Kritiky.cz > Seriály > Reality show > Miroslav Voňka: Cesta šéfkuchaře inspirovaná rodinou, filmem a vášní k gastronomii

Miroslav Voňka: Cesta šéfkuchaře inspirovaná rodinou, filmem a vášní k gastronomii

Photo © Archiv TV Nova
Photo © Archiv TV Nova
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Miroslav Voňka je čes­ký šéf­ku­chař, kte­rý svou kari­é­ru vybu­do­val díky váš­ni pro jíd­lo, ovliv­něn rodin­nou tra­di­cí a fil­mem Casino s Robertem De Nirem. Po zku­še­nos­tech v čes­kých i zahra­nič­ních restau­ra­cích, včet­ně pod­ni­ku Jamieho Olivera, se roz­ho­dl vrá­tit do Hradce Králové a zalo­žit vlast­ní restau­ra­ci. S hlu­bo­kým odhod­lá­ním a smys­lem pro detail kla­de důraz na auten­tic­ký záži­tek, kte­rým svým hos­tům zlep­šu­je den.

Osobní život a začát­ky kari­é­ry
Miroslav Voňka, čes­ký šéf­ku­chař, se naro­dil a vyrůs­tal v pro­stře­dí plném vaře­ní. Pochází z rodi­ny, kde se jídlu vždy při­klá­dal vel­ký význam – jeho babič­ka vlast­ni­la hos­po­du, což ho inspi­ro­va­lo. Ačkoli původ­ně chtěl být hote­li­é­rem, jeho kari­ér­ní směr se změ­nil po zhléd­nu­tí fil­mu Casino s Robertem De Nirem, což v něm pro­bu­di­lo vášeň pro gastro­no­mii.

Gastronomické začát­ky a pro­fes­ní růst
Své prv­ní zku­še­nos­ti zís­kal v Hradci Králové, kde nastou­pil do hote­lo­vé­ho zaří­ze­ní, kte­ré mu poskyt­lo základ­ní doved­nos­ti a zku­še­nos­ti. Následně dostal pří­le­ži­tost pra­co­vat s reno­mo­va­ným šéf­ku­cha­řem Richardem Lučem při ode­bí­rá­ní restau­ra­ce Finestra. Tento kon­takt ho moti­vo­val k dal­ší­mu roz­vo­ji a vedl k tomu, že strá­vil urči­té obdo­bí v Aronii, kde se spe­ci­a­li­zo­val na prá­ci s gri­lem.

Dalším zásad­ním kro­kem v jeho kari­é­ře bylo stě­ho­vá­ní do Austrálie, kde pra­co­val v restau­ra­ci slav­né­ho brit­ské­ho šéf­ku­cha­ře Jamieho Olivera. V době před­vá­noč­ní sezó­ny zažil hek­tic­ké tem­po a obrov­skou návštěv­nost pod­ni­ku, což mu poskyt­lo cen­né zku­še­nos­ti v oblas­ti říze­ní restau­ra­ce a kuchy­ně v nároč­ných pod­mín­kách.

Po návra­tu do České repub­li­ky při­jal nabíd­ku na pozi­ci v pres­tiž­ní restau­ra­ci Dinner by Heston Blumenthal, avšak nespo­ko­je­nost s pra­cov­ní pozi­cí a tou­ha po vět­ší nezá­vis­los­ti ho ved­la k roz­hod­nu­tí ode­jít a zalo­žit vlast­ní restau­ra­ci v Hradci Králové.

Pohled na gastro­no­mii a pra­cov­ní pří­stup
Voňka věří, že prá­ce v gastro­no­mii vyža­du­je hlu­bo­ké odhod­lá­ní a vůli, kte­rou není mož­né nahra­dit peně­zi či for­mál­ním vzdě­lá­ním. Pro něj je restau­ra­ce nejen mís­tem, kde hos­tům posky­tu­je jíd­lo, ale i komu­nit­ním cen­t­rem, kde se vytvá­ře­jí přá­tel­ství mezi týmem a zákaz­ní­ky. Snaží se posky­to­vat osob­ní a auten­tic­ký pří­stup, čímž si budu­je vzta­hy s hos­ty a vytvá­ří atmo­sfé­ru vzá­jem­né důvě­ry.

Ve svém osob­ním živo­tě se nyní zamě­řu­je na rov­no­váhu mezi pra­cí a rodi­nou. I když mu jeho nároč­ný pra­cov­ní roz­vrh zabí­rá mno­ho času, sna­ží se být doma nejen fyzic­ky, ale i men­tál­ně pří­to­men pro své blíz­ké.

Filozofie a vize
Pro Miroslava Voňku je gastro­no­mie nejen pra­cí, ale způ­so­bem, jak něko­mu zlep­šit den. Věří, že úspěch v této oblas­ti závi­sí na upřím­né sna­ze poskyt­nout lidem pozi­tiv­ní záži­tek. Tento vnitř­ní pocit napl­ně­ní a potře­ba pomá­hat ostat­ním jsou pod­le něj klí­čo­vé pro prá­ci, kte­rá má smy­sl a dlou­ho­do­bý význam.


Zdroj: TV Nova s.r.o.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,38062 s | počet dotazů: 242 | paměť: 63268 KB. | 06.12.2024 - 01:43:14