Kaše do skleničky je skvělý vynález na snídaně i svačiny - večer uděláte, ráno vezmete a jdete. Stačí si s sebou vzít lžičku a hodovat můžete kdekoli, v práci, ve škole, v autobuse. Děti tuto svačinku jistě ocení - mohou si ji samy připravit a dají si tam vše, co mají rády. Nejlepší variabilní dobrota!
Postup je absolutně proměnlivý - místo ovesných vloček můžete dát pohankové, jáhlové, žitné - co budete mít zrovna po ruce. Můžete si udělat mléčnou i bezmléčnou variantu - kravské mléko nahradit rostlinným, jogurt nahradit ovesným jogurtem, vyměnit ho za kozí jogurt, tvaroh, použít všemožné druhy ořechů a semínek a navrch dát jakékoli sezónní ovoce. Popusťte uzdu své fantazii a pokud máte děti, nechte je, ať si udělají skleničky podle své chuti - uvidíte, jak je to bude bavit a o to raději to budou jíst s chutí.
Ingredience
(sklenička 250 ml)
- 1/3 skleničky ovesných vloček (žitné, jáhlové,...)
- 1 lžíce chia semínek
- mléko na zalití vloček (voda, rostlinné mléko)
- 1 lžíce jogurtu (tvaroh, kozí jogurt) - lze vynechat
- 1 lžíce oříšků (vlašské, lískové, ...)
- 1 lžička semínek (konopná, goji, mák, sezam, len,...)
- 1 lžička medu nebo sirupu (datlový, javorový, agáve,...)
- sezónní ovoce (jablka, hrušky, borůvky, jahody,...)
Postup
Postupně vrstvíme jednotlivé ingredience do skleničky, zavřeme a necháme přes noc fermentovat v teple na kuchyňské lince. Pokud chceme kaši až na svačinu, dejte skleničku raději do lednice a přes den nechte venku. Vločky krásně zesládnou a fermentací získají další cenné látky pro naše tělo.
Příklady skleniček
Jahodová - vločky, kokosové mléko, bílý jogurt, mandle, jahody, kokos
Hrušková - vločky, mandlové mléko, tvaroh, goji, mák, hrušky
Banánová - vločky, mléko, rozinky, goji, banán, javorový sirup
Borůvková - vločky, rýžové mléko, kozí jogurt, lískové ořechy, borůvky
Mrkvová - vločky, kokosové mléko, tvaroh, konopná semínka, rozinky, jablko, mrkev
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře