Zbylo mi doma ještě pár mandlí a moji kluci měli opět mlsnou. Dala jsem dohromady tyto dvě informace a začala v kuchyni kouzlit. A jak jsem tak čarovala, řekla jsem si, že to opět zkusím bez cukru a bez lepku. Chvilka napětí při prvním ochutnání... a báječný mandlový dort byl na světě!
Tento dort je úžasný v tom, že se skládá převážně z mandlí, které jsou doslova nabité vitamíny a minerály. Pokud by se Vám zdála tato položka trošku dražší, nesmutněte. Já například nakupuji výhodná balení oříšků přes eshop. Kupuji oříšky, semínka přibližně po kile až dvou, mám svoji zásobu a ušetřím spoustu peněz, kdy malý balíček mandlí stojí v naší místní prodejně k šedesáti korunám! No a pokud máte raději jiné ořechy, doporučuji experimentovat - nahraďte je vlašskými, pekanovými, pistáciovými a uvidíte, co vykouzlíte Vy 🙂 Na trošku podobný dort chodil můj manžel do Ikey - ten je sice trochu sladší, ale tento je domácí a proto je i lepší - je zkrátka Váš.
Pár slov ke zdraví...
Mandle bojují s krevním tlakem a snižují hodnoty špatného cholesterolu. Obsahují totiž vysoké množství hořčíku, kdy jeho nedostatek bývá spojován s vysokým krevním tlakem. Mandle také zvyšují pocit sytosti, protože obsahují hodně bílkovin a vlákniny a pomáhají při hubnutí. 10 - 15 % kalorií, které mandle obsahují, se totiž v trávicím traktu vůbec nevstřebává.
15 minut příprava + 20 minut pečení
Ingredience
Na těsto
-
200 g mandlí (neloupané)
-
5 bílků
-
2 velké lžíce medu (podle potřeby můžete i více)
-
5 lžic pohankové mouky (může být i rýžová, kukuřičná, špaldová,..)
Na krém
-
200 ml smetany ke šlehání
-
? hrnku datlového sirupu (můžete nahradit rýžovým, javorovým,..)
-
5 žloutků
-
150 g změklého másla
Posypka
-
100 g mandlových plátků
Postup
1.
Nejprve si nasekáme v robotu mandle. Pokud nevlastníte nástavec se sekáčky, ani mlýnek na ořechy, vezměte si velký nůž a krájejte a krájejte. Ve výsledku by měly být kousky mandlí co nejmenší, jako namleté.
2.
Do mísi dáme bílky a šleháme pořádně do tuha. Přimícháme med a mouku, namleté mandle a opatrně promícháváme. Vezmeme si formu na dort a teď máte dvě možnosti - buď do vymazané formy nalijete všechno těsto, upečete a po vychladnutí placku podélně rozříznete velkým nožem, aby vám vznikly dvě slabší placky. Nebo půlku těsta upečete, vyklopíte a dáte ve formě na dort péct zbylou várku. A nebo třetí možností je, že máte dvě dortové formy a tím máte celé pečení mnohem nejjednodušší a pečete obě placky najednou. Pečeme v troubě na 175 stupňů přibližně 20 minut, dokud není placka zlatavá.
3.
Na krém si do hrnce nalijeme smetanu, přidáme datlový sirup a mírně zahříváme. Postupně zašleháváme žloutky a na mírném ohni zahříváme chvilku směs - neměla by se vařit, aby se žloutky nesrazily. Hotovou směs dáme vychladit. Pak změklé máslo utřeme do pěny a přimícháme vychladlý žloutkový krém. Vše vyšleháme dohladka.
4.
Vezmeme si jednu vychladlou placku, potřeme jí půlkou krému a dáme navrch druhou. Potřeme zbylým krémem, rozetřeme i po stranách a posypeme mandlovými plátky. Necháme alespoň hodinu vychladnout a můžeme začít degustovat. Druhý den je ale úplně nejlepší, už pěkně rozleželý.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře