„Láska k bylinám jde ruku v ruce v důvěrou v ně. Bylináře nenapadne použít na řeznou ránu jodovou tinkturu a antibiotickou mast, sáhne po jitroceli a ví, že jeho poranění bude do dvou dnů zahojené. Při bodnutí včelou nepoužije mast z lékárny, ale potře kůži rozkrojenou cibulí. Zkrátka v bylinky má plnou a oprávněnou důvěru. Takovou důvěru ale z knih nevyčtete, musíte ji získat vlastní zkušeností. Tato kniha má za cíl navnadit vás, poslat vás ven, do přírody a za poznáním. To ostatní už je na vás,“ představuje Eva Francová svoji novou publikaci Rok ve Svatojánu, která vychází v nakladatelství Motto.
Během několika málo měsíců se stal blog výtvarnice a fotografky na volné noze Evy Francové fenoménem. Ze záliby ve focení vyplynula záliba ve vaření – to, co Eva Francová ve své kuchyni v Podkrkonoší uvařila, to vyfotografovala a umístila na sociální síť. K fotkám začala přidávat recepty, sem tam nějakou radu o soužití s přírodou a odtud byl jen první krůček ke knížce Kuchařka ze Svatojánu. Brzy po prvním díle následoval druhý a třetí, mezitím v roce 2015 Svatojánský tarot a letos Knížka Rok ve Svatojánu, jakési dovršení předchozího snažení – jako by si u předešlých knih autorka zkoušela, jak fungují jednotlivé části samostatně, než je spojí v kompaktní celek.
V knize Rok ve Svatojánu naleznete nejen recepty, ale i povídání o zahradě, domácnosti, bylinách a rituálech. Staré pravdy jsou přizpůsobeny dnešní době a s trochou vašeho snažení vám pomohou udělat ve vaší domácnosti jeden obyčejně neobyčejný rok, který dokáže v dnešní přetechnizované a uspěchané době překvapit. Stejně jako sama knížka. Věděli jste třeba, že roční doby nebyly vždycky čtyři, že naši předkové rozdělili rok na osm období a každé z nich začínalo v den nějakého křesťanského svátku? A že dělení roku na Pozimek, Jaro, Podletí, Léto, Poletí, Podzimek, Předzimu a Zimu je přirozenější než to dnešní a užívalo se ještě koncem 19. století? A víte, že dříve nový den počínal nikoli od půlnoci, jak je tomu dnes, ale od západu slunce? „Proto třeba Mikuláš s čertem chodí strašit děti už v předvečer svátku a Štědrým dnem oslavujeme vlastně Ježíškovy narozeniny už večer před tím.“
Přestože autorka říká, že dělení na osm „ročních období“ je přirozenější, svoji knihu dělí na čtyři kapitoly – Jaro, Léto, Podzim, Zima. Hlavní slovo v publikaci mají bylinky a jejich užití. Vždy ke konci kapitoly je povyprávěno o hlavních zvycích a tradicích (v případě Jara o Prvním Máji a Valpuržině noci, v případě Léta o Dožínkách, v kapitole Podzim si přečtete o Samhainu, Dušičkách a slavnosti Všech svatých a v Zimě o oslavách nového roku, Imbolci a Hromnicích. Ke konci kapitoly najdete několik receptů, vážících se výběrem surovin k danému ročnímu období.
Rok ve Svatojánu je propracovaná publikace, zajímavá textově i provedením – ilustrace a fotografie si Francová připravila do knihy sama. Rok ve Svatojánu vybízí k zamyšlení, zastavení a obratu k přírodě a tradicím, i když nikterak násilně.
Rok ve Svatojánu. O zahradě, bylinkách, rituálech a dobrém jídle
Autor: Eva Francová
Ilustrace: Eva Francová
Žánr: Hobby literatura pro dospělé
Rok vydání: 2017
Počet stran: 345
Nakladatelství: Motto
Hodnocení: 100 %
Kniha ke koupi: Albatros Media
Nejnovější komentáře