O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek, a kdo měl to štěstí, že ho našel (a nezlomil si přitom zub), byl celý další rok zdravý a šťastný. Byla to obdoba francouzského tříkrálového koláče, kam se zapéká fazole. Já vánočky přímo miluji a začínám jé péct už od října, aby si celá moje rodina užila vánočkovou sezonu bez jakýchkoliv pochybností. Vánočka nádherně provoní celý dům a k snídani si nedokážu představit lepší pochoutku!
Recept:
- 75 dkg mouky (50 dkg polohrubé , 25 dkg hladké)
- 1/4 litru mléka (množtví je orientační, přidejte, pokud se vám bude zdát mouka moc tuhá)
- 4 žloutky
- 1 lžička soli
- 15 dkg másla
- 15 dkg krupicového cukru
- špetka muškátového květu
- 40 g droždí
- 2 tablety (nebo 1 lžička) jedlé sody
- rozinky namočené v rumu
- vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- na pomazáni bílek
- na posypání ořechy nebo mandle
Sváteční vánočka
Všechny přísady si vyndejte z lednice dřív, než začnete pracovat, aby nebyly příliš studené. Mouku dokonce v zadělávací míse dávám na chvilku do trouby vyhřáté na 40 „C . Potom si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek (utřeme droždí s cukrem , zalijeme vlahým mlékem a dáme na teplo).
Smícháme všechny suché přísady - mouku, cukr, vanilku, sůl, koření, kůru, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, rozpuštěné máslo a jedlou sodu a vypracujeme hladké těsto.
Na vánočku by mělo být těsto trochu tužší, ale zase ne příliš, musí se s ním dobře pracovat. V závěrečné fázi propracovávání přidáme rozinky naložené alespoň pár hodin v rumu. Těsto dáme kynout na teplé místo. Když vykyne poprvé, těsto „strhneme“, to znamená, že ho znovu propracujeme a necháme kynout nanovo.
Pleteme
Některé zkušené kuchařky strhávají těsto několikrát, ale podle mě to jednou stačí. Potom je vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na devět dílů, vytvoříme si „šňůrky“ a pleteme: spodek ze čtyř, na to prostřední díl ze tří a vršek ze dvou.
Dáme na vymaštěný plech (raději používám pečící papír) a necháme ještě asi 20 minut kynout. Potom špejlemi vánočku propícháme, aby se v troubě nerozjela, mašlovačkou pomažeme bílkem, posypeme ořechy a pleteme v dobře vyhřáté troubě 10 minut při 200 „C , pak 35 až 40 minut při teplotě 170 „C.
Rada: Neotvíráme troubu v začátku pečení a nevytahujeme vánočku ven, aby se nesrazila. Po vytažení potřeme spodek mlékem, aby zůstal pěkně měkký po celou dobu uchovávání. Uchováme zabalenou v pečícím papíru pod skleněným poklopem. Tak vydrží jako čerstvá až do Štěpána!
Líbí se Vám naše recepty? Koukněte na všechny exkluzivní recepty zde!
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře