Když nás postihne rýma, kašel a nachlazení, není to zrovna dvakrát příjemná záležitost a bohužel právě v tomto nevlídném počasí se nám to málokdy vyhne. Po čem ale rychle sáhnout, abychom již s prvními projevy rýmy nebo kašle zatočili v prvopočátku?
Naprosto skvělým a hlavně dostupným pomocníkem v boji proti chřipce a nachlazení je zázvor, který celý organismus příjemně prohřeje a dokonale uvolní ucpaný nos.
A pokud nejste nemocní, tak to vůbec nevadí, právě naopak, neboť příznivě podporuje obranyschopnost organismu, což je velmi důležité jako prevence proti těmto onemocněním.
Ale co to vlastně ten zázvor je?
Je to koření, které se získává z oddenků rostliny nazývané jako zázvor lékařský. Má velmi výraznou až aromatickou chuť s nádechem po ovoci či citrusů. Barva zázvoru může být žlutá až načervenalá.
A i když je skvělým pomocníkem například na výše zmiňované projevy chřipky a nachlazení, může mít i vedlejší účinky. Některým lidem totiž nemusí sednout a může způsobit nemalé zažívací potíže, pálení žáhy anebo bušení srdce. Pozor! Není moc vhodný pro děti!
Zázvorová limonáda
Suroviny:
200 g třtinového cukru, 1/2 litru vody. 4 cm kořene zázvoru (jemně nastrouhat), špetka soli, 6 až 8 citrónů, pár plátků zázvoru, hrst čerstvé máty, perlivá voda
Postup:
Do středního hrnce dejte jemně nastrouhaný zázvor spolu s půl litrem vody a přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, přidejte všechen cukr, špetku soli a míchejte, dokud se vše krásně nerozpustí.
Odstavte a nechte vystydnout a uležet přibližně 30 minut. Takto připravený sirup přeceďte přes jemné plátýnko a uložte v lahvi. Uchovávejte v lednici.
Koncentrovaný základ pro zázvorovou limonádu je hotový a v lednici vydrží i několik dní.
Budete-li si chtít z něj připravit limonádu, nalijte do sklenice trochu tohoto zázvorového sirupu. Přidejte šťávu z poloviny citrónu, pár čerstvých plátků zázvoru, trošku čerstvé máty a dolijte perlivou vodou.
Protichřipkový nápoj
Suroviny:
200 ml šťávy z bezinkových plodů, 600 ml vody, 3 hřebíčky, kousek skořice, kousek zázvoru
Postup:
K vodě přilijeme šťávu z bezinkových plodů, 3 hřebíčky, trošku skořice a na plátky nakrájený zázvor. Vše přivedeme k varu, a poté scedíme. Pijeme přibližně čtyři šálky denně, které si můžeme přisladit medem.
Zázvorový čaj
Suroviny:
čerstvý zázvor, horká voda
Postup:
Horký zázvorový čaj si připravíme tak, že čerstvý zázvor nakrájíme na tenké plátky a zalijeme horkou vodou. Necháme louhovat. Čaj si můžeme dochutit medem.
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře