Naší babičce se na zahradě urodilo nečekaně moc celeru. Zima se blíží ke konci, ve sklepě máme ještě pěkné zásoby, tak ho na všechny způsoby zpracováváme. A tohle je jeden ze způsobů, jak ho zpracovat větší množství a ještě si přitom báječně pochutnat!
Tahle polévka nadchne i zaryté odmítače celeru. Chuť brambor a mrkve ho báječně doplní, rostlinná smetana skvěle zjemní. Základ je mít dobrý domácí zeleninový vývar. Jak říkávala moje babička, vývar je prostě grunt! Stačí doma posbírat zbytky zeleniny, odkrojky z květáku, řepy, mrkve a cca hodinu vařit - čím déle, tím lépe! A vývar je hotový. Pokud jste v časovém presu, dá se ve zdravých výživách a některých větších obchodech koupit zeleninový bujón, který je bez různých chemických driáků a poskytne i vaší polévce ten správný šmrnc!
Pár slov ke zdraví...
Celer má své typické aroma. Mohou za to jeho éterické oleje, které chrání celer před plísněmi a různými škůdci. Pokud tuto zeleninu sníme, začnou se tyto látky v trávicím traktu uvolňovat a začnou působit v ústech, v žaludku, ve střevech. Tím aktivuje celer své antibakteriální účinky, které působí blahodárně na naše tělo - ochrana a desinfekce nejen celého trávicího ústrojí, ale i dalších částí našeho organismu. Velký obsah vitamínů a minerálů také výborně posiluje naši imunitu. A pánové, pozor! Celer je skvělé afrodiziakum...
2 lžíce lahůdkového droždí (nahradíte kořením dle vaší chuti)
150 ml rostlinné smetany ( ovesná, mandlová, lze nahradit kvalitní kravskou)
špetka muškátového oříšku
1 lžíce sojové omáčky Shoyu
pepř, sůl podle chuti
Postup
1. Rozehřejeme si lžíci olivového oleje, na kterém osmahneme nakrájenou cibulku. Přidáme zbytek nakrájené zeleniny, vloček a chvilku restujeme.
2. Zalijeme horkým vývarem, připadně si v horké vodě rozpustíme zeleninový bujón a tím zalijeme zeleninu. Necháme cca půl hodiny vařit, dokud není zelenina měkká.
3. Zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši tyčovým mixérem a zalijeme rostlinnou smetanou. Pokud je směs hodně řídká, přidáme pár vloček, pokud hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Okořeníme a minutu povaříme k prolnutí chutí.
4. Polévku podáváme s krutónky z opečeného tofu, s nakrájenými kousky žitného chleba nebo jen tak samotnou, abyste pořádně vychutnali tu báječnou chuť!
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
30. prosince 2023 Bradyovi a neuvěřitelný příběh písně 'Girl' Jedním z nejslavnějších momentů seriálu Bradyovi bylo vystoupení Davyho Jonese z kapely The Monkees s písní "Girl" v epizodě "Getting Davy Jones". Zajímavé je, že píseň "Girl" nebyla […] Posted in Zajímavosti
8. srpna 2014 Pečený jablečný koláč Koláč z mandlové a kukuřičné mouky. Rychlý, jednoduchý a překvapivě nadýchaný jako obláček. Ingredience 50 g másla 6 jablek 100 ml rostlinného mléka (můžete použít kvalitní […] Posted in Domácí rady
24. září 2018 Beze stop (Leave No Trace) – Recenze – 70% Beze stop je drama americké nezávislé režisérky a scenáristky Debry Granik, která vešla ve známost obzvlášť díky svému předchozímu snímku Do morku kostí z roku 2010, nominovanému na čtyři […] Posted in Filmové recenze
6. února 2006 Pod bodem mrazu Jeden z filmů z Dnů evropského filmu, které se právě přesouvají z Prahy do Brna a potrvají do 14. února. Pod bodem mrazu je psychologicko-kriminální drama o hledání ztraceného člověka. […] Posted in Filmové recenze
7. listopadu 2023 Miluj svůj život 2024: Laskavý nástěnný kalendář Milujete nástěnné kalendáře a hledáte nějaký, který vás ještě každý den pohladí na duši, jak slovem, tak obrazem? Miluj svůj život jsou pro tento účel jako stvořené. Nádherné autorské dílo […] Posted in Novinky v nakladatelstvích
Nejnovější komentáře