Kritiky.cz > Domácí rady > Celerová polévka, co zahřeje...

Celerová polévka, co zahřeje...

img 1302n
img 1302n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Naší babičce se na zahradě urodilo nečekaně moc celeru. Zima se blíží ke konci, ve sklepě máme ještě pěkné zásoby, tak ho na všechny způsoby zpracováváme. A tohle je jeden ze způsobů, jak ho zpracovat větší množství a ještě si přitom báječně pochutnat!

Tahle polév­ka nadchne i zary­té odmí­ta­če cele­ru. Chuť bram­bor a mrkve ho báječ­ně dopl­ní, rost­lin­ná sme­ta­na skvě­le zjem­ní. Základ je mít dob­rý domá­cí zele­ni­no­vý vývar. Jak říká­va­la moje babič­ka, vývar je pros­tě grunt! Stačí doma posbí­rat zbyt­ky zele­ni­ny, odkroj­ky z květá­ku, řepy, mrkve a cca hodi­nu vařit - čím déle, tím lépe! A vývar je hoto­vý. Pokud jste v časo­vém pre­su, dá se ve zdra­vých výži­vách a někte­rých vět­ších obcho­dech kou­pit zele­ni­no­vý bujón, kte­rý je bez růz­ných che­mic­kých dri­á­ků a poskyt­ne i vaší polév­ce ten správ­ný šmrnc!

Pár slov ke zdra­ví...

Celer má své typic­ké aro­ma. Mohou za to jeho éte­ric­ké ole­je, kte­ré chrá­ní celer před plís­ně­mi a růz­ný­mi škůd­ci. Pokud tuto zele­ni­nu sní­me, začnou se tyto lát­ky v trá­vi­cím trak­tu uvol­ňo­vat a začnou půso­bit v ústech, v žalud­ku, ve stře­vech. Tím akti­vu­je celer své anti­bak­te­ri­ál­ní účin­ky, kte­ré půso­bí bla­ho­dár­ně na naše tělo - ochra­na a des­in­fek­ce nejen celé­ho trá­vi­cí­ho ústro­jí, ale i dal­ších čás­tí naše­ho orga­nis­mu. Velký obsah vita­mí­nů a mine­rá­lů také výbor­ně posi­lu­je naši imu­ni­tu. A páno­vé, pozor! Celer je skvě­lé afro­di­zi­a­kum...

8 por­cí - 45 minut

Ingredience

  • 2 vět­ší bul­vy cele­ru
  • 1 vět­ší cibu­le
  • 5 bram­bor
  • 2 vel­ké mrkve
  • 2 lží­ce pře­puš­tě­né­ho más­la / oli­vo­vé­ho ole­je
  • 1 strou­žek česne­ku
  • 1 l zele­ni­no­vé­ho výva­ru
  • hrst oves­ných vlo­ček
  • 2 lží­ce lahůd­ko­vé­ho drož­dí (nahra­dí­te koře­ním dle vaší chu­ti)
  • 150 ml rost­lin­né sme­ta­ny ( oves­ná, man­dlo­vá, lze nahra­dit kva­lit­ní krav­skou)
  • špet­ka mušká­to­vé­ho oříš­ku
  • 1 lží­ce sojo­vé omáč­ky Shoyu
  • pepř, sůl pod­le chu­ti

Postup

1.
Rozehřejeme si lží­ci oli­vo­vé­ho ole­je, na kte­rém osmah­ne­me nakrá­je­nou cibul­ku. Přidáme zby­tek nakrá­je­né zele­ni­ny, vlo­ček a chvil­ku res­tu­je­me.

2.
Zalijeme hor­kým výva­rem, při­pad­ně si v hor­ké vodě roz­pus­tí­me zele­ni­no­vý bujón a tím zali­je­me zele­ni­nu. Necháme cca půl hodi­ny vařit, dokud není zele­ni­na měk­ká.

3.
Zeleninu roz­mi­xu­je­me na hlad­kou kaši tyčo­vým mixé­rem a zali­je­me rost­lin­nou sme­ta­nou. Pokud je směs hod­ně říd­ká, při­dá­me pár vlo­ček, pokud hus­tá, při­dá­me ješ­tě tro­chu hor­ké vody. Okořeníme a minu­tu pova­ří­me k prol­nu­tí chu­tí.

4.
Polévku podá­vá­me s kru­tón­ky z ope­če­né­ho tofu, s nakrá­je­ný­mi kous­ky žit­né­ho chle­ba nebo jen tak samot­nou, abys­te pořád­ně vychut­na­li tu báječ­nou chuť!


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,04212 s | počet dotazů: 264 | paměť: 63922 KB. | 09.05.2025 - 18:26:29