Kritiky.cz > Domácí rady > Bylinné a kořeněné octy

Bylinné a kořeněné octy

vinegar
vinegar
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Bylinné a koře­ně­né octy jsou zají­ma­vou vari­an­tou, jak si osvě­žit pří­pra­vu nej­růz­něj­ších zele­ni­no­vých a ovoc­ných salá­tů nejen v hor­kém let­ním obdo­bí. Tyto octy vaše salá­ty obo­ha­tí jak o pří­jem­nou vůni, tak i o jem­nou výraz­nou chuť.

Domácí výro­ba tako­vé­ho octu není nijak nároč­ná, a jeho pří­pra­vu zvlád­ne oprav­du kaž­dý. Je jen na nás, jaké bylin­ky a koře­ní při jeho výro­bě pou­ži­je­me. Mezi nej­ob­lí­be­něj­ší octy pat­ří hlav­ně octy jed­no­slož­ko­vé jako je: bazalko­vý, cele­ro­vý (mys­lí se nať) cibu­lo­vý, česne­ko­vý, estra­go­no­vý, fefe­ron­ko­vý, kop­ro­vý, libeč­ko­vý, majo­rán­ko­vý, meduň­ko­vý, roz­ma­rý­no­vý, šal­vě­jo­vý ane­bo tymi­á­no­vý.

A jak si tako­vý ocet vyro­bit? Čerstvé bylin­ky omy­je­me a nase­ká­me na men­ší čás­ti. Hrst byli­nek (dopo­ru­če­né množ­ství) vlo­ží­me do nádo­by a zali­je­me vin­ným octem. Dobře uza­vře­nou nádo­bu nechá­me luho­vat týden až čtr­náct dní na tma­vém, chlad­ném mís­tě, a poté pře­ce­dí­me a pře­fil­tru­je­me přes plát­no. Takto zís­ka­ný domá­cí bylin­ko­vý ocet skla­du­je­me na chlad­ném, tem­ném mís­tě.

Ukázka recep­tů na jed­not­li­vé octy:

Sladký koře­ně­ný ocet (na ovoc­né salá­ty)

Suroviny: 400 g cuk­ru, 1 l vin­né­ho octa, 1 lží­ce roz­dr­ce­né sko­ři­co­vé kůry, 3 bob­ko­vé lis­ty, 1 lžič­ka tymi­á­nu, 3 hře­bíč­ky, 1 lžič­ka soli, ? na plát­ky nakrá­je­né­ho citró­nu

Postup: Ocet při­ve­de­me k varu a při­dá­me k němu všech­ny uve­de­né pří­sa­dy. Směs vaří­me při­bliž­ně    5 minut. Poté ocet sce­dí­me a pře­fil­tru­je­me. Uchováváme na chlad­ném, tem­ném mís­tě.

Mátový ocet (na ochu­ce­ní omá­ček)

Suroviny: 200 g máty, 300 g cuk­ru, 1 l vin­né­ho octa

Postup: Jemně nase­ka­nou mátu smí­sí­me 300 g cuk­ru a nechá­me stát v uza­vře­né nádo­bě asi 20 minut. Mezitím si zahře­je­me vin­ný ocet k bodu varu. Přidáme směs cuk­ru a máty a za neu­stá­lé­ho míchá­ní vaří­me 5 minut. Poté sce­dí­me a pře­fil­tru­je­me. Naplníme a dob­ře uza­vře­me v lah­vích a nechá­me zrát 1 týden na tma­vém, chlad­ném mís­tě.

Bylinný ocet

Suroviny: 1 lží­ce máty, 1 lží­ce estra­go­nu, 6 lžic pažit­ky, 1 lží­ce libeč­ku, 1 lží­ce majo­rán­ky, 1 bob­ko­vý list, 4 hře­bíč­ky, vin­ný ocet dle veli­kos­ti nádo­by

Postup: Ocet si při­pra­ví­me jako jed­no­slož­ko­vý ocet s výjim­kou, že luhu­je­me pou­ze po dobu 7 dnů.

Cibulový ocet

Suroviny: 1 nadrob­no nase­ka­ná cibu­le, 1 l vin­né­ho octa, bob­ko­vý list

Postup: Ocet si při­pra­ví­me jako jed­no­slož­ko­vý ocet s výjim­kou, že luhu­je­me pou­ze po dobu 4 dnů.

Česnekový ocet

Suroviny:  3 pro­li­so­va­né strouž­ky česne­ku, 1 l vin­né­ho octa

Postup: Ocet si při­pra­ví­me jako jed­no­slož­ko­vý ocet s výjim­kou, že luhu­je­me pou­ze po dobu 2 dnů.

Estragonový ocet 

Suroviny: 10 až 15 výhon­ků, 1 l vin­né­ho octu

Postup: Ocet si při­pra­ví­me jako jed­no­slož­ko­vý ocet s výjim­kou, že luhu­je­me pou­ze po dobu 10 dnů.

Poznámka: Po pře­fil­tro­vá­ní nechá­vá­me v octě 1 výho­nek estra­go­nu.

 

Zdroj Foto: Pixabay


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Killing Tree, The (2022)26. prosince 2024 Killing Tree, The (2022) Killing Tree, The (2022) Sériový vrah reinkarnovaný do vánočního stromku, touží po krvavé odplatě…Vdova Morrigan se rozhodne během Štědrého dne provést satanistický […] Posted in Horory
  • Westworld - Journey Into Night (S02E01) - 95 %24. dubna 2018 Westworld - Journey Into Night (S02E01) - 95 % Po dlouhém čekání se nám splnilo přání. Pokračování jednoho z nejlepších seriálů HBO nás dneska večer dostalo. Nový příběh, nový scénář a nové zápletky. Jak už asi víme, tak se výtvory […] Posted in TV Recenze
  • Výživový koutek: červená řepa1. března 2017 Výživový koutek: červená řepa Červená řepa je extrémně zdravá zelenina, která má mnoho přínosů pro naše tělo. Pomáhá nám redukovat vysoký krevní tlak, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a podporuje […] Posted in Domácí rady
  • Veronika Válková - Řím: Pozdvižení v Pompejích2. listopadu 2017 Veronika Válková - Řím: Pozdvižení v Pompejích Dvanáctiletá Bára a její rodiče se přednedávnem přestěhovali z Prahy do domu na venkově. Báře bylo zpočátku smutno a za přestěhování se na rodiče zlobila, no nakonec objevila dva důvody, […] Posted in Recenze knih
  • Mega mamutice Matylda29. května 2023 Mega mamutice Matylda Jednoho dne to zapraská, křupne a na svět z ledu vykoukne mamutice. Jak se protlouká a vyrovnává s nástrahami dnešního světa? Může i mamut být smutný? Kim Hillyard přináší dětské čtenářské […] Posted in Recenze knih
  • Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)14. září 2018 Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři přátelé se rozhodli, že se vydají na plavbu po Temži. Během svého výletu si povídají o svých příhodách a zážitcích. Toulají se na své lodi a po hospůdkách. Celá kniha je protkaná […] Posted in Recenze knih
  • Jakub Zedníček2. ledna 2018 Jakub Zedníček Jakub Zedníček (13.6.1990 – 1.1.2018) byl český herec. Narodil se v Brně a od 9 let se věnoval stepování, se kterým vyhrál několik Mistrovství světa. Zúčastnil se také světového World […] Posted in Profily osob
  • Jacob (2011)13. května 2023 Jacob (2011) Smrt sestry udělá z retardovaného hromotluka doslova vraždící monstrum a běda tomu, kdo se mu připlete do cesty!Od chvíle kdy Lawrence Kell zdědil starý dům a našel v podlaze […] Posted in Horory
  • Výživový koutek: kopřiva4. března 2017 Výživový koutek: kopřiva Venku se vše začíná zelenat a ze země raší malé nenápadné zelené bylinky. Moc je v lásce nemáme, protože se o ně často popálíme a tak ani jejich sběr není úplně příjemnou záležitostí, […] Posted in Domácí rady
  • Rozhovor s režisérem Janem Hřebejkem4. července 2016 Rozhovor s režisérem Janem Hřebejkem Co vás na scénáři k filmu Učitelka, který svou atmosférou, ztvárněním a tématem trochu odkazuje k vašemu filmu Musíme si pomáhat, zaujalo natolik, že jste se jej rozhodl natočit? Ten […] Posted in Rozhovory
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,76202 s | počet dotazů: 266 | paměť: 62910 KB. | 18.01.2025 - 01:25:18