Bez cukru si život asi těžko dokážeme představit. Teď během vánočního období je nepostradatelnou ingrediencí do cukroví, teplých nápojů na zahřátí, dortů, kokosek, vanilkových rohlíčků a dalších vánočních dobrot, které máme rádi a po celý rok se na ně těšíme. A vím moc dobře, že cukr nehraje hlavní roli jen o Vánocích. Kdo by si nedal něco sladkého na zub? Zákusek v cukrárně při posezení s přáteli, kousek čokolády pro uklidnění, buchtu od maminky na návštěvě... A nemám na mysli pouze nezdravý, bílý rafinovaný cukr. Mám na mysli i zdravou náhradu cukru jako jsou datle, kokosový cukr, javorový sirup a další alternativy, které se poslední dobou stávají populárními, a stále více lidí hledá zdravější alternativy, co se mlsných jazýčků týče.
Ale i když jíme zdravé alternativy, tak pořád jíme cukr, akorát v jiné formě. Pak existuje jedna možnost, která je pro mě nepředstavitelná a já sama bych takhle žít nemohla (přestože vyznávám zdravý životní styl a jím zdravou stravu bez masa, založenou na rostlinných složkách). A tím je cukrfree – aneb život bez cukru. Jakéhokoli! A ten nám představuje úspěšná blogerka Janina Černá ve své „Cukrfree“ knize.
O jejím blogu jsem slyšela již dříve, a tak pro mě bylo příjemným překvapením, když jsem se dozvěděla, že blogerka vydává knihu. A jelikož já sama se zajímám o zdravý životní styl, nemohla jsem tuto cukrfree kuchařku přejít bez povšimnutí. Když se mi kniha dostala do rukou, byla jsem nadšená, protože recepty vypadaly velmi lákavě a každý recept byl doplněn minimálně o jednu krásnou fotku. Ale po bližším prozkoumání mě prvotní nadšení trochu přešlo, protože jsem zjistila, že cukrfree není pro mě, rozhodně ne na stálo, jako to má sama autorka. Zjistila jsem, že já bych se cukru nikdy nedokázala vzdát, a ani to nechci. To mi ale nebrání k tomu, abych si z knihy odnesla pár rad, zajímavých tipů a inspirací do kulinářského tvoření.
Kniha obsahuje desítky nevšedních receptů, které jsou zároveň bezlepkové a samozřejmě bez cukru. V úvodu nám autorka krátce poví a své cestě k cukrfree, co je vlastně cukrfree (měli bychom si uvědomit, že cukr je třeba i v zelenině!) a také ví a píše o tom, jak moc je těžké vzdát se cukru. Proto čtenáře také podporuje a motivuje, aby se nevzdávali. Najdeme zde recepty na výživné snídaně, sýrové krekry, zdravé alternativy dortů a dalších „sladkých“ receptů – čokoládový krém, koláč, kokosky apod., dále tipy na lehké svačinky, jak si připravit domácí sýr a úžasné snídaně hýřící všemi barvami. Zaujalo mě např. snídaňové Burrito a mandlová kaše, která je vhodná právě pro nynější zimní období a chladná rána.
Kuchařka obsahuje ale také návod k výrobě vlastních rostlinných mlék, jak si připravit zdravé verze domácích majonéz, můžeme si upéct bezlepkový chléb, anebo obdarovat přátele „neferrero“ kuličkami. Janina Černá nezapomíná ale ani na hlavní jídla, která jsou velmi důležitá. Dozvíme se, jak připravit hřejivé curry, dýňové špagety, netypické vaječné nebo houbové burgery a nebo třeba batátový salát - co ho takhle zkusit místo klasického bramborového salátu na štědrovečerní večeři? Autorka ale také neopomene zdravou variantu bramborových chipsů – kadeřávkové chipsy, které se řadí mezi jedno z nejlepších zdravých (a zároveň nezdravých) jídel, která jsem kdy zkusila. Těm by měl dát šanci každý, protože zapečené zelené listy s trochou oleje a soli chutnají opravdu božsky, i když je to k neuvěření!
Co se týče použitelnosti receptů, tam už je to trochu složitější, protože se dostáváme k jistým zádrhelům. A to buď je tady ten problém, že jsou suroviny na daný recept poměrně dosti drahé, a tak je výsledný pokrm finančně nákladný. A nebo nepřiměřeně vysoké množství tuků a tučných ingrediencí, které jsou bohužel nedílnou součástí téměř každého jídla. A zároveň jsem si myslela, že kniha bude veganská – tedy bez masa, ryb, vajec a mléčných produktů, nicméně tak to vůbec nebylo a v knize se hojně vyskytují různé druhy masa a sýry, které tvoří důležitou část každého druhého receptu. Což někdo může vidět jako výhodu, někomu se to může líbit méně.
Nicméně já knihu hodnotím spíše pozitivně, i když mě svou menší použitelností zklamala. Čekala jsem více průlomových variant na to, jak si osladit život bez cukru, ale rozhodně jsem nečekala velké množství obsahu tuků, které mě poměrně dost odradilo. Ale pokud se někdo rozhodne pro cestu bez cukru, kterou si zvolila i sama autorka, rozhodně má můj obdiv a s více tuky si nemusí dělat žádné starosti.
Kuchařka je rozhodně zajímavým a nevšedním kouskem, který se neztratí v žádné sbírce jakékoli hospodyňky. Pro mě samotnou byla kniha spíše zajímavým nahlédnutím k jinému životnímu stylu, kterým bych se však já sama nevydala a nevidím ho jako ten správný. Avšak vyzkoušela jsem pár receptů a zatím jsem nebyla nadšená jen z jednoho, což byly koko tyčinky, které se začaly rychle kazit a jejich příprava byla poměrně pracná a náročná, když to porovnám s výslednou podobou. Ale za sebe mohu doporučit mnohé výborné recepty jako je např. čokoládovo-kokosový bounty koláč, klasické kokosky, nadýchaný oopsie bread, různé kaše, Guacamole a květákovou rýži.
Cukrfree je krásně zpracovaný titul, plný lákavých fotek a designově vyladěný tak, že je jen radost na knihu pohledět, listovat v ní a hledat inspiraci. V obrovské konkurenci dalších kuchařek vyčnívá svou ojedinělostí a možná i tučností, protože jsem nikde ještě nenašla tolik tučných jídel pohromadě. Ale stále je Cukrfree osobitým a vzácným kouskem, jež musí něčím zaujmout každého.
Nejnovější komentáře