Kritiky.cz > Seriály > Reality show > Příběh Pavla Švestky: Cesta od zahrady k michelinským kuchyním

Příběh Pavla Švestky: Cesta od zahrady k michelinským kuchyním

Foto: TV Nova s.r.o.
Foto: TV Nova s.r.o.
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Pavel Švestka, rodák z Ústí nad Orlicí, je kuchař, jehož lás­ka k vaře­ní zača­la v dět­ství. Vyrůstal obklo­pen atmo­sfé­rou rodin­né hos­po­dy, kde jeho otec trá­vil celý život, a i když rodi­če zpo­čát­ku nechtě­li, aby se vydal jejich ces­tou, Pavel měl jas­no – chtěl to zku­sit.

„Vyrůstal jsem s tím, tak­že to bylo tak nějak před­ur­če­né. Naši mě od toho odra­zo­va­li, pro­to­že vědě­li, jak těž­ká je to prá­ce. Ale já jsem si řekl, že chci začít od nuly a poznat tu ces­tu sám,“ vysvět­lu­je Pavel.

Od českých restaurací po Londýn

První kro­ky Pavla ved­ly do čes­kých restau­ra­cí a hote­lů, kde sbí­ral zku­še­nos­ti. Brzy však zjis­til, že mu to nesta­čí. „Jednoho dne jsem si kou­pil jed­no­směr­nou leten­ku do Londýna,“ říká.

V Londýně pra­co­val v kuchy­ních pod vede­ním miche­lin­ských šéf­ku­cha­řů. Bylo to obdo­bí tvr­dé prá­ce a uče­ní. Jeden z jeho men­to­rů ho jed­nou popsal slo­vy: „Pavel je jako oli­va – to nej­lep­ší z něj vyjde, jen když je pod tla­kem.“ Tato slo­va ho pro­vá­ze­jí dodnes.

Inspirace z rodné zahrady

Pavel si dodnes pama­tu­je, jak s rodi­nou trá­vi­li čas na zahra­dě u cha­lu­py, kde pěs­to­va­li vlast­ní zele­ni­nu. „Když jsme se roz­hod­li, co bude­me vařit, šli jsme si vyko­pat řepu nebo natr­hat hrá­šek,“ vzpo­mí­ná. Tento vztah k čer­s­tvým a kva­lit­ním suro­vi­nám se stal zákla­dem jeho pří­stu­pu k vaře­ní.

V Praze našel podob­nou atmo­sfé­ru na trzích. „Na trzích si můžeš vybrat přes­ně to, co potře­bu­ješ. To mě baví. Stejně jako na zahra­dě – někdy potře­bu­ješ vět­ší, někdy men­ší, někdy zra­lej­ší,“ říká Pavel.

Cestování a kulinářská vášeň

Kromě vaře­ní Pavla napl­ňu­je i ces­to­vá­ní, kte­ré je pro něj neod­dě­li­tel­ně spo­je­né s pozná­vá­ním nových chu­tí a kul­tur. „Cestuji, abych ochut­ná­val jíd­la a nasá­val inspi­ra­ci. Jsem tro­chu blá­zen, ale to jsme v gast­ru všich­ni,“ říká se smí­chem.

Strach z ryb

I přes svou odva­hu a vášeň má Pavel jed­nu zvlášt­nost – panic­ký strach z ryb, když jsou živé. „Mrtvé ryby mi neva­dí, rád s nimi pra­cu­ji. Ale pla­vá­ní v moři? Nemůžu se podí­vat pod sebe, mám z toho obrov­ský strach,“ při­zná­vá.

Nadšenec s chutí do života

Pavel Švestka je pří­kla­dem člo­vě­ka, kte­rý žije svou váš­ní a neu­stá­le hle­dá nové výzvy. Jeho ces­ta od zahra­dy k miche­lin­ským kuchy­ním je inspi­ra­cí, jak důle­ži­tá je lás­ka k tomu, co dělá­me. Jak říká sám Pavel: „Všechno, co mě baví, je nějak spo­je­né s jíd­lem.“


Zdroj a foto: TV Nova s.r.o.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,61963 s | počet dotazů: 254 | paměť: 63268 KB. | 04.12.2024 - 20:48:47