Je to drobný, planě rostoucí keř, který je v době květu obsypán žlutavými až bílými květy. Po odkvetení se mění v lesklé, kulaté, černofialové plody, jež lze dále zpracovávat.
Sbíraná část a období:
Květ sbíráme v období od května do června a plod od srpna do září.
Způsob sběru, sušení a uchovávání:
U květu:
Sbíráme celá květenství i se stopkou dlouhou do 1 cm, buď odštipováním anebo odstřiháváním. Dáváme pozor na to, abychom sbírali pouze květy pěkně rozvité a nepřekvetlé.
Květy sušíme na vzdušném a stinném místě v tenké vrstvě, či je můžeme rozvěsit na šňůru. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35°C. Dobře usušené květy mají původní krásně nažloutlou barvu (nesmí být nahnědlé a narezlé), silně voní. Skladujeme na suchém místě, abychom zabránili vlhkosti.
U plodu:
Odštipujeme nebo odstříháváme celá plodenství zralých, černofialových plodů. Plody necháme nejprve zaschnout na slunci, a poté dosoušíme uměle do 40°C. Slepí-li se nám plody do hrudek, nevadí, na léčivých účincích to nijak neztrácí. Před uskladněním plodů v dobře uzavíratelných lahví nezapomene otrhat všechny přebytečné stopky.
Léčebné účinky:
Tato bylinka příznivě působí na záněty močového měchýře a ledvin, dobře snižuje teplotu při horečnatých stavech. Hlavní využití však nachází buď jako čaj z květů při chřipkových onemocnění a nachlazení, rýmě a kašli; anebo jako odvar pro zklidnění zanícené sliznice, krvácejících dásní a otoku vznikajících po vytržení zubu. Výborné je jako kloktadlo při chrapotu a bolestech krku.
Plody, na rozdíl od květů, lze aplikovat na léčení nespavosti a bolestech hlavy; bezinkový ocet zas jako výborné mazadlo při bolestech svalů
Pozor!
Kůra a listy černého bezu jsou jedovaté! Čerstvé plody jsou mírně jedovaté a mohou způsobit zvracení, průjem a celkové oslabení organismu. Tyto nepříznivé, vedlejší účinky lze odstranit dalším zpracováním tj. sušením a převařením. U této bylinky vždy dodržujeme dávkování!
Použití: Bezový čaj:
Dvě čajové lžičky usušeného květu zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme 10 minut stát, nijak čaj necedíme. Květy necháme usadit u dna a pijeme po doušcích. Čaj můžeme dochutit medem a citrónem. Teplý čaj pijeme při nachlazení a horečce; chladný a neslazený čaj naopak při žaludeční nevolnosti.
Bezinkový čaj:
Jednu polévkovou lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v 500 ml vody. Čaj necháme vychladnout, přecedíme a pijeme po doušcích.
4. ledna 2024 To se mi snad zdá – celebrita snů Kdysi dávno býval hereckým esem. Dnes je přinejlepším rozporuplnou figurou, která se občas vytasí se zajímavou (a zhusta bizarní) filmovou rolí. Řeč je o Nicolasi Cageovi, jenž tentokrát […] Posted in Filmové recenze
3. ledna 2018 Čertoviny - Báli se herci čertů? Protože ve filmu hrají čerti zásadní roli, zeptali jsme se hlavních představitelů filmu, jak to měli jako děti. Báli se čertů? „Čertů jsem se bál hrozně, nejvíce, když se blížily Vánoce a […] Posted in Speciály
7. dubna 2021 Rodné domy slavných Padesát tři domů, v nichž se narodili spisovatelé, hudebníci, vynálezci, herci a další slavní Češi představuje novinář Radek Laudin čtenářům v knize Rodné domy slavných. Přibližuje čtebářm […] Posted in Recenze knih
30. srpna 2004 Filmové premiéry v měsící září Co nám tento měsic přináší, nového Spielberga, nového Willa Smithe, Shyamalana a mnoho dalších kvalitních i nekvalitních filmů.02. 09. 04 Já, robot V nedaleké budoucnosti, na Zemi v […] Posted in Filmové premiéry
Nejnovější komentáře