Kritiky.cz > Domácí rady > Jak na přípravu kávy doma aneb myslíte to s ní vážně?

Jak na přípravu kávy doma aneb myslíte to s ní vážně?

Fotka od Max z Pixabay
Fotka od Max z Pixabay
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Řada z nás jis­tě pova­žu­je kávu za start kaž­dé­ho dne. Pro vět­ši­nu lidí je káva však pou­hým pro­střed­kem k tomu, aby moh­li nor­mál­ně fun­go­vat. Pouze pro hrst­ku lidí tvo­ří káva sku­teč­ný chu­ťo­vý poži­tek, kte­rý si zaslou­ží svou vlast­ní péči.

Pokud se řadí­te prá­vě mezi milov­ní­ky dob­ré kávy, máme pro vás něko­lik tipů a rad, díky kte­rým si bude­te moci při­pra­vit svůj oblí­be­ný nápoj ve vyso­ké kva­li­tě i doma.

Potřebujete drahý kávovar?

Asi prv­ní otáz­kou, kte­rá vás napad­ne při myš­len­ce při­pra­vo­vat si doma kva­lit­ní a pocti­vou kávu je, na kolik vás to celé vyjde? Bude tře­ba inves­to­vat do dra­hých kávo­va­rů, pre­so­va­čů či jiných doplň­ko­vých zaří­ze­ní? Vyplatí se vůbec při­pra­vo­vat si kávu doma?

Odpověď na tuto otáz­ku je kom­plex­ní a indi­vi­du­ál­ní dle vašich jed­not­li­vých před­stav. V zása­dě je tře­ba zamys­let se nad tím, jaký druh kávy chce­te doma při­pra­vit.

Někdo si rád dopřá­vá kávu s mlé­kem či cuk­rem, vídeň­skou kávu nebo jiné vari­an­ty. V tom­to člán­ku se však zamě­ří­me spí­še na ryzí chuť kávy, kte­rou zís­ká­te buď z espressa či z kávy fil­tro­va­né. Každá má při­tom své spe­ci­fic­ké vlast­nos­ti a také poža­dav­ky na pří­pra­vu

Espresso

Výraz espres­so by se dal vol­ně vylo­žit jako „rych­lý tlak“, a v pod­sta­tě vysti­hu­je pod­sta­tu jeho pří­pra­vy. Cílem je za pomo­ci vyso­ké­ho tla­ku při­pra­vit pokud mož­no co nej­rych­le­ji kon­cen­t­ro­va­ný nápoj z kávo­vých zrn obsa­hu­jí­cí vyso­ký podíl chu­ti, aro­ma a také množ­ství kofei­nu.

Jedná se zkrát­ka o zahuš­tě­nou for­mu vše­ho, co si od kávy sli­bu­je­me. Od samot­né­ho espressa se pak odvo­zu­jí dal­ší dru­hy káv, jako je cap­puc­ci­no, lun­go, lat­te apod. V prin­ci­pu lze tedy říct, že dob­ré espres­so je pro pří­pra­vu vět­ši­ny dru­hů káv (cap­puc­ci­no, lat­te, ...) napros­to základ­ní polož­ka.

U espressa je tedy klí­čo­vým prv­kem pro jeho pří­pra­vu prá­vě samot­ný kávo­var. Ten by měl být dosta­teč­ně výkon­ný, aby doká­zal vytvo­řit správ­ný tlak (ide­ál­ně v roz­me­zí 8-10 barů) k pro­tla­če­ní vody namle­tý­mi zrn­ky, a to ide­ál­ně bez výraz­něj­ších zako­lísá­ní.

Konstrukce by pak měla být odol­něj­ší vůči opo­tře­be­ní, aby při kaž­do­den­ním uží­vá­ní nedo­chá­ze­lo k výraz­ným změ­nám v kva­li­tě při­pra­vo­va­né kávy, nebo k poško­zo­vá­ní samot­né­ho pří­stro­je.

Ideální para­me­t­ry tedy spl­ňu­jí oprav­du až kva­lit­ní pro­fe­si­o­nál­ní kávo­va­ry, kte­ré jsou mnoh­dy finanč­ně nároč­né na poří­ze­ní i údrž­bu. Můžete však zku­sit sáh­nout po manu­ál­ních pre­so­va­čích, kte­ré vás vyjdou lev­ně­ji a nepři­pra­ví vás o poži­tek z dob­ře při­pra­ve­né­ho espressa. Je zkrát­ka otáz­kou, kolik chce­te z počát­ku do výro­by kávy inves­to­vat.

Je tedy prav­dou, že pro pří­pra­vu kva­lit­ní­ho espressa si za spo­leh­li­vý kávo­var bude­te muset při­pla­tit. Pokud však chce­te i tak zku­sit doma uva­řit kva­lit­ní kávu, může být řeše­ním vyzkou­šet kávu fil­tro­va­nou.

Filtrovaná káva

Hlavním roz­dí­lem fil­tro­va­né kávy a espressa je způ­sob pří­pra­vy. Zatímco u espressa se jed­ná o krát­ko­do­bou extrak­ci chu­ti a aro­ma za vyso­ké­ho tla­ku, v pří­pa­dě fil­tro­va­né kávy jde o pra­vý opak. Rozemletá zrna jsou del­ší dobu lou­ho­vá­na v hor­ké vodě, díky čemuž se z nich chuť uvol­ňu­je postup­ně a roz­pro­stí­rá se v celém obje­mu. Na samot­nou extrak­ci se pak vyu­ží­vá vět­ší objem vody, tak­že fil­tro­va­ná káva dosa­hu­je mno­hem ryzej­ší a čist­ší chu­ti kávo­vých zrn.

Filtrovaná káva také obsa­hu­je více kofei­nu, pro­to­že ten se díky poma­lé extrak­ci lépe vstře­bá ze zrna do samot­né­ho nápo­je.

Pro fil­tro­va­nou kávu v domá­cím pro­stře­dí se běž­ně vyu­ží­vá napří­klad french press nebo AeroPress, což jsou spe­ci­ál­ní zaří­ze­ní na bázi pís­tu a fil­tru, kte­ré po mace­ra­ci kávo­vých zrn umož­ňu­jí jejich efek­tiv­ní oddě­le­ní od nápo­je, a díky tomu před­sta­vu­jí vel­mi poho­dl­ný a rych­lý způ­sob pří­pra­vy fil­tro­va­né kávy.

Finančně vás pak french press či AeroPress vyjde řádo­vě lev­ně­ji než vět­ši­na kávo­va­rů, tak­že může být prá­vě pro vás tou ide­ál­ní vari­an­tou pro pří­pra­vu fil­tro­va­né kávy.

Specifickou, avšak v domác­nos­tech dost popu­lár­ní meto­dou pří­pra­vy kávy, je pak vyu­ži­tí moka kon­vič­ky. Ta de fac­to tak­též fun­gu­je na postup­ném uvol­ňo­vá­ní chu­ti ze zrna do vody, avšak na mís­to kla­sic­ké fil­tra­ce se zde vyu­ží­vá sepa­ra­ce pev­né a kapal­né slož­ky pomo­cí tla­ku vyvo­la­né­ho párou, kte­rá při vaře­ní této kávy vzni­ká.

Kromě spe­ci­fic­ké chu­ti nápo­je je v tom­to pří­pa­dě opět láka­vá níz­ká poři­zo­va­cí cena, díky kte­ré si pří­pra­va kávy pomo­cí moka kon­vič­ky našla spous­tu spo­ko­je­ných uži­va­te­lů.

Čerstvá káva a správný mlýnek je základ

Samostatnou kapi­to­lou pří­pra­vy kávy je pak samot­né mle­tí kávo­vých zrn. Pokud chce­te dosáh­nout oprav­du vyso­ké kva­li­ty vaše­ho nápo­je, je na mís­tě pou­žít pro jeho pří­pra­vu zrn­ko­vou kávu. Tu pak za pomo­ci mlýn­ku na kávu pome­le­te, a to ide­ál­ně těs­ně před samot­nou pří­pra­vou nápo­je.

Mletá káva je totiž poměr­ně náchyl­ná na okol­ní vli­vy, zejmé­na vlh­kost a vzduch, díky čemuž postu­pem času výraz­ně ztrá­cí na kva­li­tě. Jedná se navíc prak­tic­ky o minu­ty, kte­ré mohou roz­hod­nout o tom, jak bude výsled­ná chuť kávy ovliv­ně­na. Není tedy nad to mlít kávu pří­mo doma a mít tak jis­to­tu, že ze zrna dosta­ne­te co nej­ví­ce chu­ti.

U samot­ných mlýn­ků na kávu pak sle­duj­te důle­ži­té para­me­t­ry, jako jsou mož­nost nasta­vi­tel­nos­ti hru­bos­ti mle­tí, kapa­ci­ta samot­né­ho mlýn­ku či samot­né zpra­co­vá­ní. Právě hru­bost namle­té kávy totiž urču­je její pou­ži­tí - pro fil­tro­va­nou kávu si vysta­čí­me s hrub­ší­mi zrny, při pří­pra­vě espressa je nao­pak klí­čo­vé co nej­jem­něj­ší mle­tí.

Také je dob­ré si roz­hod­nout, zda pre­fe­ru­je­te mlýnek elek­tric­ký či ruč­ní – obo­jí má opět své výho­dy a nevý­ho­dy. Tak či onak však jis­tě dosáh­ne­te lep­ší chu­ti než u mle­té kávy z obcho­du.

Ať už se tedy roz­hod­ne­te pro jakou­ko­li vari­an­tu domá­cí kávy, věří­me, že se vám s naší pomo­cí poda­ří při­pra­vit vel­mi chut­ný nápoj, kte­rý si zkrát­ka zami­lu­je­te. A kdo ví - mož­ná už nebu­de­te o „oby­čej­né“ kávě z kavár­ny chtít ani sly­šet.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • 14. září 2016 Brené Brown - Co tě nezabije, to Tě posílí - 99% Uvažujme spoločne – všetci poznáme neúspech, sklamanie, žiaľ, každý z nás niekedy zakopne, zažije niečo nepríjemné či bolestné. V takých situáciách nám zostávajú zranenia - odreté […] Posted in Recenze knih
  • Zdroj4. ledna 2006 Zdroj Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu! Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě […] Posted in Filmové recenze
  • 31. října 2016 Ondřej Trojan - Producent filmu Lichožrouti. Filmový režisér a producent, herec divadla Sklep se narodil na Silvestra roku 1959 v Praze. Pochází z herecké rodiny - herectví se věnuje jeho otec Ladislav i mladší bratr Ivan. Od […] Posted in Profily osob
  • Král, válečník, kouzelník, milovník - od autorů Robert Moore a Douglas Gillette21. listopadu 2024 Král, válečník, kouzelník, milovník - od autorů Robert Moore a Douglas Gillette Objevit archetypy zralé mužské psychiky lze v knize o mužské psychice "Král, Válečník, Kouzelník, Milovník" od dvojice autorů Robert Moore a Douglas Gillette. Tato odborná kniha pojednává […] Posted in Recenze knih
  • HOSTEM MFF KARLOVY VARY BUDE HARVEY KEITEL22. června 2015 HOSTEM MFF KARLOVY VARY BUDE HARVEY KEITEL Hostem 50. ročníku MFF Karlovy Vary  bude herec, držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z MFF Karlovy Vary 2004 Harvey Keitel. Na letošním ročníku doprovodí […] Posted in MFF Karlovy Vary
  • 23. května 2017 Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta Podívejte se na video o tom, jak se natáčel nejnovější díl Pirátů z Karibiku - Salazarova pomsta. https://youtu.be/SuHRyxgUs04 Posted in Za kamerou
  • Ginger Snaps (2000)5. května 2017 Ginger Snaps (2000) Harmonický leč dost podivný život dvou sester razantně ovlivní útok vlkodlaka, který jednu z nich zle poraní… Sestry Fitzgeraldovy jsou zcela odlišné než většina jejich […] Posted in Horory
  • 7. července 2018 Vinnetou Winnetou - 1. Teil (1963) & Scénář a režie Po ohromném a nečekaném úspěchu Pokladu na Stříbrném jezeře propukly v Rialtu bouřlivé oslavy. První mayovka se stala absolutním kasovním trhákem. Producent Horst Wendlandt se již několik […] Posted in Speciály
  • Solo (2013)20. srpna 2014 Solo (2013) Měla jen přečkat dvě noci na malém ostrově. Místo teplé postele pro táborové vedoucí však na ni čeká nerovný boj o přežití. Gillian je mladá sedmnáctiletá dívka, která se jen […] Posted in Horory
  • 28. února 2019 Rychle a zběsile 2 - Paul Walker dva roky po prvním dílu R.Z. Recenze prvního dílu je za námi, pojďme nyní nakouknout pod kapotu a subjektivně zhodnotit volné pokračování. A že volné je opravdu ve všech směrech – zůstala jen jediná postava z […] Posted in Retro filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,97470 s | počet dotazů: 263 | paměť: 63847 KB. | 16.04.2025 - 21:54:00