Kritiky.cz > Domácí rady > Jak na přípravu kávy doma aneb myslíte to s ní vážně?

Jak na přípravu kávy doma aneb myslíte to s ní vážně?

Fotka od Max z Pixabay
Fotka od Max z Pixabay
Načítám počet zobrazení...
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Řada z nás jis­tě pova­žu­je kávu za start kaž­dé­ho dne. Pro vět­ši­nu lidí je káva však pou­hým pro­střed­kem k tomu, aby moh­li nor­mál­ně fun­go­vat. Pouze pro hrst­ku lidí tvo­ří káva sku­teč­ný chu­ťo­vý poži­tek, kte­rý si zaslou­ží svou vlast­ní péči.

Pokud se řadí­te prá­vě mezi milov­ní­ky dob­ré kávy, máme pro vás něko­lik tipů a rad, díky kte­rým si bude­te moci při­pra­vit svůj oblí­be­ný nápoj ve vyso­ké kva­li­tě i doma.

Potřebujete drahý kávovar?

Asi prv­ní otáz­kou, kte­rá vás napad­ne při myš­len­ce při­pra­vo­vat si doma kva­lit­ní a pocti­vou kávu je, na kolik vás to celé vyjde? Bude tře­ba inves­to­vat do dra­hých kávo­va­rů, pre­so­va­čů či jiných doplň­ko­vých zaří­ze­ní? Vyplatí se vůbec při­pra­vo­vat si kávu doma?

Odpověď na tuto otáz­ku je kom­plex­ní a indi­vi­du­ál­ní dle vašich jed­not­li­vých před­stav. V zása­dě je tře­ba zamys­let se nad tím, jaký druh kávy chce­te doma při­pra­vit.

Někdo si rád dopřá­vá kávu s mlé­kem či cuk­rem, vídeň­skou kávu nebo jiné vari­an­ty. V tom­to člán­ku se však zamě­ří­me spí­še na ryzí chuť kávy, kte­rou zís­ká­te buď z espressa či z kávy fil­tro­va­né. Každá má při­tom své spe­ci­fic­ké vlast­nos­ti a také poža­dav­ky na pří­pra­vu

Espresso

Výraz espres­so by se dal vol­ně vylo­žit jako „rych­lý tlak“, a v pod­sta­tě vysti­hu­je pod­sta­tu jeho pří­pra­vy. Cílem je za pomo­ci vyso­ké­ho tla­ku při­pra­vit pokud mož­no co nej­rych­le­ji kon­cen­t­ro­va­ný nápoj z kávo­vých zrn obsa­hu­jí­cí vyso­ký podíl chu­ti, aro­ma a také množ­ství kofei­nu.

Jedná se zkrát­ka o zahuš­tě­nou for­mu vše­ho, co si od kávy sli­bu­je­me. Od samot­né­ho espressa se pak odvo­zu­jí dal­ší dru­hy káv, jako je cap­puc­ci­no, lun­go, lat­te apod. V prin­ci­pu lze tedy říct, že dob­ré espres­so je pro pří­pra­vu vět­ši­ny dru­hů káv (cap­puc­ci­no, lat­te, ...) napros­to základ­ní polož­ka.

U espressa je tedy klí­čo­vým prv­kem pro jeho pří­pra­vu prá­vě samot­ný kávo­var. Ten by měl být dosta­teč­ně výkon­ný, aby doká­zal vytvo­řit správ­ný tlak (ide­ál­ně v roz­me­zí 8-10 barů) k pro­tla­če­ní vody namle­tý­mi zrn­ky, a to ide­ál­ně bez výraz­něj­ších zako­lísá­ní.

Konstrukce by pak měla být odol­něj­ší vůči opo­tře­be­ní, aby při kaž­do­den­ním uží­vá­ní nedo­chá­ze­lo k výraz­ným změ­nám v kva­li­tě při­pra­vo­va­né kávy, nebo k poško­zo­vá­ní samot­né­ho pří­stro­je.

Ideální para­me­t­ry tedy spl­ňu­jí oprav­du až kva­lit­ní pro­fe­si­o­nál­ní kávo­va­ry, kte­ré jsou mnoh­dy finanč­ně nároč­né na poří­ze­ní i údrž­bu. Můžete však zku­sit sáh­nout po manu­ál­ních pre­so­va­čích, kte­ré vás vyjdou lev­ně­ji a nepři­pra­ví vás o poži­tek z dob­ře při­pra­ve­né­ho espressa. Je zkrát­ka otáz­kou, kolik chce­te z počát­ku do výro­by kávy inves­to­vat.

Je tedy prav­dou, že pro pří­pra­vu kva­lit­ní­ho espressa si za spo­leh­li­vý kávo­var bude­te muset při­pla­tit. Pokud však chce­te i tak zku­sit doma uva­řit kva­lit­ní kávu, může být řeše­ním vyzkou­šet kávu fil­tro­va­nou.

Filtrovaná káva

Hlavním roz­dí­lem fil­tro­va­né kávy a espressa je způ­sob pří­pra­vy. Zatímco u espressa se jed­ná o krát­ko­do­bou extrak­ci chu­ti a aro­ma za vyso­ké­ho tla­ku, v pří­pa­dě fil­tro­va­né kávy jde o pra­vý opak. Rozemletá zrna jsou del­ší dobu lou­ho­vá­na v hor­ké vodě, díky čemuž se z nich chuť uvol­ňu­je postup­ně a roz­pro­stí­rá se v celém obje­mu. Na samot­nou extrak­ci se pak vyu­ží­vá vět­ší objem vody, tak­že fil­tro­va­ná káva dosa­hu­je mno­hem ryzej­ší a čist­ší chu­ti kávo­vých zrn.

Filtrovaná káva také obsa­hu­je více kofei­nu, pro­to­že ten se díky poma­lé extrak­ci lépe vstře­bá ze zrna do samot­né­ho nápo­je.

Pro fil­tro­va­nou kávu v domá­cím pro­stře­dí se běž­ně vyu­ží­vá napří­klad french press nebo AeroPress, což jsou spe­ci­ál­ní zaří­ze­ní na bázi pís­tu a fil­tru, kte­ré po mace­ra­ci kávo­vých zrn umož­ňu­jí jejich efek­tiv­ní oddě­le­ní od nápo­je, a díky tomu před­sta­vu­jí vel­mi poho­dl­ný a rych­lý způ­sob pří­pra­vy fil­tro­va­né kávy.

Finančně vás pak french press či AeroPress vyjde řádo­vě lev­ně­ji než vět­ši­na kávo­va­rů, tak­že může být prá­vě pro vás tou ide­ál­ní vari­an­tou pro pří­pra­vu fil­tro­va­né kávy.

Specifickou, avšak v domác­nos­tech dost popu­lár­ní meto­dou pří­pra­vy kávy, je pak vyu­ži­tí moka kon­vič­ky. Ta de fac­to tak­též fun­gu­je na postup­ném uvol­ňo­vá­ní chu­ti ze zrna do vody, avšak na mís­to kla­sic­ké fil­tra­ce se zde vyu­ží­vá sepa­ra­ce pev­né a kapal­né slož­ky pomo­cí tla­ku vyvo­la­né­ho párou, kte­rá při vaře­ní této kávy vzni­ká.

Kromě spe­ci­fic­ké chu­ti nápo­je je v tom­to pří­pa­dě opět láka­vá níz­ká poři­zo­va­cí cena, díky kte­ré si pří­pra­va kávy pomo­cí moka kon­vič­ky našla spous­tu spo­ko­je­ných uži­va­te­lů.

Čerstvá káva a správný mlýnek je základ

Samostatnou kapi­to­lou pří­pra­vy kávy je pak samot­né mle­tí kávo­vých zrn. Pokud chce­te dosáh­nout oprav­du vyso­ké kva­li­ty vaše­ho nápo­je, je na mís­tě pou­žít pro jeho pří­pra­vu zrn­ko­vou kávu. Tu pak za pomo­ci mlýn­ku na kávu pome­le­te, a to ide­ál­ně těs­ně před samot­nou pří­pra­vou nápo­je.

Mletá káva je totiž poměr­ně náchyl­ná na okol­ní vli­vy, zejmé­na vlh­kost a vzduch, díky čemuž postu­pem času výraz­ně ztrá­cí na kva­li­tě. Jedná se navíc prak­tic­ky o minu­ty, kte­ré mohou roz­hod­nout o tom, jak bude výsled­ná chuť kávy ovliv­ně­na. Není tedy nad to mlít kávu pří­mo doma a mít tak jis­to­tu, že ze zrna dosta­ne­te co nej­ví­ce chu­ti.

U samot­ných mlýn­ků na kávu pak sle­duj­te důle­ži­té para­me­t­ry, jako jsou mož­nost nasta­vi­tel­nos­ti hru­bos­ti mle­tí, kapa­ci­ta samot­né­ho mlýn­ku či samot­né zpra­co­vá­ní. Právě hru­bost namle­té kávy totiž urču­je její pou­ži­tí - pro fil­tro­va­nou kávu si vysta­čí­me s hrub­ší­mi zrny, při pří­pra­vě espressa je nao­pak klí­čo­vé co nej­jem­něj­ší mle­tí.

Také je dob­ré si roz­hod­nout, zda pre­fe­ru­je­te mlýnek elek­tric­ký či ruč­ní – obo­jí má opět své výho­dy a nevý­ho­dy. Tak či onak však jis­tě dosáh­ne­te lep­ší chu­ti než u mle­té kávy z obcho­du.

Ať už se tedy roz­hod­ne­te pro jakou­ko­li vari­an­tu domá­cí kávy, věří­me, že se vám s naší pomo­cí poda­ří při­pra­vit vel­mi chut­ný nápoj, kte­rý si zkrát­ka zami­lu­je­te. A kdo ví - mož­ná už nebu­de­te o „oby­čej­né“ kávě z kavár­ny chtít ani sly­šet.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • 25. října 2017 Mrazivý ostrov plný tučňáků: Náhle sami. Proti přírodě, i proti sobě... Představte si, že zůstanete na chladném, větrném ostrově náhle sami. Vhodný leda tak pro tučňáky a oko romantika by tu vidělo i neposkvrněnou panenskou přírodu. Ta má ovšem v této chladné […] Posted in Recenze knih
  • The End of the F***ing World - Série 218. dubna 2022 The End of the F***ing World - Série 2 2. série: 75 % První díl je věnovaný nové protagonistce, kterou ne moc přesvědčivě a později i místy na hranici trapnosti hraje Naomi Ackie – ve zkratce to stojí za prd, k postavě Bonnie […] Posted in Krátké recenze
  • Resident Evil: Vendeta2. dubna 2025 Resident Evil: Vendeta 6/10. Challenge číslo 1-/Round 4- HORORY -Hráč číslo 5- agentmiky.   Tahle série CGI Resident Evilů je docela fajn ( Damnation se mi však líbil o chlup více). Má to obstojnou CGI […] Posted in Krátké recenze
  • Krysař10. března 2004 Krysař Jen 24 hodin stačilo F. A. Brabci, aby natočil téměř hodinový snímek Krysař. Tím se film dostal do slavné Guinessovy knihy rekordů. Nerada bych film kritizovala jen proto, že hold […] Posted in Filmové recenze
  • 7. ledna 2013 Lincoln speciál – část 7 - William H. Seward a Lincolnův tým Možná nejzajímavější vztah ve svém politickém životě měl Lincoln ke svému tajemníkovi, který byl současně jeho bývalým soupeřem. William Henry Seward prohrál v roce 1860 spornou […] Posted in Články
  • David Cage, CEO studia Quantic Dream není úplně spokojený s...14. října 2020 David Cage, CEO studia Quantic Dream není úplně spokojený s... David Cage, CEO studia Quantic Dream není úplně spokojený s Xbox Series S: "Mít více konzolí s různými specifikacemi vám vytvoří prostředí, které je podobné PC trhu, kde díky různým […] Posted in Krátké herní aktuality
  • Open Water (2003)12. srpna 2016 Open Water (2003)  Potápění bývá většinou obrovská zábava, ale ta skončí ve chvíli, kdy na vás zapomenou a vy zůstane uvězněni na širém moři… Mladý pár Daniel a Susan se poslední dobou […] Posted in Horory
  • 5. září 2016 Herecká výročí 5.9. - 11.9. 5.9 1902 - narodil se Darryl F. Zanuck, americký filmový producent (†1979) 1939 - narodil se George Lazenby, australský herec 1940 - narodila se Raquel Welch, americká herečka […] Posted in Profily osob
  • Amadeus23. ledna 2025 Amadeus 5/10.  Challenge číslo 15  -Hráč číslo 12- Radecacek.Amadeus byla rozhodně největší výzva celého Challenge, 3 hodinový hudební film o Mozartovi je něco, co bych si nepustil ani na […] Posted in Krátké recenze
  • Biografie Cate Blanchett17. února 2005 Biografie Cate Blanchett Catherine Elise Blanchett se narodila 14. května 1969 v Jessie McPherson nemocnici v Melbourne jako dcera texaského námořního důstojníka Roberta Blanchetta a Melbournské učitelky June […] Posted in Profily osob
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,19698 s | počet dotazů: 260 | paměť: 66180 KB. | 17.08.2025 - 10:01:00