Krtkův dort je můj oblíbený. Nejprve u nás začal ten z krabice, pak jsme přesedlali na poctivý domácí, který je plný smetany a cukru a nakonec jsem se dostala k parádnímu receptu – bez mléka, bez bílého cukru a bez pšeničné mouky. A chuťově je ještě lepší jak originál. Takový dort se pak jí s klidným svědomím, no neberte to!
Ingredience
Suchá část
- 350 g hladké špaldové mouky
- 240 g kokosového cukru
- Špetka vanilkových semínek
- 80 g holandského kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- Špetka soli
Mokrá část
- 380 g jablečného pyré (poduste chvilku oloupaná a nakrájená jablíčka s trochou vody a rozmixujte tyčovým mixérem)
- 400 ml rostlinného mléka
- 130 ml studené kávy
- 150 ml řepkového oleje
- 2 lžičky jablečného octa
Náplň
- 800 ml vychlazeného kokosového mléka (dejte plechovky na 24 hodin do lednice nebo na 4 hodiny do mrazáku, aby se oddělila voda a kokosový tuk)
- 2 lžíce moučkového cukru (tyčovým mixérem rozmixujte třtinový nebo kokosový cukr)
- 100 g hořké čokolády
- 3 zralé banány
Postup
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme dortovou formu kokosovým olejem.
Veškeré ingredience ze suché části smícháme dohromady v jedné míse. Ve druhé míse promícháme mokré ingredience – vzniklou směs pak pomalu vmícháme k suchým ingrediencím. Vznikne nám hladké těsto, které vlijeme do dortové formy a dáme na 50 minut péct. Zkusíme špejlí, jestli je těsto hotové – špejle by po vyndání měla být suchá. Korpus necháme úplně vychladnout.
Korpus vydlabeme vidličkou tak, aby nám vznikla miska s přibližně centimetrovým okrajem. Zbylé drobky odkládáme do misky vedle.
Vytvoříme si rostlinnou šlehačku. Vyndáme nachlazené plechovky a oddělíme do misky tuhou část od kokosové vody (vodu pak můžeme vypít nebo použít do smoothie). Vezmeme mixér a kokosový krém šleháme nejprve na malé otáčky, pak přidáme, dokud nevznikne krémová konzistence. Vmícháme moučkový cukr a hořkou čokoládu, kterou jsme nasekali na malé kousky.
Banány podélně rozpůlíme a poklademe je řezem dolů do vydlabaného korpusu. Potřeme je kokosovým krémem a celý vršek posypeme nadrobeným vydlabaným korpusem. Vznikne nám tak hezká krtčí hromádka. Dort necháme vychladit na pár hodin v lednici a můžeme si pochutnávat.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře