Kritiky.cz > Oslavy > Velikonoční tradice a pokrmy – oslava jara a nového života

Velikonoční tradice a pokrmy – oslava jara a nového života

Velikonoční tradice a pokrmy – oslava jara a nového života
Velikonoční tradice a pokrmy – oslava jara a nového života
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Velikonoce pat­ří mezi nej­vý­znam­něj­ší jar­ní svát­ky, kte­ré spo­ju­jí nábo­žen­ské i lido­vé tra­di­ce. Jsou obdo­bím rados­ti, nových začát­ků a nadě­je, kte­ré se sla­ví v kru­hu rodi­ny a přá­tel. K těm­to svát­kům neod­mys­li­tel­ně pat­ří i boha­té gastro­no­mic­ké tra­di­ce, kdy se na sto­le obje­vu­jí pokr­my plné jar­ních chu­tí a vůní.

Velikonoční zvyky a symboly

Velikonoce jsou spo­je­ny s řadou zvy­ků a sym­bo­lů, kte­ré se pře­dá­va­jí z gene­ra­ce na gene­ra­ci. Mnohé z nich mají hlu­bo­ký význam a dodá­va­jí svát­kům jedi­neč­nou atmo­sfé­ru.

chick

Pomlázka – veselá jarní tradice

Jedním z nej­zná­měj­ších veli­ko­noč­ních zvy­ků je pomláz­ka – sple­te­ný prou­tek z mla­dých vrbo­vých vět­vi­ček, kte­rým chlap­ci na Velikonoční pon­dě­lí sym­bo­lic­ky šle­ha­jí dív­ky, aby byly po celý rok zdra­vé a krás­né. Na oplát­ku dostá­va­jí malo­va­ná vajíč­ka, slad­kos­ti nebo někdy i malý paná­ček domá­cí­ho liké­ru. Tento zvyk je dodnes hoj­ně dodr­žo­ván zejmé­na na ven­ko­vě.

Kraslice – umění zdobení vajec

Malovaná vajíč­ka, zná­má jako kras­li­ce, jsou jed­ním z nej­krás­něj­ších sym­bo­lů Velikonoc. Techniky jejich zdo­be­ní se liší pod­le regi­o­nu – od tra­dič­ní­ho bar­ve­ní v pří­rod­ních bar­vi­vech přes vos­ko­vou bati­ku až po rytí vzo­rů do sko­řáp­ky. Každý motiv i barva mají svůj význam a zdo­be­ná vej­ce se čas­to daru­jí jako přá­tel­ský sym­bol štěs­tí a zdra­ví.

easter eggs

Velikonoční trhy – oslava jara na náměstích

V obdo­bí Velikonoc oží­va­jí náměs­tí ve měs­tech veli­ko­noč­ní­mi trhy, kde lze zakou­pit ruč­ně vyrá­bě­né ozdo­by, kras­li­ce i tra­dič­ní veli­ko­noč­ní dob­ro­ty. Stánky nabí­ze­jí roz­ma­ni­té slad­ké i sla­né pochout­ky a uli­ce se plní vese­lou atmo­sfé­rou hud­by a jar­ní­ho vese­lí.

Tradiční velikonoční pokrmy

Velikonoční tabu­le je plná spe­ci­a­lit, kte­ré se při­pra­vu­jí z čer­s­tvých suro­vin – vajec, byli­nek, kynu­té­ho těs­ta i masa. Každý pokrm má své mís­to a význam, při­čemž mno­hé recep­ty se docho­va­ly už po sta­le­tí.

family

Velikonoční nádivka – chutná jarní pochoutka

Jedním z nej­tra­dič­něj­ších pokr­mů je veli­ko­noč­ní nádiv­ka – lahod­ná peče­ná směs vajec, namo­če­né­ho peči­va, mlé­ka, uze­né­ho masa a vel­ké­ho množ­ství byli­nek, jako je majo­rán­ka, petr­žel nebo mla­dé kopři­vy. Nádivka má krás­ně křu­pa­vou kůr­ku a uvnitř je jem­ná a vláč­ná. Obzvláště krás­ně vypa­dá, když je podá­vá­na na deko­ra­tiv­ní skle­ně­né des­ce, ozdo­be­ná čer­s­tvý­mi bylin­ka­mi a plát­ky peče­né­ho masa, což pod­tr­hu­je její slav­nost­ní cha­rak­ter. Peče se v trou­bě a může být podá­vá­na jako pří­lo­ha k masu nebo jako samo­stat­ný pokrm, napří­klad s čer­s­tvým jar­ním salá­tem.

Mazanec – sladký chléb plný chuti

Další nezbyt­nou sou­čás­tí veli­ko­noč­ní­ho menu je maza­nec – kynu­tý slad­ký chléb při­pra­vo­va­ný z mou­ky, vajec, más­la, mlé­ka a rozi­nek. Tradičně se sype plát­ky mand­lí a před peče­ním se na něm vytvá­ří kříž jako sym­bol požeh­ná­ní. Mazanec je skvě­lý s más­lem a domá­cí mar­me­lá­dou a pat­ří mezi nej­ob­lí­be­něj­ší veli­ko­noč­ní slad­kos­ti.

kid

Beránek – symbol jara a nového života

K veli­ko­noč­ním svát­kům neod­mys­li­tel­ně pat­ří i berá­nek, což je piš­ko­to­vé nebo máslo­vé těs­to peče­né ve for­mě berán­ka. Tento tra­dič­ní sym­bol nevin­nos­ti a zno­vuzro­ze­ní bývá ozdo­ben cuk­rem nebo poli­tý čoko­lá­do­vou pole­vou a čas­to se umis­ťu­je doprostřed slav­nost­ní­ho sto­lu. Někdy se mu kolem krku uva­zu­je čer­ve­ná mašle jako ochran­ný znak.

Pečené jehněčí – sváteční hlavní chod

Velikonoční oběd bývá spo­jen s peče­ným masem. Nejčastěji se podá­vá peče­né jehně­čí, kte­ré sym­bo­li­zu­je oběť a obno­vu živo­ta. V někte­rých domác­nos­tech se mís­to něj při­pra­vu­je peče­né vep­řo­vé nebo kuře­cí maso s bram­bo­ra­mi a duše­nou zele­ni­nou.

Jidáše – tradiční velikonoční pečivo

Speciálním peči­vem, kte­ré se peče pře­de­vším na Zelený čtvr­tek, jsou jidá­še – slad­ké kynu­té hous­tič­ky ve tva­ru spi­rá­ly nebo pro­va­zu. Podle tra­di­ce při­po­mí­na­jí pro­vaz, na kte­rém se obě­sil Jidáš, a měly by být pojí­dá­ny prá­vě na Zelený čtvr­tek jako ochra­na před nemo­ce­mi a zlý­mi sila­mi. Jidáše se po upe­če­ní potí­ra­jí medem, což jim dodá­vá jem­ně slad­kou chuť.

Velikonoce – svátky radosti a tradic

Velikonoční osla­vy zna­me­na­jí konec post­ní­ho obdo­bí a pří­chod jara, kte­ré s sebou při­ná­ší boha­té chu­tě a radost­né oka­mži­ky. Bez ohle­du na to, zda jsou Velikonoce pro něko­ho pře­de­vším duchov­ním svát­kem, nebo spí­še vese­lou osla­vou jara, jde o čas plný barev, tra­dic a lahod­ných pokr­mů, kte­ré spo­ju­jí rodi­ny a přá­te­le. Tento svá­teč­ní čas je ide­ál­ní pří­le­ži­tos­tí k setká­vá­ní, sdí­le­ní a rados­ti z nových začát­ků.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,51724 s | počet dotazů: 259 | paměť: 63837 KB. | 16.04.2025 - 19:09:04