Mezi alternativami kávy a energetických nápojů nemá konkurenci. Fenomén jihoamerické yerby maté je stále populárnější. V posledních letech jsou Češi a Slováci také stále ochotnější nahradit jím „malou černou kávu“. Vzhledem k jeho cenným vlastnostem to není překvapivé. V dnešním příspěvku se zaměříme na výjimečné vlastnosti tohoto jihoamerického nápoje. Přejeme pohodovou četbu!
Yerba maté: Moc jihoamerické tradice
Yerba maté je vysoce kofeinový nápoj z listů cesmíny paraguayské. Rostlina pochází z Jižní Ameriky a vyskytuje se v Paraguayi, Brazílii a Argentině. Právě tam se těší nejvyšší úctě. Tvoří nedílnou součást každodenního jídelníčku milionů lidí a je pevně zakořeněna v místních tradicích a zvycích. Zároveň je mnohem oblíbenější než káva. Ačkoli si lze podobnou situaci u nás jen těžko představit, nelze popřít, že yerba maté se stává i u Čechů rok od roku populárnější. Pokud se na to podíváme skrze její cenné vlastnosti, není to nic překvapivého.
Vlastnosti yerby maté. Co stojí za to o ní vědět?
Jak yerba maté působí na naše tělo? Podívejme se na její vlastnosti. V první řadě je to samozřejmě vysoký obsah přírodního kofeinu (cca 700 mg na 50 gramů směsi), který rozhodně není nižší než u konkurenčních káv nebo „energeťáků“. Předností yerby je však mnohem více. Velkou výhodou je vysoký obsah antioxidantů; v tomto ohledu se jí nevyrovná ani zelený čaj! A antioxidanty pomáhají posilovat imunitu. Významnou roli hrají také při potlačování stárnutí buněk. Yerba maté navíc obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9), C a E a je bohatá na minerály jako jsou vápník, draslík, fosfor, zinek, železo a hořčík. Nelze opomenout ani skutečnost, že se skvěle podílí na stimulaci metabolických procesů. V kombinaci s fyzickou aktivitou a zdravou stravou se tak pravidelná konzumace yerby může odrazit v snížení naší hmotnosti.
Teď je řada na Vás. Ochutnejte yerbu maté!
Nezbývá než si účinky yerba maté vyzkoušet na vlastní kůži! A to nebude nic složitého. V internetovém obchodě MateMundo.cz najdete širokou nabídku směsí a příslušenství pro jejich přípravu. Nejvýhodnější jsou sady, které obsahují všechny potřebné prvky. Nejdůležitější z nich je brčko oddělující kávovou sedlinu od nálevu, které se nazývá bombilla, a matero, speciální nádoba na yerbu maté vyrobená ze dřeva, kovu nebo keramiky. V každé sadě najdete samozřejmě také samotnou yerbu maté, obvykle v podobě několika různých vzorků o hmotnosti 50 gramů. Je to nejlevnější způsob, jak vyzkoušet různé druhy yerby a vybrat si chuť, která nám nejlépe vyhovuje.
Nejnovější komentáře