Střevo tvoří základ zdraví celého našeho těla. To, co sníme, co pijeme, kde se pohybujeme a žijeme, to vše se podepisuje na našem zdraví. Ještě k tomu přidáme nějakou genetiku, kterou si neseme od svých rodičů a problém může být na světě. Mnoho si toho ani neuvědomujeme, čím našemu tělu škodíme a začneme to řešit, až už je nějaká nemoc, možná už je i pozdě. Dr.med.Ulrich Strunz je uznávaný internista a odborník na gastroenterologii, který napsal knihu s názvem 77 tipů pro zdravá střeva. Vydalo ji Nakladatelství KAZDA letos v Brně. Pojďte se na to společně se mnou podívat.
V knize naleznete 77 konkrétních tipů pro zdravá střeva. Dozvíte se, proč jsou naše střeva nejdůležitější článek našeho zdraví, jak takové střevo vypadá, jakou funkci v něm mají střevní baktérie i hlen. Také zde naleznete informace o tom, co vlastně střeva poškozuje. Může to být fruktóza, lepek, přidané látky ve stravě, alkohol, řada léků, jako jsou antibiotika, ale třeba i stres. Autor se v několika kapitolách zabývá diagnostikou a léčbou jednotlivých onemocnění střev, jako jsou testy na potravinové alergie, vyšetření střevního mikrobiomu, léčba zánětu střev, prevence rakoviny střev. V poslední části najdete mnoho informací, jak předcházet chronickým střevním onemocněním jako je rakovina střev, Parkinsonova a Alzheimerova nemoc, jakou spojitost mají střeva a autoimunitní onemocnění, dále se také zabývá nadváhou. Také jsou zde k dispozici doporučení, jakou stravou střevo pomoci zahojit, jak posilovat náš imunitní systém, jaké vitamíny, minerální látky pomohou regeneraci našich střev a co jsou vlastně probiotika. Všechny informace o této knize má autor podloženy řadou studií a vlastních poznatků ze své letité lékařské praxe.
Autorem knihy je internista a odborník na gastroenterologii. V knize naleznete spoustu praktických rad. Na konci knihy jsou uvedeny zdroje, ze kterých autor čerpal a abecední rejstřík, který usnadní lepší orientaci v knize.
Myslím si, že je třeba našim střevům věnovat velkou pozornost, jelikož v dnešní době trpí mnohem více lidí různými potravinovými intolerancemi nemocemi střev i střevními potížemi. Pokud jsou zdravá střev, předcházíme řadě civilizačním nemocem. Často nemoci střev způsobují různé nespecifické příznaky, které na první pohled nepřisuzujeme k tomu, že by se jednalo o nemocná střeva. Základem našeho zdraví střev je třeba nepít nadměrně alkohol, zbytečně neužívat antibiotika i jiné léky, zjistit, zda naše střeva nesužuje nějaká potravinová intolerance a daný alergen vyřadit z vaší stravy. Dále mít dostatek pohybu, méně se stresovat a mít zdravý náhled na život, být pozitivní. Věřte, že se vám vaše střeva za to odvděčí. Součástí publikace jsou i různé testy a dotazníky, které pomohou vaše střevo otestovat. Např. zda vám fungují trávicí enzymy, zda jíte dostatek sekundárních rostlinných látek, obsah vlákniny v různých potravinách, či riziko různých onemocnění a mnoho dalších.
Publikace se mně moc líbila a doporučím ji naprosto všem, protože každý z nás bez rozdílů věku i pohlaví se mnohokrát setkat s antibiotiky, jíme řadu polotovarů, navštěvujeme různé restaurace a často se řada lidí jen tak mezi řečí zmíní, že má potíže s mlékem, vadí jim pečivo, uzeniny atd. Rozhodně je tedy vhodné se této problematice věnovat, hlavně věnovat pozornost svým střevům. Knihu napsal velmi uznávaný internista a jeho poznatky se opírají o mnohaletou praxi, což si myslím, že je velice dobře. Nejsou to jen holá fakta, ale praktické zkušenosti, které pomohou dalším lidem. Jelikož sama patřím mezi lidi trpící alergiemi na bílkovinu kravského mléka, není mně lhostejné, co a kde jím, denně doma vařím, nad jídlem přemýšlím, i při nákupu potravin dbám, co kupuji, sama peču domácí kváskový chléb, pěstuji si svou zeleninu, ovoce a pak je zavařuji. Vyrábím si z toho polotovary, které pak využiji při své vaření a pečení, což mně v zimě usnadní práci, a hlavně v té době není k dispozici domácí čerstvá zelenina, tak jsem ráda, že vím, co si do svých pokrmů dávám.
Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl, v Nakladatelství KAZDA vycházejí od roku 2014.
Více informací naleznete na: Knihy - Nakladatelství Kazda (knihykazda.cz)
Ukázka z knihy:
Bohužel lepek, cukr i jiné prázdné sacharidy, alkohol, stres, narušený mikrobiom a další nezdravé životní návyky ubližují těsným buněčným spojením, jež ztrácí svou těsnost. Hovoří se pak o zvýšené propustnosti střev. Mezi buňkami se objevují mikroskopické otvory. Při kolonoskopii je nelze vidět, ale pomocí speciálních krevních testů je možné vyvodit závěry o těsnosti střeva. Děravé střevo je problém. Částice potravy a střevní baktérie, které by ve skutečnosti měly zůstat ve střevě, migrují mikroskopickými otvory do těla. Kromě toho mohou drobnými otvory do organismu pronikat patogeny, které by za normálních okolností byly ve střevě usmrceny. Imunitní systém tyto cizorodé látky rozpozná a bojuje s nimi. To vede k chronickým zánětlivým reakcím. Pokud přetrvávají delší dobu, mohou vvvolat chronická onemocnění, jako jsou revmatismus, alergie, kardiovaskulární problémy rakovina, demence a mnoho dalších.
Několik slov o autorovi:
Dr. med. Ulrich Strunz se narodil v roce 1943, má ženu a dvě děti. Je to internista a odborník na molekulární medicínu a gastroenterologii. Vyvinul úspěšný program Forever Young pro fyzické a duševní zdraví a výkonnost. Díky konceptu medicíny štěstí vyvinul účinné strategie proti nejčastějším civilizačním chorobám. Byl jedním z nejlepších světových triatlonistů ve své věkové skupině. Rok co rok inspiruje desítky tisíc lidí na přednáškách a seminářích i v četných televizních vystoupeních a vede je tak k novému, zdravému a střídmému životu.
Autor: dr.med.Ulrich Strunz
Překlad: Martin Richter
Žánr: zdraví a životní styl
Vydáno: Vydalo Nakladatelství KAZDA, Brno, 2024
Počet stran: 224
Vazba knihy: měkká vazba
ISBN: 978-80-7670-149-6
Knihu můžete koupit zde:
77 tipů pro zdravá střeva - Nakladatelství Kazda (knihykazda.cz)
Nejnovější komentáře