Máte potíže s trávením? Hýbete se málo a stresu máte hodně? Užíváte mnoho léků a trpíte řadou nemocí? Není vám lhostejné, jak se stravujete? Tak právě vám je určena publikace s názvem Acidobazická rovnováha-klíč ke zdraví a pohodě, jehož autorkou je zkušená lékařka, homeopatka a pomůže vám vyřešit řadu problémů, kterou mohou způsobovat acidózu.
Kniha je rozdělena na dvě části. Na část teoretickou, ve které se dozvíte, co to vlastně acidobazická rovnováha je, jak se měří, co má vliv na její rovnováhu. Druhá část, ta praktická vám pomůže otestovat vaše tělo, zda jste překyselení, díky čemu, jak je to s vašim pH moče, dále jaké změny ve vašem pohybu, stravování, či duševní rovnováze udělat. Najdete zde zásady, jak sestavit vhodný jídelníček na osm dní, jaké nemoci může vyvolat acidóza, či, jak je to s potravinovými alergiemi. Dále, jak detoxikovat svůj organismus, ale i jak pečovat o své zdraví, abyste dosáhli té správné životní rovnováhy, Ať už pomocí pohybových činností, masážemi i dechovými cvičeními, ale i různými relaxačními technikami.
V knize naleznete přehledný seznam kyselinotvorných a zásadotvorných potravin, které vám pomohou se lépe orientovat při nakupování i přípravě pokrmů. Najdete zde i mnoho inspirativních receptů s podrobným seznamem surovin, které si máte nakoupit, podrobným postupem a fotogalerií hotových pokrmů. Tato kniha vás přivede na cestu k přirozené acidobazické rovnováze.
Kniha vám pomůže najít a nastolit rovnováhu svého těla, začít jinak přemýšlet, jinak se stravovat, jinak se chovat. Její čtení jsem si moc užila a bavila mě od první strany. To, jak se stravujeme, jak se hýbeme, jak pracujeme, to vše se odráží na našem celkovém zdravotním stavu a je třeba vnímat signály, které nám naše tělo dává. Tato příručka vám bude nápomocna při vaší změně životního stylu, pomůže vám uvědomit si, zda vše děláme dobře, cítíme se dobře. Jelikož už několik let mám diagnostikové některé potravinové alergie, tato příručka mě velmi zaujala. Trávicí problémy jsem řešila už od útlého věku. Poslední roky už ale vím, čím to bylo. V té době se to ještě tolik neřešilo, až teď je více dostupných testů. Tato kniha vám pomůže přemýšlet nad svým životním stylem jinak, řadu věcí změnit k lepšímu. Mně potravinové alergie otevřely oči a vlastně je vnímám pozitivně, jelikož jsem si začala hodně všímat a řešit, co celá rodina jíme, hodně si pěstuji na zahradě zeleninu, ovoce, poté zpracovávám. Musím řešit, co a kde nakupuji. Všímám si, z čeho jsou různé výrobky složeny, zda obsahují konzervanty a přidané látky, které našemu organismu rozhodně škodí. Jezdím pro mouku do mlýna, maso mám z malého domácího chovu. Zkuste to také. Zamyslet se, jak to vlastně máte, zda to děláte dobře, případně, zda by šlo něco změnit. Tato publikace vám bude velkým pomocníkem při vaší změně. Věřte, že se brzy budete cítit lépe a řadu zdravotních problémů se vám podařit zmírnit, či dokonce odstranit. Kniha je velmi přehledná. Líbí se mně, že je rozdělena na dvě části. V té teoretické si uvědomíte řadu věcí, v té praktické už to budete aplikovat při své změně životního stylu.
Ukázka z knihy:
V lidském těle neustále probíhají chemické reakce, které řídí metabolismus a činnost všech životně důležitých tělesných procesů. Aby mohlo vše bez problémů fungovat, musí bt v tělesných tekutinách a uvnitř buněk vyvážený poměr mezi kyselinami a zásadami. Protože je tato rovnováha životně důležitá, dokáže ji naše tělo samo korigovat.
Z chemického hlediska je kyselina charakterizovaná kladně nabitými vodíkovými ionty, zásada hydroxidovými ionty, což jsou záporně nabité skupiny OH (OH-), v nichž je spojen vodíkový a kyslíkový ion.
Chemici tuto sloučeninu nazývají také hydroxyl. Pokud v roztoku převažují volné ionty H+, je tekutina kyselá, pokud je naopak více volných iontů OH-, je tekutina zásaditá.
Hodnota pH
Hodnota pH (potentia hydrogenii, vodíkový exponent) udává koncentraci vodíkových iontů v jednom litru vodného roztoku. Hodnota pH se pohybuje v rozmezí pH 1 silně kyselé-nad pH 7.- neutrální-až po pH14-silně zásadité. Neutrální kapalina, tj. ani kyselá, ani zásaditá, s hodnotou pH 7 obsahuje stejné množství kyselých (H+) i zásaditých (OH-) částic, jejich účinky se vzájemně vyruší.
Vliv hodnoty pH
I nepatrné výkyvy v acidobazickém prostředí mohou vyvolat nepříjemné symptomy nebo onemocnění. Míra kyselosti v organismu totiž ovlivňuje složení molekul bílkovin, strukturu buněčných složek a propustnost membrán buněk (buněčných stěn). Acidobazická rovnováha ovlivňuje také účinnost enzymů a hormonů, distribuci elektrolytů, tj. elektricky nabitých částic, dále strukturu a funkci mezibuněčné hmoty a v neposlední řadě i tekutost krve.
Proto je důležité, aby se pH krve pohybovalo kolem hodnoty 7,4. Tepenná krev přepravuje nejrůznější chemické látky, ale organismus může tento úkol plnit pouze v případě, že se pH krve pohybuje v rozmezí od 7,36 do 7,44. Enzymové reakce probíhají nejefektivněji, když je hodnota pH příslušného orgánu v optimálním rozmezí. Žaludek potřebuje kyselé pH v rozmezí 1,2 až 3. Slinivka břišní nejlépe plní svou funkci při zásadité hodnotě pH 10. V případě potu se pH pohybuje kolem 5 a v případě stolice 6 až 7.
Několik slov autorce:
Dr. Eva-Maria Kraskeová je lékařka všeobecného lékařství a naturopatie, homeopatie a paliativní medicíny. Naturopatii začala studovat ve Freuden-stadtu. Studium ji pak zavedlo do Hannoveru. Po složení atestační zkoušky praktického lékaře a získání dalšího titulu „pro naturopatickou léčbu“ si otevřela v Hannoveru vlastní ordinaci. Eva-Maria Kraskeová se věnuje tzv. integrativní medicíně. Zaměřuje se především na homeopatii, biochemii, detoxikaci střev a alergologii a nutriční poradenství.
Autorka: Dr.Med.Eva -Maria Kraskeová
Přeložil: Martin Richter
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: Vydala Nakladatelství KAZDA, Brno, 2024
Počet stran: 128
Vazba knihy: brožovaná vazba s klopami
ISBN: 978-80-7670-147-2
Knihu můžete koupit zde:
Acidobazická rovnováha - Nakladatelství Kazda
Nejnovější komentáře