Kritiky.cz > Domácí rady > Bylinky jako koření

Bylinky jako koření

koreni1
koreni1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Bez koře­ní a byli­nek si v dneš­ní době nedo­ká­že­me před­sta­vit jakou­ko­liv pří­pra­vu kaž­do­den­ních běž­ných pokr­mů, kte­ré jim dodá­vá typic­ky pří­znač­nou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokr­my mdlé a nepo­ži­va­tel­né.

Koření, stej­ně jako bylin­ky, bychom však měli pou­ží­vat s mírou a dbát na to, do čeho se jaký druh koře­ní či bylin­ky hodí. Ovšem ne vždyc­ky si víme rady, a z toho důvo­du je tu malý výčet, kte­rý nás nasmě­ru­je prá­vě tou správ­nou ces­tou.

Anýz

Popis:

Jednoletá bylin­ka, kte­rá se pou­ží­vá nejen jako koře­ní, ale i jako léčiv­ka. Často je anýz při­dá­ván do siru­pů pro­ti kaš­li; a aný­zo­vý olej je zná­mý tím, že uvol­ňu­je kře­če a půso­bí pre­ven­tiv­ně pro­ti infek­cím.

Použití v kuchy­ni:

dochu­ce­ní polé­vek, ryb a salá­tů, vel­ká špet­ka do cuk­ro­ví, čer­ve­né řepy a mari­ná­dy

Bazalka:

Popis:

Je to let­nič­ka s vel­mi výraz­nou aro­ma­tic­kou natí, kte­rá se pěs­tu­je jako léči­vá, koře­ni­no­vá i medo­nos­ná rost­li­na. Abychom docí­li­li boha­té­ho olis­tě­ní a roz­vět­ve­ní rost­lin­ky, je nut­né pra­vi­del­ně zašti­po­vat kve­tou­cí výhon­ky. Bazalkovou nať lze uží­vat jak čer­stvou, tak i suše­nou.

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, piz­za, na všech­ny dru­hy masa, ryby, omáč­ky, poma­zán­ky, nádiv­ky, zele­ni­na, do aro­ma­tic­kých octů, těs­to­vi­ny, sýry, vej­ce

Brutnák

Popis:

Jedná se o jed­no­le­tou rost­li­nu, kte­rou lze v kuchy­ni vyu­žít jako zele­ni­ny, ale i jako léči­vé rost­li­ny. Pomáhá před­chá­zet depre­sím a záně­tům močo­vých cest. Zpracovávají se pou­ze čer­stvé mla­dé líst­ky.

Použití v kuchy­ni:

čaj, bylin­ko­vé más­lo, zele­ni­no­vé salá­ty a polév­ky, na okur­ky

Estragon

Popis:

Využívá se zejmé­na ve fran­couz­ské kuchy­ni, kde je pova­žo­ván za jed­no z nej­jem­něj­ších koře­ní. Podporuje tvor­bu žlu­či, mír­ně půso­bí i močo­pud­ně a zvy­šu­je chuť k jídlu.

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, majoné­zy, nádiv­ky, zjem­ňu­je ocet a olej, do nále­vů při naklá­dá­ní oku­rek nebo zele­ni­ny, polév­ky, masa v jaké­ko­liv úpra­vě, salá­ty, ryby, jehně­čí, omáč­ky, mari­ná­dy

Fenykl

Popis:

Dvouletá rost­li­na pěs­tu­jí­cí se jak pro seme­no, tak i jako koře­ní.

Použití v kuchy­ni:

  1. a) Semena a lis­ty (mají výraz­nou aný­zo­vou chuť) se pou­ží­va­jí na dochu­ce­ní ryb, masa a salá­tů, čer­ve­né řepy, cuk­ro­ví.
  2. b) Stonky se po olou­pá­ní můžou pou­ží­vat jako zim­ní zele­ni­na.

Kerblík

Popis:

Je to rych­le ros­tou­cí rost­li­na, jejíž aro­ma je koře­ni­té a vel­mi při­po­mí­ná anýz. Používají se zejmé­na čer­stvé lis­ty jako náhraž­ka petr­žel­ky.

Použití v kuchy­ni:

polév­ky, ryby, salá­ty, masa, omáč­ky, drů­bež

Kmín

Popis:

Dvouletá aro­ma­tic­ká rost­li­na, kte­rou pěs­tu­je­me pro seme­na.

Použití v kuchy­ni:

peči­vo, peče­né a duše­né maso, bram­bo­ry, salá­ty, polév­ky, ryby, na naklá­dá­ní zele­ni­ny a hub

Kopr

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká rost­li­na, kte­rá je vhod­ná jak pro pří­mou kuchyň­skou úpra­vu, tak i ke kon­zer­va­ci a suše­ní. Nejčastěji zpra­co­vá­vá­me list.

Použití v kuchy­ni:

zava­řo­vá­ní, polév­ky, omáč­ky, poma­zán­ky, salá­ty, sko­po­vé maso, dýně, na syro­vý hláv­ko­vý salát

Koriandr

Popis:

Jednoletá rost­lin­ka s pří­z­ni­vý­mi účin­ky na trá­ve­ní a stře­va. Podporuje funk­ci sli­niv­ky a vykaš­lává­ní. Používáme jak čer­stvé lis­ty, tak i suše­ná seme­na.

Použití v kuchy­ni:

všech­ny dru­hy masa včet­ně drů­be­že a ryb, pří­sa­da k dochu­ce­ní octů a olejů, polév­ky, omáč­ky, do zelí

Libeček

Popis:

Trvalka, kte­rá může dorůs­tat až do 2 met­rů, s vůní při­po­mí­na­jí­cí polév­ko­vé koře­ní Maggi. Vzhledem k tomu, že je libe­ček znač­ně aro­ma­tic­ký, pou­ží­vá­me jej jen v malém množ­ství, a to čer­stvé i suše­né lis­ty. Lze jej vyu­žít nejen jako koře­ní, ale i pro jeho léči­vé účin­ky zejmé­na na záně­ty močo­vé­ho měchý­ře.

Použití v kuchy­ni:

peče­né a duše­né maso, polév­ky, omáč­ky, salá­ty, rýže, bram­bo­ro­vá kaše, guláš, sýry, pří­sa­da do liké­rů a nápo­jů, na syro­vá raj­ča­ta a kapus­tu, při vaře­ní sta­rých bram­bor, roz­dr­ce­ná seme­na jsou sou­čás­tí chle­bo­vé­ho těs­ta a peči­va

Majoránka

Popis:

Jednoletá bylin­ka, jež neztrá­cí své aro­ma, pří­z­ni­vě půso­bí na trá­ve­ní a pro­ti nadýmá­ní. Používáme čer­stvé i suše­né lis­ty.

Použití v kuchy­ni:

drů­bež, maso, omáč­ky, polév­ky, vaječ­né a zele­ni­no­vé pokr­my, luš­tě­ni­ny, do tuří­nu, hra­cho­vé kaše

Máta

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká trval­ka, jež ule­vu­je při špat­ném trá­ve­ní a boles­ti hla­vy. Často se pou­ží­vá při nachla­ze­ní a kaš­li. Využíváme čer­stvé, ale i suše­né lis­ty, a to v malém množ­ství.

Použití v kuchy­ni:

ovoc­né salá­ty, nápo­je, tva­ro­ho­vé poma­zán­ky, drů­bež, sko­po­vé maso, na pro­vo­ně­ní octu

Meduňka

Popis:

Trvalka, jejíž aro­ma­tic­ké lis­ty voní po citró­nu. Pro svo­jí pří­jem­nou vůni se pou­ží­vá hlav­ně pro­ti nespa­vos­ti, na zmír­ně­ní pro­je­vů u hyperak­tiv­ních dětí, pod­po­ru­je dob­ré zaží­vá­ní. Lze vyu­žít jak čer­stvé, tak i suše­né lis­ty, a to všu­de tam, kde se uží­vá citró­no­vá šťá­va.

Použití v kuchy­ni:

ryby, pod masa na pro­ven­sál­ský způ­sob, salá­ty, omáč­ky, mari­ná­dy

Oregáno (dob­ro­mysl)

Popis:

Příjemně voňa­vá trval­ka, kte­rá se pro své léči­vé účin­ky vyu­ží­vá jako pro­stře­dek k lep­ší­mu trá­ve­ní a povzbu­ze­ní chu­ti. Oregáno („ital­ské koře­ní“) může slou­žit jako čes­ká náhraž­ka majo­rán­ky. Do pokr­mů nej­čas­tě­ji při­dá­vá­me jak suše­né, tak i čer­stvé mla­dé výhon­ky a lís­teč­ky.

Použití v kuchy­ni:

piz­za, ryby, maso, mle­té maso, lasag­ne, salá­ty

Pažitka

Popis:

Vytrvalá trs­na­tá rost­li­na obsa­hu­jí­cí vel­ké množ­ství vita­mí­nů a mine­rá­lů. Má cibu­lo­vé aro­ma, kte­ré povzbu­zu­je chuť k jídlu a pod­po­ru­je trá­ve­ní. Používá se čer­stvá, ale nedo­po­ru­ču­je se v suše­ném sta­vu, pro­to­že ztrá­cí své původ­ní aro­ma. V nej­nut­něj­ším pří­pa­dě lze pažit­ku skla­do­vat v zamra­že­né podo­bě.

Použití v kuchy­ni:

do hoto­vých polé­vek, tva­ro­hu, omá­ček, na bram­bo­ry, do majonéz, salá­tů, bram­bo­ro­vých a zele­ni­no­vých pokr­mů

Petrželka

Popis:

Jedná se o nej­uni­ver­zál­něj­ší druh koře­ní, kte­ré lze pou­žít prak­tic­ky všu­de, díky své jem­né a nevtí­ra­vé chu­ti. Navíc může­me její nať zpra­co­vá­vat jak čer­stvou, tak i suše­nou nebo si ji ucho­vat zmra­ze­nou.

Použití v kuchy­ni:

sla­né pokr­my, hoto­vé polév­ky, bram­bo­ry, salá­ty, omáč­ky, pod maso

Rozmarýn

Popis:

Stálezelená, sil­ně aro­ma­tic­ká byli­na keřo­vi­té­ho vzrůstu, kte­rá napo­má­há lep­ší­mu trá­ve­ní a zabra­ňu­je nadýmá­ní. Rozmarýn lze vyu­žít v kuchy­ni jak suše­ný, tak i čer­s­tvý a jídlům dodá­vá natrpklou pří­chuť.

Použití v kuchy­ni:

Polévky, ryby, omáč­ky, sko­po­vé a jehně­čí peče­ně, drů­bež, těs­to­vi­ny, zele­ni­na

Řeřicha

Popis:

Nenáročná, snad­no klí­či­vá rost­li­na s léči­vý­mi účin­ky. Používá se nej­čas­tě­ji při záně­tech močo­vých cest. Konzumují se pou­ze čer­stvé, mla­dé lís­teč­ky. Pozor! Jakmile řeři­cha začí­ná kvést, nelze s ní již koře­nit a lze ji vyu­žít pou­ze pro léčeb­né účin­ky (kve­te­ním hořk­ne).

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, salá­ty, maso, poma­zán­ky, ozdo­ba pokr­mů

Saturejka

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká jed­no­let­ka, vyu­ží­vá­na jak v čer­stvém, tak i v suše­ném sta­vu. Svými léči­vý­mi účin­ky pod­po­ru­je trá­ve­ní a zabra­ňu­je nadýmá­ní. Používáme vždy jen pár lís­teč­ků.

Použití v kuchy­ni:

salá­ty, polév­ky, maso, drů­bež, ryby, luš­tě­ni­ny, poma­zán­ky, mari­ná­dy, ryby

Šalvěj

Popis:

Šalvěj je vytr­va­lý polo­keř s pro­ti­zá­nět­li­vý­mi účin­ky, u kte­ré­ho se sbí­ra­jí lis­ty, ane­bo mla­dá nať před rozkvětem.Jako koře­ní pou­ží­vá­me k tuč­ným masům (kach­ny, husy a vep­řo­vé) ve for­mě suše­ných či čer­s­tvých lis­tů.

Použití v kuchy­ni:

maso, paš­ti­ky, luš­tě­ni­ny, polév­ky, vaječ­né pokr­my, nádiv­ky, omáč­ky, salá­ty

Tymián

Popis:

Tymián je níz­ký polo­keř, jehož čer­stvé i suše­né lis­ty a kvě­ty půso­bí jako des­in­fekč­ní pro­stře­dek nejen na ces­ty dýcha­cí, ale i na celé trá­ví­cí ústro­jí. Sklízíme na počát­ku kve­te­ní.

Použití v kuchy­ni:

pří­pra­vě uze­nin a ryb, polév­ky, nádiv­ky, omáč­ky, paš­ti­ky, masa, drů­bež, luš­tě­ni­ny

Zdroj Foto:Pixabay


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Bioware v rámci The Game Awards 2020 odhalilo nový Mass...12. prosince 2020 Bioware v rámci The Game Awards 2020 odhalilo nový Mass... Bioware v rámci The Game Awards 2020 odhalilo nový Mass Effect. O tom, že nový Mass Effect vzniká už víme nějakou dobu, ale až nyní se nám dostalo krátké upoutávky. Posted in Krátké herní aktuality
  • Lise Leblanc: Sebepéče pro pečující20. prosince 2021 Lise Leblanc: Sebepéče pro pečující Dáváte něco, co postupně sami ztrácíte. Obrovský nápor na psychiku zvětšuje ještě frustrace, únava, vyčerpání a někdy i vidiny konců bez naděje na zlepšení. Pečovatelé o staré lidi, těžce […] Posted in Recenze knih
  • Enrique vs Adam! | Survivor CZ&SK7. února 2022 Enrique vs Adam! | Survivor CZ&SK Posted in Videa
  • Druhý báječný hotel Marigold - Znovu se ubytovat17. března 2015 Druhý báječný hotel Marigold - Znovu se ubytovat Divácky úspěšná komedie BÁJEČNÝ HOTEL MARIGOLD z roku 2012 vzala diváky na cestu se skupinou sedmi britských důchodců, kteří zariskovali a rozhodli se svůj odchod do důchodu vyřešit […] Posted in Speciály
  • Běžná selhání – 80 %15. října 2022 Běžná selhání – 80 % Český koprodukční snímek sestávající z příběhů tří žen, vyprávěných během jednoho dne na pozadí jakési blížící se katastrofy, měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, odkud si jeho […] Posted in Filmové recenze
  • London After Midnight (1927)4. října 2020 London After Midnight (1927) Jasný důkaz toho, že i z pouhých fotek se dá udělat velmi zajímavá podívaná. Zvláště když originál zřejmě navždy zůstane na seznamu ztracených filmů…V jednom […] Posted in Horory
  • Projekt 100 - Larry (Lana) Wachowski a Andy (Lilly) Wachowski14. září 2017 Projekt 100 - Larry (Lana) Wachowski a Andy (Lilly) Wachowski Sourozenci Larry (*1965) a Andy (*1967) Wachowští se narodili a vyrůstali v Chicagu v americkém státě Illinois. Již v mladém věku začali společně tvořit komiksy. Když později oba opustili […] Posted in Profily osob
  • Smolař28. srpna 2020 Smolař Motolkomix, jehož autorem je Donald, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní . Posted in Komiks
  • Rogue One: Star Wars Story12. srpna 2016 Rogue One: Star Wars Story Podívejte se na screeny z nejnovějšího Traileru z dalšího dílu Star Wars - Rogue One: Star Wars Story. Celý Trailer na TraileryCesky.net. Posted in Trailery
  • Muž 40+ Co už nemusí řešit22. září 2016 Muž 40+ Co už nemusí řešit Sháníte skvělý dárek pro svého kamaráda, kolegu, bratra nebo švagra? Už nehledejte, právě jste ho našli! Díky němu se každý čtyřicátník dozví, že už nikdy nemusí zatahovat břicho, sám si […] Posted in Recenze knih
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,99659 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72066 KB. | 28.04.2024 - 16:45:37