Kritiky.cz > Domácí rady > Bylinky jako koření

Bylinky jako koření

koreni1
koreni1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Bez koře­ní a byli­nek si v dneš­ní době nedo­ká­že­me před­sta­vit jakou­ko­liv pří­pra­vu kaž­do­den­ních běž­ných pokr­mů, kte­ré jim dodá­vá typic­ky pří­znač­nou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokr­my mdlé a nepo­ži­va­tel­né.

Koření, stej­ně jako bylin­ky, bychom však měli pou­ží­vat s mírou a dbát na to, do čeho se jaký druh koře­ní či bylin­ky hodí. Ovšem ne vždyc­ky si víme rady, a z toho důvo­du je tu malý výčet, kte­rý nás nasmě­ru­je prá­vě tou správ­nou ces­tou.

Anýz

Popis:

Jednoletá bylin­ka, kte­rá se pou­ží­vá nejen jako koře­ní, ale i jako léčiv­ka. Často je anýz při­dá­ván do siru­pů pro­ti kaš­li; a aný­zo­vý olej je zná­mý tím, že uvol­ňu­je kře­če a půso­bí pre­ven­tiv­ně pro­ti infek­cím.

Použití v kuchy­ni:

dochu­ce­ní polé­vek, ryb a salá­tů, vel­ká špet­ka do cuk­ro­ví, čer­ve­né řepy a mari­ná­dy

Bazalka:

Popis:

Je to let­nič­ka s vel­mi výraz­nou aro­ma­tic­kou natí, kte­rá se pěs­tu­je jako léči­vá, koře­ni­no­vá i medo­nos­ná rost­li­na. Abychom docí­li­li boha­té­ho olis­tě­ní a roz­vět­ve­ní rost­lin­ky, je nut­né pra­vi­del­ně zašti­po­vat kve­tou­cí výhon­ky. Bazalkovou nať lze uží­vat jak čer­stvou, tak i suše­nou.

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, piz­za, na všech­ny dru­hy masa, ryby, omáč­ky, poma­zán­ky, nádiv­ky, zele­ni­na, do aro­ma­tic­kých octů, těs­to­vi­ny, sýry, vej­ce

Brutnák

Popis:

Jedná se o jed­no­le­tou rost­li­nu, kte­rou lze v kuchy­ni vyu­žít jako zele­ni­ny, ale i jako léči­vé rost­li­ny. Pomáhá před­chá­zet depre­sím a záně­tům močo­vých cest. Zpracovávají se pou­ze čer­stvé mla­dé líst­ky.

Použití v kuchy­ni:

čaj, bylin­ko­vé más­lo, zele­ni­no­vé salá­ty a polév­ky, na okur­ky

Estragon

Popis:

Využívá se zejmé­na ve fran­couz­ské kuchy­ni, kde je pova­žo­ván za jed­no z nej­jem­něj­ších koře­ní. Podporuje tvor­bu žlu­či, mír­ně půso­bí i močo­pud­ně a zvy­šu­je chuť k jídlu.

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, majoné­zy, nádiv­ky, zjem­ňu­je ocet a olej, do nále­vů při naklá­dá­ní oku­rek nebo zele­ni­ny, polév­ky, masa v jaké­ko­liv úpra­vě, salá­ty, ryby, jehně­čí, omáč­ky, mari­ná­dy

Fenykl

Popis:

Dvouletá rost­li­na pěs­tu­jí­cí se jak pro seme­no, tak i jako koře­ní.

Použití v kuchy­ni:

  1. a) Semena a lis­ty (mají výraz­nou aný­zo­vou chuť) se pou­ží­va­jí na dochu­ce­ní ryb, masa a salá­tů, čer­ve­né řepy, cuk­ro­ví.
  2. b) Stonky se po olou­pá­ní můžou pou­ží­vat jako zim­ní zele­ni­na.

Kerblík

Popis:

Je to rych­le ros­tou­cí rost­li­na, jejíž aro­ma je koře­ni­té a vel­mi při­po­mí­ná anýz. Používají se zejmé­na čer­stvé lis­ty jako náhraž­ka petr­žel­ky.

Použití v kuchy­ni:

polév­ky, ryby, salá­ty, masa, omáč­ky, drů­bež

Kmín

Popis:

Dvouletá aro­ma­tic­ká rost­li­na, kte­rou pěs­tu­je­me pro seme­na.

Použití v kuchy­ni:

peči­vo, peče­né a duše­né maso, bram­bo­ry, salá­ty, polév­ky, ryby, na naklá­dá­ní zele­ni­ny a hub

Kopr

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká rost­li­na, kte­rá je vhod­ná jak pro pří­mou kuchyň­skou úpra­vu, tak i ke kon­zer­va­ci a suše­ní. Nejčastěji zpra­co­vá­vá­me list.

Použití v kuchy­ni:

zava­řo­vá­ní, polév­ky, omáč­ky, poma­zán­ky, salá­ty, sko­po­vé maso, dýně, na syro­vý hláv­ko­vý salát

Koriandr

Popis:

Jednoletá rost­lin­ka s pří­z­ni­vý­mi účin­ky na trá­ve­ní a stře­va. Podporuje funk­ci sli­niv­ky a vykaš­lává­ní. Používáme jak čer­stvé lis­ty, tak i suše­ná seme­na.

Použití v kuchy­ni:

všech­ny dru­hy masa včet­ně drů­be­že a ryb, pří­sa­da k dochu­ce­ní octů a olejů, polév­ky, omáč­ky, do zelí

Libeček

Popis:

Trvalka, kte­rá může dorůs­tat až do 2 met­rů, s vůní při­po­mí­na­jí­cí polév­ko­vé koře­ní Maggi. Vzhledem k tomu, že je libe­ček znač­ně aro­ma­tic­ký, pou­ží­vá­me jej jen v malém množ­ství, a to čer­stvé i suše­né lis­ty. Lze jej vyu­žít nejen jako koře­ní, ale i pro jeho léči­vé účin­ky zejmé­na na záně­ty močo­vé­ho měchý­ře.

Použití v kuchy­ni:

peče­né a duše­né maso, polév­ky, omáč­ky, salá­ty, rýže, bram­bo­ro­vá kaše, guláš, sýry, pří­sa­da do liké­rů a nápo­jů, na syro­vá raj­ča­ta a kapus­tu, při vaře­ní sta­rých bram­bor, roz­dr­ce­ná seme­na jsou sou­čás­tí chle­bo­vé­ho těs­ta a peči­va

Majoránka

Popis:

Jednoletá bylin­ka, jež neztrá­cí své aro­ma, pří­z­ni­vě půso­bí na trá­ve­ní a pro­ti nadýmá­ní. Používáme čer­stvé i suše­né lis­ty.

Použití v kuchy­ni:

drů­bež, maso, omáč­ky, polév­ky, vaječ­né a zele­ni­no­vé pokr­my, luš­tě­ni­ny, do tuří­nu, hra­cho­vé kaše

Máta

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká trval­ka, jež ule­vu­je při špat­ném trá­ve­ní a boles­ti hla­vy. Často se pou­ží­vá při nachla­ze­ní a kaš­li. Využíváme čer­stvé, ale i suše­né lis­ty, a to v malém množ­ství.

Použití v kuchy­ni:

ovoc­né salá­ty, nápo­je, tva­ro­ho­vé poma­zán­ky, drů­bež, sko­po­vé maso, na pro­vo­ně­ní octu

Meduňka

Popis:

Trvalka, jejíž aro­ma­tic­ké lis­ty voní po citró­nu. Pro svo­jí pří­jem­nou vůni se pou­ží­vá hlav­ně pro­ti nespa­vos­ti, na zmír­ně­ní pro­je­vů u hyperak­tiv­ních dětí, pod­po­ru­je dob­ré zaží­vá­ní. Lze vyu­žít jak čer­stvé, tak i suše­né lis­ty, a to všu­de tam, kde se uží­vá citró­no­vá šťá­va.

Použití v kuchy­ni:

ryby, pod masa na pro­ven­sál­ský způ­sob, salá­ty, omáč­ky, mari­ná­dy

Oregáno (dob­ro­mysl)

Popis:

Příjemně voňa­vá trval­ka, kte­rá se pro své léči­vé účin­ky vyu­ží­vá jako pro­stře­dek k lep­ší­mu trá­ve­ní a povzbu­ze­ní chu­ti. Oregáno („ital­ské koře­ní“) může slou­žit jako čes­ká náhraž­ka majo­rán­ky. Do pokr­mů nej­čas­tě­ji při­dá­vá­me jak suše­né, tak i čer­stvé mla­dé výhon­ky a lís­teč­ky.

Použití v kuchy­ni:

piz­za, ryby, maso, mle­té maso, lasag­ne, salá­ty

Pažitka

Popis:

Vytrvalá trs­na­tá rost­li­na obsa­hu­jí­cí vel­ké množ­ství vita­mí­nů a mine­rá­lů. Má cibu­lo­vé aro­ma, kte­ré povzbu­zu­je chuť k jídlu a pod­po­ru­je trá­ve­ní. Používá se čer­stvá, ale nedo­po­ru­ču­je se v suše­ném sta­vu, pro­to­že ztrá­cí své původ­ní aro­ma. V nej­nut­něj­ším pří­pa­dě lze pažit­ku skla­do­vat v zamra­že­né podo­bě.

Použití v kuchy­ni:

do hoto­vých polé­vek, tva­ro­hu, omá­ček, na bram­bo­ry, do majonéz, salá­tů, bram­bo­ro­vých a zele­ni­no­vých pokr­mů

Petrželka

Popis:

Jedná se o nej­uni­ver­zál­něj­ší druh koře­ní, kte­ré lze pou­žít prak­tic­ky všu­de, díky své jem­né a nevtí­ra­vé chu­ti. Navíc může­me její nať zpra­co­vá­vat jak čer­stvou, tak i suše­nou nebo si ji ucho­vat zmra­ze­nou.

Použití v kuchy­ni:

sla­né pokr­my, hoto­vé polév­ky, bram­bo­ry, salá­ty, omáč­ky, pod maso

Rozmarýn

Popis:

Stálezelená, sil­ně aro­ma­tic­ká byli­na keřo­vi­té­ho vzrůstu, kte­rá napo­má­há lep­ší­mu trá­ve­ní a zabra­ňu­je nadýmá­ní. Rozmarýn lze vyu­žít v kuchy­ni jak suše­ný, tak i čer­s­tvý a jídlům dodá­vá natrpklou pří­chuť.

Použití v kuchy­ni:

Polévky, ryby, omáč­ky, sko­po­vé a jehně­čí peče­ně, drů­bež, těs­to­vi­ny, zele­ni­na

Řeřicha

Popis:

Nenáročná, snad­no klí­či­vá rost­li­na s léči­vý­mi účin­ky. Používá se nej­čas­tě­ji při záně­tech močo­vých cest. Konzumují se pou­ze čer­stvé, mla­dé lís­teč­ky. Pozor! Jakmile řeři­cha začí­ná kvést, nelze s ní již koře­nit a lze ji vyu­žít pou­ze pro léčeb­né účin­ky (kve­te­ním hořk­ne).

Použití v kuchy­ni:

bylin­ko­vé más­lo, salá­ty, maso, poma­zán­ky, ozdo­ba pokr­mů

Saturejka

Popis:

Silně aro­ma­tic­ká jed­no­let­ka, vyu­ží­vá­na jak v čer­stvém, tak i v suše­ném sta­vu. Svými léči­vý­mi účin­ky pod­po­ru­je trá­ve­ní a zabra­ňu­je nadýmá­ní. Používáme vždy jen pár lís­teč­ků.

Použití v kuchy­ni:

salá­ty, polév­ky, maso, drů­bež, ryby, luš­tě­ni­ny, poma­zán­ky, mari­ná­dy, ryby

Šalvěj

Popis:

Šalvěj je vytr­va­lý polo­keř s pro­ti­zá­nět­li­vý­mi účin­ky, u kte­ré­ho se sbí­ra­jí lis­ty, ane­bo mla­dá nať před rozkvětem.Jako koře­ní pou­ží­vá­me k tuč­ným masům (kach­ny, husy a vep­řo­vé) ve for­mě suše­ných či čer­s­tvých lis­tů.

Použití v kuchy­ni:

maso, paš­ti­ky, luš­tě­ni­ny, polév­ky, vaječ­né pokr­my, nádiv­ky, omáč­ky, salá­ty

Tymián

Popis:

Tymián je níz­ký polo­keř, jehož čer­stvé i suše­né lis­ty a kvě­ty půso­bí jako des­in­fekč­ní pro­stře­dek nejen na ces­ty dýcha­cí, ale i na celé trá­ví­cí ústro­jí. Sklízíme na počát­ku kve­te­ní.

Použití v kuchy­ni:

pří­pra­vě uze­nin a ryb, polév­ky, nádiv­ky, omáč­ky, paš­ti­ky, masa, drů­bež, luš­tě­ni­ny

Zdroj Foto:Pixabay


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • I Spit on Your Grave (1978)11. srpna 2019 I Spit on Your Grave (1978) Dnes již kultovní snímek, který mnohým svou násilnou náplní příběhu pěkně hnul žlučí… Mladá spisovatelka Jennifer přijíždí z rušného New Yorku na venkov, aby zde v […] Posted in Horory
  • Nominace Český lev18. ledna 2017 Nominace Český lev Nejvíce nominací na Českého lva získaly filmy Masaryk, Anthropoid a Učitelka Dnes odhalila Česká  filmová a televizní  akademie (ČFTA) nominace pro 24. Ročník výročních cen Český  lev. […] Posted in Články
  • Marinády na pečené tofu10. srpna 2013 Marinády na pečené tofu Buďte hvězdou na grilovačkách nebo zaujměte své přátele na večeři tím, že ta bílá hmota, co se prodává v obchodech, se dá udělat chutně a svěže. Naučte se upéct tofu […] Posted in Domácí rady
  • #1863: Tomb Raider Archivy S.4 - 50 %5. prosince 2018 #1863: Tomb Raider Archivy S.4 - 50 % Tomb Raider Archivy S.4 (Tomb Raider Archives Volume 4)Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "Tomb Raider 0", "Tomb Raider 1/2", čísla 1 až 12 […] Posted in Recenze komiksů
  • Lylat Wars jsou po čtrnácti letech opět tady!17. července 2018 Lylat Wars jsou po čtrnácti letech opět tady! Když fanoušci toužebně Nintendo prosili, aby jim udělal pokračování vele úspěšné hry Lylat Wars, tak Nintendo váhalo, ale nakonec se umoudřilo a máme tu úžasné pokračování, které nese […] Posted in Recenze her
  • GTA 5 / Jedeme live / CZ / Nákupy / 419. prosince 2020 GTA 5 / Jedeme live / CZ / Nákupy / 4 Posted in Videa
  • 1428: Shadows over Silesia20. října 2022 1428: Shadows over Silesia Není nad to, když tvůrce dělá na hře skoro sám. Jednou ze her, která má minimum tvůrců, je Středověká hra 1428: Shadows over Silesia. Je to česká hra a český web by měl recenzovat hlavně […] Posted in Recenze her
  • Komisař Clouseau na stopě9. srpna 2021 Komisař Clouseau na stopě Komisař Clouseau na stopě aneb Výstřel v temnotě (A Shot in the Dark) je britsko-americká barevná komedie z roku 1964, kterou v Panavisionu natočil Blake Edwards. Jedná se o druhý díl […] Posted in Speciály
  • Varšavský sirotek- boj o holý život za zdmi varšavského ghetta16. července 2023 Varšavský sirotek- boj o holý život za zdmi varšavského ghetta Baví vás romány z válečné doby? Chcete prožít emotivní příběh? Ráda bych se s vámi podělila o čtenářský zážitek z knihy Varšavský sirotek, jejíž autorkou je Kelly Rimmerová, který je […] Posted in Recenze knih
  • Zkouška nervů2. dubna 2019 Zkouška nervů Motolkomix, jehož autorem je Donald, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní . Posted in Komiks
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,94683 s | počet dotazů: 259 | paměť: 62686 KB. | 13.12.2024 - 18:52:18