Buďte hvězdou na grilovačkách nebo zaujměte své přátele na večeři tím, že ta bílá hmota, co se prodává v obchodech, se dá udělat chutně a svěže.
Naučte se upéct tofu tak, že dostane čestné místo ve vašem jídelníčku. Naučím vás, jak ho naložit do voňavé chutné marinády a upéct. Stane se
z vás expert přes tofu!
Marinády na tofu
(množství na 1 kostku tofu)
Zázvorová marináda
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 2 lžíce šťávy z limetky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky sezamového oleje
- chilli na dochucení
- 2 stroužky nadrceného česneku
Javorovo-česneková marináda
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky nadrceného česneku
Exotická marináda
- 1/2 hrnku pomerančové šťávy
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- chilli na dochucení
- 2 stroužky nadrceného česneku
Postup
Základem je kostka tofu. Můžete koupit bílé, uzené, lahůdkové - vše dle chuti a vašich preferencí. Zkuste pro začátek uzené tofu, je nejchutnější. Zabalte ho do papírové nebo látkové utěrky a pořádně ho vysušte. Udělá se v něm tak místo pro všechny chutě, které mu dodáme marinádou.
V misce smícháme vybranou marinádu. Tofu nakrájíme na půlcentimetrové plátky a naložíme do marinády. Naložte minimálně na dvě hodiny, ideálně přes noc do lednice.
Rozpálíme si troubu na 230 stupňů. Pečící plech vymažeme olejem a naložené tofu na něj poskládáme. Pečeme 15 minut, obrátíme, potřeme zbytkem marinády a pečeme dalších deset minut.
Až budou okraje trochu do hněda, máme hotovo. Necháme pár minut vychladnout a podáváme. Můžeme použít do salátů, tortill, těstovin nebo jako skvělou přílohu k rýži. Nezapomeňte na hromadu zeleniny. Pokud vám nějaká marináda zbyla, pokapejte jí ještě hotové jídlo na talíři.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře