Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý.
Na základní med je potřeba 300 až 400 květů smetanky, 2 l vody a 2 až 3 kg krystalového cukru.
Postup: Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, med má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.
Pampeliškový med s citrónem
Suroviny:2 ks citronu, 400 ks květů pampelišek, 2 l vody, 2 až 3 kg cukru krystal
Postup: Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.
Pampeliškový med s pomerančem
Suroviny:400 ks květů pampelišek, 1 kg cukr krystal, 1/2 pomeranče, 1 citron, 1 a 1/4 l vody
Postup:Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.
10. dubna 2016 Hudební ceny Anděl Máme za sebou 25. ročník hudebních cen Anděl, které se snaží být jakýmsi ekvivalentem Slavíků. Je pravdou, že jsou alespň o něco méně trapnější. Letošní předávání se odehrávalo v hudebním […] Posted in Kritický Klub
6. ledna 2022 Krotitelé duchů - 0 % Hollywood bývával továrnou na sny. Ale to už je dávno. Dnes jsou filmy dost často remaky, rebooty, nebo jinými podobnými vykrádačkami starých hitů. A nejinak tomu je i u Ghostbusters, […] Posted in Retro filmové recenze
6. ledna 2017 Pěšky mezi buddhisty a komunisty - 90% Ladislav Zibura je novinář, spisovatel a taky cestovatel. Poprvé se na cestu vydal do Camino de Santiaga a později také z Českých Budějovic do Říma, na kole k Severnímu moři a nebo pěšky z […] Posted in Recenze knih
Nejnovější komentáře