Představte si chuť pomerančů, hrušek a čokolády. Neskutečně zajímavá kombinace, která vám projasní den!
Moji Mírové měli svátek. A protože u nás láska prochází žaludkem, udělala jsem jim rychlo koláč, ve kterém je toho spousta, co dům dal, ale výsledek opravdu stojí za to! Při psaní tohoto článku dojídám další kousek a počítám, že večer manžel dojí i zbytek. Takže Miroslavové, přeji vše nejlepší k svátku, u nás už máme oslaveno 🙂
Horní vrstva koláče je tvořená z pudinku. Buď můžete koupit čokoládový, prodávají se i bio pudinky bez chemických přísad a nebo si udělejte domácí, kde vynikne báječná chuť čokolády... a pak už nebudete chtít jíst jiný!
Pár slov ke zdraví...
Ricotta je nejméně kalorický mléčný výrobek - je proto vhodná při redukčních dietách. Má vysoký obsah bílkovin a je lehce stravitelná. Obsahuje vitamíny B-komplexu a mezi minerály můžeme najít hlavně fosfor, draslík a sodík. Velmi dobrá je Ricotta dobrá na regulaci krevního tlaku a má dobrý vliv na cévy.
8 porcí - 30 minut příprava - 1 hodina pečení
Ingredience
Pevná spodní vrstva
- 1 pomeranč
- 30 g třtinového cukru
- 250 ml Ricotty
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- ? balíčku prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 hruška
Domácí pudink
- ? l čerstvého méka
- 1 lžíce datlového sirupu nebo medu
- 40 g kukuřičného škrobu
- 25 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce másla
Postup
1.
Vymačkáme šťávu z pomeranče. Pokud máme bio pomeranč, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru. Šťávu rozmícháme s cukrem a rozmixujeme s ricottou.
2.
Zvlášť ušleháme vajíčka s medem do světlé pěny, přidáme skořici, perníkové koření a rozmícháme se směsí z ricotty. Postupně přimícháváme mouku, v které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Celou směs nalijeme do dortové formy, které je vyložená pečícím papírem. Navrch rozložíme nakrájené kousky hrušky. Pečeme na 180 stupňů přibližně hodinu.
3.
Vezmeme čokoládu a pomalu jí s máslem rozpustíme. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme škrob a přivedeme za stálého míchání k varu. Počkáme, dokud pudink nezačne houstnout, chvilku mícháme a za chvilku nalijeme rozpuštěnou čokoládu.
4.
Vzniklou směsí potřeme upečený koláč a necháme ztuhnout nejlépe v lednici. A pak už jen hodujeme a hodujeme 🙂
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře