Naprosto změněný životní pocit, novou vitalitu a životní radost, spoustu znalostí o živinách a vitálních látkách, detoxikaci bez námahy, ideální váhu, acidobazickou rovnováhu, silný imunitní systém, celý vesmír ovocně svěžích pochoutek a ekologicky smysluplné stravovací zvyklosti nabízí RAW – módní trend ve zdravém stravování, jehož základem je syrová strava. Nadšenou propagátorkou RAW je i odbornice na výživu a autorka knížek pro děti a mládež Chantal Sadjonová, žijící střídavě v Berlíně a na venkově u Hannoveru. V loňském roce vydala v Německu knihu, propagující syrovou stravu, jež je nyní k dostání i v Čechách, a to pod názvem RAW pro začátečníky.
Pokud tápete, o co vůbec u RAW stravy jde, zda je vůbec v lidských možnostech vrátit se o tisíce let dozadu a stravovat se pouze syrovou stravou, neumíte si představit, že stravovat se RAW znamená něco jiného než jen mrkev k snídani, mrkev k obědu a mrkev k večeři, ale rádi byste do svého jídelníčku zařadili více zdravých potravin a celkově svému tělu odlehčili, právě vám může být nová publikace užitečná. Pokud jste však zatvrzelými masožravci, asi vás zelené smoothie nebo zeleninový humus o výhodách RAW stravy příliš nepřesvědčí.
Kniha je přehledná, rozdělená na dva bloky – teoretický a praktický. Díky tomu získá zájemce o RAW stravu základní povědomí o tom, co ho čeká a nemine, co je dobré pořídit do kuchyně a čeho se naopak zbavit, co očekávat od svého těla a jak zabezpečit, aby se do něj dostaly všechny potřebné látky – živiny, vitamíny a minerály. Velmi přínosná je kapitola nazvaná Syrová strava – programy pro začátečníky, která je vlastně návodem, jak tělo na syrovou stravu co nejlépe připravit, jak překonat nástrahy v podobě chutí a hlavně – jak u syrové stravy zůstat a mít z její konzumace potěšení. Cennou částí knihy je šedesátka receptů na energetické nápoje, snídaně, předkrmy, svačiny, polévky, saláty, dresinky i hlavní chody a dezerty. Právě tady čtenář pochopí, jaké možnosti a jakou rozmanitost syrová strava skýtá. Bohužel, na rozdíl od sousedního Německa je třeba se připravit na to, že některé suroviny bude obtížné v našich podmínkách sehnat. Na to několikrát upozorňuje autorka i v německé verzi publikace a doporučuje návštěvu specializovaných obchodů nebo nákup na internetu. Jednotlivé pasáže knihy doplňuje Chantal Sadjonová tipy, v nichž radí, jak vybírat ovoce a zeleninu, jak ji očistit, aby neztratila nic z toho, co je lidskému zdraví prospěšné nebo jak pěstovat klíčky. Autorka si také moc dobře uvědomila, že jíme i očima, proto zařadila kapitolu o servírování RAW pokrmů.
Velkým bonusem knihy je hlavně srozumitelnost informací (kterých je v brožované publikaci obsaženo skutečně mnoho) a pak také skvělé grafické zpracování. Fotografie jídel, které ač nelákají názvem nebo použitými surovinami, se skutečně podařili a lákají čtenáře alespoň k vyzkoušení.
Chantal Sadjonová není žádnou dogmatičkou. Naopak, vyzývá ke změně stravování, která může být postupná, dokonce ani není nutné se držet stoprocentně syrové stravy. Některé pokrmy lze konzumovat ohřáté zhruba na 45 ˚C, kdy jsou ještě zachovány živiny a vitamíny. „Dnešní syrová strava, to je zdravý a svěží způsob stravování se spoustou zábavy a dobrým jídlem. Spojuje životní radost a požitek zcela zvláštním způsobem. Protože tady není v popředí zřeknutí se ani odsuzování vařené stravy. Ne, tady jde o životní styl, který vám dodá maximum vitálních látek, energie, zdraví a rozmanitost. Různorodost potravin, které živí tělo. Rozmanitost přípravy daleko od sporáku. A rozmanitost individuálních možností úpravy,“ láká na RAW stravu ve své knize Chantal Sadjonová.
- Autor: Chantal Sadjonová
- Žánr: populárně naučná, kuchařka
- Nakladatelství: Noxi
- Rok vydání: 2015
- Počet stran: 128
- Hodnocení: 100 %
Kniha ke koupi: Noxi
Nejnovější komentáře