Chantal Sadjonová: RAW pro začátečníky

Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Naprosto změ­ně­ný život­ní pocit, novou vita­li­tu a život­ní radost, spous­tu zna­los­tí o živi­nách a vitál­ních lát­kách, deto­xi­ka­ci bez náma­hy, ide­ál­ní váhu, aci­do­ba­zic­kou rov­no­váhu, sil­ný imu­nit­ní sys­tém, celý vesmír ovoc­ně svě­žích pochou­tek a eko­lo­gic­ky smys­lu­pl­né stra­vo­va­cí zvyk­los­ti nabí­zí RAW – mód­ní trend ve zdra­vém stra­vo­vá­ní, jehož zákla­dem je syro­vá stra­va.  Nadšenou pro­pa­gá­tor­kou RAW je i odbor­ni­ce na výži­vu a autor­ka kní­žek pro děti a mlá­dež Chantal Sadjonová, žijí­cí stří­da­vě v Berlíně a na ven­ko­vě u Hannoveru. V loň­ském roce vyda­la v Německu kni­hu, pro­pa­gu­jí­cí syro­vou stra­vu, jež je nyní k dostá­ní i v Čechách, a to pod názvem RAW pro začá­teč­ní­ky.

Pokud tápe­te, o co vůbec u RAW stra­vy jde, zda je vůbec v lid­ských mož­nos­tech vrá­tit se o tisí­ce let doza­du a stra­vo­vat se pou­ze syro­vou stra­vou, neu­mí­te si před­sta­vit, že stra­vo­vat se RAW zna­me­ná něco jiné­ho než jen mrkev k sní­da­ni, mrkev k obě­du a mrkev k veče­ři, ale rádi bys­te do své­ho jídel­níč­ku zařa­di­li více zdra­vých potra­vin a cel­ko­vě své­mu tělu odleh­či­li, prá­vě vám může být nová pub­li­ka­ce uži­teč­ná. Pokud jste však zatvr­ze­lý­mi maso­žrav­ci, asi vás zele­né smo­o­thie nebo zele­ni­no­vý humus o výho­dách RAW stra­vy pří­liš nepře­svěd­čí.

Kniha je pře­hled­ná, roz­dě­le­ná na dva blo­ky – teo­re­tic­ký a prak­tic­ký. Díky tomu zís­ká zájem­ce o RAW stra­vu základ­ní pově­do­mí o tom, co ho čeká a nemi­ne, co je dob­ré poří­dit do kuchy­ně a čeho se nao­pak zba­vit, co oče­ká­vat od své­ho těla a jak zabez­pe­čit, aby se do něj dosta­ly všech­ny potřeb­né lát­ky – živi­ny, vita­mí­ny a mine­rá­ly. Velmi pří­nos­ná je kapi­to­la nazva­ná Syrová stra­va – pro­gra­my pro začá­teč­ní­ky, kte­rá je vlast­ně návo­dem, jak tělo na syro­vou stra­vu co nej­lé­pe při­pra­vit, jak pře­ko­nat nástra­hy v podo­bě chu­tí a hlav­ně – jak u syro­vé stra­vy zůstat a mít z její kon­zu­ma­ce potě­še­ní. Cennou čás­tí kni­hy je šede­sát­ka recep­tů na ener­ge­tic­ké nápo­je, sní­da­ně, před­kr­my, sva­či­ny, polév­ky, salá­ty, dresin­ky i hlav­ní cho­dy a dezer­ty. Právě tady čte­nář pocho­pí, jaké mož­nos­ti a jakou roz­ma­ni­tost syro­vá stra­va ský­tá. Bohužel, na roz­díl od sou­sed­ní­ho Německa je tře­ba se při­pra­vit na to, že někte­ré suro­vi­ny bude obtíž­né v našich pod­mín­kách sehnat. Na to něko­li­krát upo­zor­ňu­je autor­ka i v němec­ké ver­zi pub­li­ka­ce a dopo­ru­ču­je návště­vu spe­ci­a­li­zo­va­ných obcho­dů nebo nákup na inter­ne­tu.  Jednotlivé pasá­že kni­hy dopl­ňu­je Chantal Sadjonová tipy, v nichž radí, jak vybí­rat ovo­ce a zele­ni­nu, jak ji očis­tit, aby neztra­ti­la nic z toho, co je lid­ské­mu zdra­ví pro­spěš­né nebo jak pěs­to­vat klíč­ky. Autorka si také moc dob­ře uvě­do­mi­la, že jíme i oči­ma, pro­to zařa­di­la kapi­to­lu o ser­ví­ro­vá­ní RAW pokr­mů.

Velkým bonu­sem kni­hy je hlav­ně sro­zu­mi­tel­nost infor­ma­cí (kte­rých je v bro­žo­va­né pub­li­ka­ci obsa­že­no sku­teč­ně mno­ho) a pak také skvě­lé gra­fic­ké zpra­co­vá­ní. Fotografie jídel, kte­ré ač nelá­ka­jí názvem nebo pou­ži­tý­mi suro­vi­na­mi, se sku­teč­ně poda­ři­li a láka­jí čte­ná­ře ale­spoň k vyzkou­še­ní.

Chantal Sadjonová není žád­nou dogma­tič­kou. Naopak, vyzý­vá ke změ­ně stra­vo­vá­ní, kte­rá může být postup­ná, dokon­ce ani není nut­né se držet sto­pro­cent­ně syro­vé stra­vy. Některé pokr­my lze kon­zu­mo­vat ohřá­té zhru­ba na 45 ˚C, kdy jsou ješ­tě zacho­vá­ny živi­ny a vita­mí­ny. „Dnešní syro­vá stra­va, to je zdra­vý a svě­ží způ­sob stra­vo­vá­ní se spous­tou zába­vy a dob­rým jíd­lem. Spojuje život­ní radost a poži­tek zce­la zvlášt­ním způ­so­bem. Protože tady není v popře­dí zřek­nu­tí se ani odsu­zo­vá­ní vaře­né stra­vy. Ne, tady jde o život­ní styl, kte­rý vám dodá maxi­mum vitál­ních látek, ener­gie, zdra­ví a roz­ma­ni­tost. Různorodost potra­vin, kte­ré živí tělo. Rozmanitost pří­pra­vy dale­ko od spo­rá­ku. A roz­ma­ni­tost indi­vi­du­ál­ních mož­nos­tí úpra­vy,“ láká na RAW stra­vu ve své kni­ze Chantal Sadjonová.


  • Autor: Chantal Sadjonová
  • Žánr: popu­lár­ně nauč­ná, kuchař­ka
  • Nakladatelství: Noxi
  • Rok vydá­ní: 2015
  • Počet stran: 128
  • Hodnocení: 100 %

Kniha ke kou­pi: Noxi

Více info o autorce: http://janaspackovaknihy.webnode.cz/
Loterie IVF-rozhovory, které boří tabu o umělém oplodnění
14. září 2025Loterie IVF-rozhovory, které boří tabu o umělém oplodněníNa začátku knihy naleznete úvodní slovo autorky, co vše přináší IVF z pozice psychické i fyzické, dále řadu etických otázek ohledně IVF. Kniha vás pohltí a jen tak nepustí. Najdete v ní příběhy šesti žen a…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Motýlí kniha-báječná kniha pro všechny kluky a holky
14. září 2025Motýlí kniha-báječná kniha pro všechny kluky a holkyZavřete oči, zaposlouchejte se do nádherného zpěvu ptáků, zhluboka se nadechněte a ucítíte příjemnou vůni lesa a rozkvetlé louky. Mějte oči a uši nastražené a uvidíte tu krásu motýlů, i celé přírody. Otevřete knihu s názvem…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vzpomínky na vůni levandule a šalvěje
14. září 2025Vzpomínky na vůni levandule a šalvějeTempéstu je celý život vychovávána svým despotickým otcem. O maminku přichází velmi brzy a musí se s tím vyrovnat. Její babička ji nemá ráda a nejraději by ji poslala někam do internátní školy. Když dospěje, odjíždí…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Magické rostliny sdílejí pohádkový text a poetické obrázky
8. září 2025Magické rostliny sdílejí pohádkový text a poetické obrázkyAutorka ušla dlouhou cestu, než vytvořila tyto karty. Jsou zázračné, pozitivní a spojují moderní vědu i tradiční bylinkovou medicínu a čarodějnictví. Irsko je země protkaná mýtickými bytostmi a tradicemi. V jejím přístupu k bylinkám, ale také v našem přístupu…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Mušlenčiny léčivé příběhy – Třináctá komnata
7. září 2025Mušlenčiny léčivé příběhy – Třináctá komnataZnáte Mušlenku? Řešíte s dětmi různé výchovné problémy a nevíte, jak se k tomu postavit? Kniha s názvem Mušlenčiny léčivé příběhy – Třináctá komnata vás opět přenese do kouzelného světa této úžasné víly a pomůže vám…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Dominantní druh
31. srpna 2025Dominantní druhPokud máte rádi příběhy lehce laděné humoristickou satirou, kde je v sázce záchrana celého světa, tak si určitě nenechte ujít knihu "Dominantní druh" od autora Martina Koláčka. Ústřední postavou je Kozlov, jež moc rozumem neoplývá a…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Za vůní levandule
28. srpna 2025Za vůní levanduleV knize "Za vůní levandule" od autorky Radky Lacinové se můžete těšit na velmi silný příběh ženy, jež část svého života strávila po boku muže závislého na alkoholu, a hlavně její nezdolné vůli bojovat s jeho…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Alpské příběhy aneb Duchové z Campodolcina
27. srpna 2025Alpské příběhy aneb Duchové z CampodolcinaPokud milujete tajemné příběhy na motivy starodávných legend prosycené magií spolu se stařičkým odkazem našich dávných předků, a to vše zasazené do prostředí úchvatných vysokohorských vesniček italských Alp, určitě sáhněte po knize "Alpské příběhy aneb Duchové…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Co z nás zbylo?
25. srpna 2025Co z nás zbylo?O tom, že žádný vztah není černobílý a každý má právo na druhou šanci, a ne vždycky lze poručit svému srdci a řídit se jen zdravým rozumem, tak o tom je kniha "Co z nás zbylo?"…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Péťa na vesnici-7.díl Péťových příhod
24. srpna 2025Péťa na vesnici-7.díl Péťových příhodPracujete s dětmi s odlišným mateřských jazykem, či opožděným vývojem řeči? Hledáte pro své děti knihu, která je krásně rozmluví? Věřte, že tato publikace bude rozhodně ta pravá. Jedná se o již sedmý díl ze série…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře