
Strouhaný jablkový koláč má kořeny na Moravě, kde byl ve 20. století považován za slavnostní dezert pro návštěvy z daleka. Lehký, nasládlý a hlavně lahodný. To je jablkový koláč. Jaký je jeho recept?
Recept:
- 45 dkg polohrubé mouky
 - 1/2 prášku do pečiva
 - 4 žloutky
 - 15 dkg krupicového cukru
 - 20 dkg hery na těsto
 - 1 kg jablek
 - 1 lžička skořice
 - 2 hrsti umletých vlašských ořechů
 - 15 dkg krupicového cukru
 - 4 bílky
 

Ze všech výše zmíněných surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly a dáme odpočinout asi na hodinu do lednice. Mezitím si nahrubo nakrouháme 1 kg oloupaných jablek. Hlubší plech si vymažeme, na dno nastrouháme 2 díly těsta, na těsto poklademe jablka, posypeme skořicí a ořechy.
Na ořechy rozetřeme sníh z bílků, do něhož jsme vmíchali cukr, na to nastrouháme poslední díl těsta. Pečeme alespoň 45 minut při 180 °C.
Koláč se sice může jíst hned, nicméně já doporučuji, abyste ho nechali trochu uležet a pustili se do něj až druhý den ráno, kdy vás mile potěší při snídani a kávě.
Tip: Sníh šleháme vždycky z vychlazených bílků, do kterých přidáme špetku soli.
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...


















 (4,91 z 5)