Kritiky.cz > Recenze knih > RECENZE – Cukrárna v Paříži

RECENZE – Cukrárna v Paříži

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Autorka: Julie Caplin
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydá­ní v ČR: 2019
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-271-2483-1
Anotace:
V Paříži se skrý­vá jed­na malá cuk­rár­na, kte­rá má už ale své slav­né dny za sebou. Vstupte a ochut­nej­te někte­rý z dezer­tů. Třeba zjis­tí­te, že minu­lost sta­čí jen oprášit, aby opět zís­ka­la svůj lesk. Nině Hadleyové poma­lu táh­ne na tři­cet. Pracuje jako ser­vír­ka, ale už zku­si­la kde­co – uči­la ve škol­ce, pra­co­va­la v zahrad­nic­tví, absol­vo­va­la také kuchař­ský kurz. Nic z toho ale neby­lo to pra­vé. Krom toho je pro svou vel­kou hluč­nou rodi­nu pořád jen malou hol­čič­kou, kte­rou se všich­ni sna­ží chrá­nit. A dob­ře jí radit. Nina by se ráda osa­mo­stat­ni­la, jen­že jak při­jít na to, co by doo­prav­dy chtě­la dělat? Když na dva měsí­ce kvů­li rekon­struk­ci zavřou restau­ra­ci, kde Nina pra­cu­je, naskyt­ne se jí šan­ce odjet do Paříže. Měla by tam pomá­hat s pří­pra­vou cuk­rář­ských kur­zů pro ama­té­ry. Zdá se, že je to přes­ně ta pří­le­ži­tost, na kte­rou čeka­la. Má to však háček. Kurzy vede rodin­ný pří­tel Sebastian, vel­mi úspěš­ný a také vel­mi pro­tiv­ný šéf­ku­chař. Nina se do něj navíc kdy­si bláz­ni­vě a bez­na­děj­ně zami­lo­va­la. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpou­tat od dří­věj­ších citů a najde v malé paříž­ské cuk­rár­ně to, po čem oprav­du tou­ží.

Nina pra­cu­je jako ser­vír­ka v pod­ni­ku, kte­rý momen­tál­ně čeká rekon­struk­ce. Osm týd­nů bude tedy bez prá­ce. Samozřejmě si hod­lá hle­dat něco jiné­ho. K její nevo­li jí však rodi­na začne pře­destí­rat růz­né mož­nos­ti zaměst­ná­ní či bri­gád, jako by byla malá hol­ka, kte­rá si nedo­ká­že pora­dit sama. Ze stra­ny bra­trů a rodi­čů to není myš­le­no pocho­pi­tel­ně zle, ale Nina má zkrát­ka téměř ve tři­ce­ti logic­kou potře­bu, posta­vit se sama na vlast­ní nohy a koneč­ně něco doká­zat.
V den, kdy odjíž­dí napo­sle­dy z prá­ce, se její­mu bra­t­ro­vi sho­dou okol­nos­tí ozve kama­rád Sebastian, kte­rý pod­ni­ká v Paříži v oblas­ti občer­stve­ní. Stěžuje si, že si zlo­mil nohu a čeká ho vede­ní cuk­rář­ské­ho kur­zu, kte­rý už nemů­že zru­šit a sám ho roz­hod­ně nezvlád­ne. Nina se cho­pí šan­ce a odje­de do Paříže pra­co­vat k muži, kte­rý byl kdy­si její pla­to­nic­kou lás­kou a jejichž posled­ní setká­ní nedo­padlo prá­vě nej­lé­pe.
Zalíbí se Nině prá­ce cuk­rář­ky? Jak se pope­re s pří­tom­nos­tí Sebastiana, kte­rý se cho­vá napros­to nesne­si­tel­ně?
Od autor­ky jsem čet­la prv­ní dvě kni­hy, kte­ré se mi moc líbi­ly a tudíž jsem se logic­ky těši­la i na tře­tí pří­běh, ode­hrá­va­jí­cí se v paříž­ské cuk­rár­ně.
Ano, jde opět o roman­tic­ké klišé plné čer­ve­ných srdí­ček v uvo­zov­kách, ale mně se to táááák líbi­lo. Prostředí paříž­ské cuk­rár­ny, popi­sy peče­ní roz­lič­ných dezer­tů, vzta­hy mezi účast­ní­ky cuk­rář­ské­ho kur­zu, i ta roman­ti­ka. Úplně jsem se v té cuk­rár­ně vidě­la. Ne tedy jako Nina cuk­rář­ka, na to jsem kopy­to, ale jako host, kte­rý si tam zajde na kafíč­ko, na něco dob­ré­ho a na popo­ví­dá­ní s přá­te­li. Je to váž­ně báječ­né čte­ní pro chví­le odre­a­go­vá­ní, kdy chce­te vypnout a pomaz­lit se se „slad­kým“ pří­bě­hem. Já za sebe moc dopo­ru­ču­ji. Cukrárna se mi ze všech tří knih líbi­la asi nej­víc. Nicméně dopo­ru­ču­ji celou sérii.
O autor­ce:
Julie Caplinová je závis­lá na ces­to­vá­ní a dob­rém jíd­le. Neustále hle­dá per­fekt­ní gin a je neu­vě­ři­tel­ně vybí­ra­vá, co se skle­nic, toni­ku a ozdob týče. Mezitím napsa­la svůj debu­to­vý román, kte­rý se ode­hrá­vá v jed­nom z mno­ha měst, kte­rá během let navští­vi­la.
Pracuje v PR, mno­ho let ces­to­va­la po Evropě spo­lu s nej­lep­ší­mi novi­ná­ři píší­cí­mi o jíd­le a pití a obje­vo­va­la gastro­no­mic­ké skvos­ty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká prá­ce, ale někdo to dělat musí. Tyto ces­ty ji inspi­ro­va­ly k napsá­ní tri­lo­gie The Little Café in Copenhagen (Kavárna v Kodani), The Little Brooklyn Bakery a The Little Paris Patisserie.
Hodnocení: 95%
Za poskyt­nu­tí recenz­ní­ho výtis­ku děku­ji Baruncenakla­da­tel­ství Cosmopolis. Knihu zde může­te zakou­pit.

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,68977 s | počet dotazů: 272 | paměť: 63918 KB. | 15.05.2025 - 08:59:20