RECENZE – Cukrárna v Paříži

🎧 Poslouchejte Kritiky.cz na Spotify a dal­ších pod­cas­to­vých služ­bách! Klikněte sem a nezmeš­kej­te žád­nou recen­zi.
Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...
Autorka: Julie Caplin
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydá­ní v ČR: 2019
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-271-2483-1
Anotace:
V Paříži se skrý­vá jed­na malá cuk­rár­na, kte­rá má už ale své slav­né dny za sebou. Vstupte a ochut­nej­te někte­rý z dezer­tů. Třeba zjis­tí­te, že minu­lost sta­čí jen oprášit, aby opět zís­ka­la svůj lesk. Nině Hadleyové poma­lu táh­ne na tři­cet. Pracuje jako ser­vír­ka, ale už zku­si­la kde­co – uči­la ve škol­ce, pra­co­va­la v zahrad­nic­tví, absol­vo­va­la také kuchař­ský kurz. Nic z toho ale neby­lo to pra­vé. Krom toho je pro svou vel­kou hluč­nou rodi­nu pořád jen malou hol­čič­kou, kte­rou se všich­ni sna­ží chrá­nit. A dob­ře jí radit. Nina by se ráda osa­mo­stat­ni­la, jen­že jak při­jít na to, co by doo­prav­dy chtě­la dělat? Když na dva měsí­ce kvů­li rekon­struk­ci zavřou restau­ra­ci, kde Nina pra­cu­je, naskyt­ne se jí šan­ce odjet do Paříže. Měla by tam pomá­hat s pří­pra­vou cuk­rář­ských kur­zů pro ama­té­ry. Zdá se, že je to přes­ně ta pří­le­ži­tost, na kte­rou čeka­la. Má to však háček. Kurzy vede rodin­ný pří­tel Sebastian, vel­mi úspěš­ný a také vel­mi pro­tiv­ný šéf­ku­chař. Nina se do něj navíc kdy­si bláz­ni­vě a bez­na­děj­ně zami­lo­va­la. Sebastian ovšem neměl zájem. Dokáže se Nina odpou­tat od dří­věj­ších citů a najde v malé paříž­ské cuk­rár­ně to, po čem oprav­du tou­ží.

Nina pra­cu­je jako ser­vír­ka v pod­ni­ku, kte­rý momen­tál­ně čeká rekon­struk­ce. Osm týd­nů bude tedy bez prá­ce. Samozřejmě si hod­lá hle­dat něco jiné­ho. K její nevo­li jí však rodi­na začne pře­destí­rat růz­né mož­nos­ti zaměst­ná­ní či bri­gád, jako by byla malá hol­ka, kte­rá si nedo­ká­že pora­dit sama. Ze stra­ny bra­trů a rodi­čů to není myš­le­no pocho­pi­tel­ně zle, ale Nina má zkrát­ka téměř ve tři­ce­ti logic­kou potře­bu, posta­vit se sama na vlast­ní nohy a koneč­ně něco doká­zat.
V den, kdy odjíž­dí napo­sle­dy z prá­ce, se její­mu bra­t­ro­vi sho­dou okol­nos­tí ozve kama­rád Sebastian, kte­rý pod­ni­ká v Paříži v oblas­ti občer­stve­ní. Stěžuje si, že si zlo­mil nohu a čeká ho vede­ní cuk­rář­ské­ho kur­zu, kte­rý už nemů­že zru­šit a sám ho roz­hod­ně nezvlád­ne. Nina se cho­pí šan­ce a odje­de do Paříže pra­co­vat k muži, kte­rý byl kdy­si její pla­to­nic­kou lás­kou a jejichž posled­ní setká­ní nedo­padlo prá­vě nej­lé­pe.
Zalíbí se Nině prá­ce cuk­rář­ky? Jak se pope­re s pří­tom­nos­tí Sebastiana, kte­rý se cho­vá napros­to nesne­si­tel­ně?
Od autor­ky jsem čet­la prv­ní dvě kni­hy, kte­ré se mi moc líbi­ly a tudíž jsem se logic­ky těši­la i na tře­tí pří­běh, ode­hrá­va­jí­cí se v paříž­ské cuk­rár­ně.
Ano, jde opět o roman­tic­ké klišé plné čer­ve­ných srdí­ček v uvo­zov­kách, ale mně se to táááák líbi­lo. Prostředí paříž­ské cuk­rár­ny, popi­sy peče­ní roz­lič­ných dezer­tů, vzta­hy mezi účast­ní­ky cuk­rář­ské­ho kur­zu, i ta roman­ti­ka. Úplně jsem se v té cuk­rár­ně vidě­la. Ne tedy jako Nina cuk­rář­ka, na to jsem kopy­to, ale jako host, kte­rý si tam zajde na kafíč­ko, na něco dob­ré­ho a na popo­ví­dá­ní s přá­te­li. Je to váž­ně báječ­né čte­ní pro chví­le odre­a­go­vá­ní, kdy chce­te vypnout a pomaz­lit se se „slad­kým“ pří­bě­hem. Já za sebe moc dopo­ru­ču­ji. Cukrárna se mi ze všech tří knih líbi­la asi nej­víc. Nicméně dopo­ru­ču­ji celou sérii.
O autor­ce:
Julie Caplinová je závis­lá na ces­to­vá­ní a dob­rém jíd­le. Neustále hle­dá per­fekt­ní gin a je neu­vě­ři­tel­ně vybí­ra­vá, co se skle­nic, toni­ku a ozdob týče. Mezitím napsa­la svůj debu­to­vý román, kte­rý se ode­hrá­vá v jed­nom z mno­ha měst, kte­rá během let navští­vi­la.
Pracuje v PR, mno­ho let ces­to­va­la po Evropě spo­lu s nej­lep­ší­mi novi­ná­ři píší­cí­mi o jíd­le a pití a obje­vo­va­la gastro­no­mic­ké skvos­ty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká prá­ce, ale někdo to dělat musí. Tyto ces­ty ji inspi­ro­va­ly k napsá­ní tri­lo­gie The Little Café in Copenhagen (Kavárna v Kodani), The Little Brooklyn Bakery a The Little Paris Patisserie.
Hodnocení: 95%
Za poskyt­nu­tí recenz­ní­ho výtis­ku děku­ji Baruncenakla­da­tel­ství Cosmopolis. Knihu zde může­te zakou­pit.
Útěk Kryšpína N. – o šikaně v kolektivu
19. prosince 2025Útěk Kryšpína N. – o šikaně v kolektivuPředvánoční těšení vrcholí - sháníte-li Vánoční dárky pod stromeček pro své nejmenší, mám tu jeden tip na knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Útěk Kryšpína N. Autorkou je Ivona Březinová, spisovatelka literatury pro děti a mládež,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Kniha mizejících rostlin
19. prosince 2025Kniha mizejících rostlinChcete-li se nechat okouzlit fascinujícím a doposud nepoznaným světem "mizejících" rostlin tak, jak jej ještě neznáte, určitě si nenechte mezi prsty proklouznout nádherně ilustrovanou publikaci s názvem "Kniha mizejících rostlin" od autorek Štěpánky Sekaninové a Elišky…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Lidé, kteří mají rádi psy, mají rádi lidi, kteří mají rádi psy
18. prosince 2025Lidé, kteří mají rádi psy, mají rádi lidi, kteří mají rádi psyJsem od přírody pejskař, a dokonce mám i svého čtyřnohého parťáka do nepohody, na kterého nedám dopustit, a ani on na mě. Není proto divu, že jsem sáhla po knize s příznačným názvem "Lidé, kteří mají…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Jak Jakub objevil rybí ráj
13. prosince 2025Jak Jakub objevil rybí rájMáte rádi ryby? Milujete poutavé vyprávění Jakuba Vágnera? Hledáte nádherný příběh malého rybáře? Tak právě vám je určeno volné pokračování knihy Jak ryby nedaly Jakubovi spát s názvem Jak Jakub objevil rybí ráj.  Víte, jak vypadají…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dny
6. prosince 2025Trápení zlatého prasátka-hřejivý příběh pro adventní dnyHledáte laskavý adventní příběh pro své děti? Milují vaše děti zvířátka? Pokud ano, tak právě vám je určena novinka s názvem Trápení zlatého prasátka, jejíž autorkou je Eva Gmentová. Pohodlně se usaďte, uvařte si voňavé kakao…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku
5. prosince 2025Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověkuMožná teď v předvánočním čase přemýšlíte, co komu darovat k Mikuláši nebo pod stromeček. Měla bych pro vás jeden krásný tip na úžasnou knižní novinku nakladatelství Albatros s názvem Pravěký svět Zdeňka Buriana – Cesta k člověku. Pokud…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvou
3. prosince 2025Blanokřídlé Vánoce-čtení ve dvouČas adventu, čas plný očekávání, radosti v dětských očích, plné ruce práce nás dospělých, kteří se snaží dětem přichystat ty nejkrásnější svátky. Možná přemýšlíte, kam tím mířím. Do rukou se mně dostává báječná kniha pro tento…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná chemie u tebe doma
24. listopadu 2025Úžasná chemie u tebe domaNesnáší naše děti chemii? Domnívají se, že je to nudná a zcela nezajímavá věda? Po otevření publikace Lenky Karpíškové a Jiřího Vlacha jistě změní názor. Úžasná chemie nakladatelství Albatros je knížka hravá, barevná i zábavná. Doprovází…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorování
24. listopadu 2025Úžasná fyzika u tebe ve městě – pokusy a pozorováníDo rukou se mi dostala knižní novinka nakladatelství Albatros s názvem Úžasná fyzika u tebe ve městě. Nejprve chci děti ujistit, že se nejedná se o učebnici. Ačkoliv je kniha zařazena v žánru „literatura naučná“ a „věda“,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavné
23. listopadu 2025Dej mi šanci-nekonečně sexy a zábavnéMilujete hokej? Hledáte báječnou romanci, kdy se z děvkaře stane romantik? Autorkou knihy s názvem Dej mi šanci je Becka Mack. Pojďte se na to společně se mnou podívat. Hlavní postava románu je Carter Beckett, což…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře