Chcete svým blízkým věnovat velice luxusní a noblesní kuchařku? Vojtěch Vrtiška, finalista cukrářské soutěže pro vás připravil jednu výtečnou kuchařku ve které nejdete mnoho zajímavých inspirací a nebudete vědět, čím dříve začít.
Tato kuchařka nabízí úplně jiný pohled na cukrařinu jako takovou, aby vás inspirovala. Nenechat se odradit od prvních neúspěchů a motivovat jít dál a mít radost z každého upečeného dezertu. Kniha obsahuje šedesát receptů zrcadlově postavených, kdy vám autor nabízí složitější a jednodušší variantu. Recepty jsou rozděleny na tři části a to malé, střední a velké dezerty. Hned na začátku najdete cukrářskou teorii, bez které se prostě neobejdete. Ať už jsou to recepty na různé druhy těst, ale i různé suroviny, které při pečení používáte. Každý recept má velmi podrobný postup, rozpočet surovin, nákres dezertu, ale i výslednou fotografii, jak má dezert vypadat. Nechybí zde ani drobný popisek, který charakterizuje daný dezert. Na konci knihy naleznete QR kód, pokud se chcete autora na něco zeptat, pokud nerozumíte některému z receptů, ale třeba i když vás zajímá aktuální tvorba autora kuchařky Vojtěcha Vrtišky.
Co dobrého si můžete podle této kuchařky upéct? Např. Büche de Noel-Poleno-klasický francouzský dort servírovaný především na Vánoce, dále tzv. Tres leches-tzv. třímlékový koláč, Tarte tartin-variantu jablečného koláče, ale třeba i Řasokouly. Najdete zde netypické a velmi noblesní dezerty se kterými můžete zazářit na nejedné oslavě nebo okouzlit svou návštěvu o Vánocích.
Čeká vás kuchařka plná úchvatných dezertů od vítěze populární pekařské soutěže. Jedna verze je připravena pro začínající pekaře a ta druhá je pro ty zkušené pekaře a cukráře.
Tuto kuchařskou soutěž jsem sledovala od začátku až do konce a vítězi jsem moc fandila. Mladý a velmi nadaný cukrář mě zaujal už od 1.dílu. jeho šikovnost a pokora, to bylo opravdu něco nádherného sledovat. Jeho dezerty byly famózní, tak jako je jeho kuchařka. S velmi obyčejným názvem Kuchařka, ale o to více zajímavějším a noblesním obsahem plných receptů na neskutečně krásné a výborné dezerty. Ladí oku a rozhodně i skvěle chutnají. Autor si dal opravdu velkou práci s přípravou kuchařky, jak s postupy, tak i s jednotlivými podrobnými nákresy. Formát kuchařky je větší a fotografie jsou opravdu nádherné. Velmi mě v celé kuchařce zaujalo to, že autor zvolil možnost si upéct lehčí i těžší variantu daného receptu, což ocení začínající cukráři, a i ti pokročilejší, kteří chtějí upéct již umělecké dílo, což většina receptů z této kuchařky jsou. Jsem velkým milovníkem Sacher dortu a věřte, že mě Vojtěch Vrtiška udělal obrovskou radost, když v ní připravil variantu v podobě malé sušenky. Rozhodně si ji vyzkouším. Tato mini varianta pak nebude chybět na žádné oslavě a určitě splňuje stejné chuťové zážitky je v případě velkého Sacher dortu.
Ukázka z knihy:
Jestli je něco nestárnoucí klasickou, tak je to Sacher s meruňkami a hořkou čokoládou. Proč tedy nezměnit alespoň formu a neudělat ze slavného vídeňského dortu moderní XXL sušenku?
Suroviny na 25 ks Sacher sušenek
154 g hladké mouky, 20 g kakaa, 2g jedlé sody, 2g kypřícího prášku, 1,4g soli, 105g másla, 175g cukru krupice, 35g vajec, 65g rozpuštěné hořké čokolády, 50g nahrubo nasekaných sušených meruněk
Postup:
Z mouky, kakaa, kypřícího prášku, soli, másla, cukru, vajec a rozpuštěné čokolády vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky o velikosti cca 15g. Kuličky mírně zmáčkneme a vzniklou placičku poklademe čokoládou a meruňkami. Sušenky pečeme asi 12-15 minut na 170 °C, režim horkovzduch.
Několik slov o autorovi:
Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků. Svůj um rád předává dál a pořádá kurzy pro veřejnost pod záštitou různých značek. Vojta studuje medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a rád by se specializoval na urgentní medicínu.
Autor: Vojtěch Vrtiška
Žánr: moderní kuchařka
Fotografie na obálce: Vladimír Kiva Novotný
Vydáno: Nakladatelství CPress v Brně, ve společnosti Albatros Media, Praha, 2024
Počet stran: 199
Vazba knihy: vázaná s laminovaným potahem
ISBN: 978-80-264-5469-4
Knihu můžete koupit zde:
Vojtěch Vrtiška: Kuchařka | Albatrosmedia.cz
Nejnovější komentáře