Kritiky.cz > Recenze knih > Kuchařka-úchvatné recepty od vítěze populární pekařské soutěže

Kuchařka-úchvatné recepty od vítěze populární pekařské soutěže

a101c0n0012079 vojtech 2d
a101c0n0012079 vojtech 2d
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Chcete svým blíz­kým věno­vat veli­ce luxus­ní a nobles­ní kuchař­ku? Vojtěch Vrtiška, fina­lis­ta cuk­rář­ské sou­tě­že pro vás při­pra­vil jed­nu výteč­nou kuchař­ku ve kte­ré nejde­te mno­ho zají­ma­vých inspi­ra­cí a nebu­de­te vědět, čím dří­ve začít. 

Tato kuchař­ka nabí­zí úpl­ně jiný pohled na cuk­ra­ři­nu jako tako­vou, aby vás inspi­ro­va­la. Nenechat se odra­dit od prv­ních neú­spě­chů a moti­vo­vat jít dál a mít radost z kaž­dé­ho upe­če­né­ho dezer­tu. Kniha obsa­hu­je šede­sát recep­tů zrca­dlo­vě posta­ve­ných, kdy vám autor nabí­zí slo­ži­těj­ší a jed­no­duš­ší vari­an­tu. Recepty jsou roz­dě­le­ny na tři čás­ti a to malé, střed­ní a vel­ké dezer­ty. Hned na začát­ku najde­te cuk­rář­skou teo­rii, bez kte­ré se pros­tě neo­be­jde­te. Ať už jsou to recep­ty na růz­né dru­hy těst, ale i růz­né suro­vi­ny, kte­ré při peče­ní pou­ží­vá­te. Každý recept má vel­mi podrob­ný postup, roz­po­čet suro­vin, nákres dezer­tu, ale i výsled­nou foto­gra­fii, jak má dezert vypa­dat. Nechybí zde ani drob­ný popi­sek, kte­rý cha­rak­te­ri­zu­je daný dezert. Na kon­ci kni­hy nalez­ne­te QR kód, pokud se chce­te auto­ra na něco zeptat, pokud nero­zu­mí­te někte­ré­mu z recep­tů, ale tře­ba i když vás zají­má aktu­ál­ní tvor­ba auto­ra kuchař­ky Vojtěcha Vrtišky.

Co dob­ré­ho si může­te pod­le této kuchař­ky upéct? Např. Büche de Noel-Poleno-klasický fran­couz­ský dort ser­ví­ro­va­ný pře­de­vším na Vánoce, dále tzv. Tres leches-tzv. třímlé­ko­vý koláč, Tarte tartin-variantu jableč­né­ho kolá­če, ale tře­ba i Řasokouly. Najdete zde nety­pic­ké a vel­mi nobles­ní dezer­ty se kte­rý­mi může­te zazá­řit na nejed­né osla­vě nebo okouz­lit svou návště­vu o Vánocích.

Čeká vás kuchař­ka plná úchvat­ných dezer­tů od vítě­ze popu­lár­ní pekař­ské sou­tě­že. Jedna ver­ze je při­pra­ve­na pro začí­na­jí­cí peka­ře a ta dru­há je pro ty zku­še­né peka­ře a cuk­rá­ře.

Tuto kuchař­skou sou­těž jsem sle­do­va­la od začát­ku až do kon­ce a vítě­zi jsem moc fan­di­la. Mladý a vel­mi nada­ný cuk­rář mě zau­jal už od 1.dílu. jeho šikov­nost a poko­ra, to bylo oprav­du něco nád­her­né­ho sle­do­vat. Jeho dezer­ty byly famóz­ní, tak jako je jeho kuchař­ka. S vel­mi oby­čej­ným názvem Kuchařka, ale o to více zají­ma­věj­ším a nobles­ním obsa­hem plných recep­tů na nesku­teč­ně krás­né a výbor­né dezer­ty. Ladí oku a roz­hod­ně i skvě­le chut­na­jí. Autor si dal oprav­du vel­kou prá­ci s pří­pra­vou kuchař­ky, jak s postu­py, tak i s jed­not­li­vý­mi podrob­ný­mi nákre­sy. Formát kuchař­ky je vět­ší a foto­gra­fie jsou oprav­du nád­her­né. Velmi mě v celé kuchař­ce zau­ja­lo to, že autor zvo­lil mož­nost si upéct leh­čí i těž­ší vari­an­tu dané­ho recep­tu, což oce­ní začí­na­jí­cí cuk­rá­ři, a i ti pokro­či­lej­ší, kte­ří chtě­jí upéct již umě­lec­ké dílo, což vět­ši­na recep­tů z této kuchař­ky jsou. Jsem vel­kým milov­ní­kem Sacher dor­tu a věř­te, že mě Vojtěch Vrtiška udě­lal obrov­skou radost, když v ní při­pra­vil vari­an­tu v podo­bě malé sušen­ky. Rozhodně si ji vyzkou­ším. Tato mini vari­an­ta pak nebu­de chy­bět na žád­né osla­vě a urči­tě spl­ňu­je stej­né chu­ťo­vé zážit­ky je v pří­pa­dě vel­ké­ho Sacher dor­tu.

Ukázka z kni­hy:

Jestli je něco nestár­nou­cí kla­sic­kou, tak je to Sacher s meruň­ka­mi a hoř­kou čoko­lá­dou. Proč tedy nezmě­nit ale­spoň for­mu a neu­dě­lat ze slav­né­ho vídeň­ské­ho dor­tu moder­ní XXL sušen­ku?

Suroviny na 25 ks Sacher suše­nek

154 g hlad­ké mou­ky, 20 g kakaa, 2g jed­lé sody, 2g kyp­ří­cí­ho práš­ku, 1,4g soli, 105g más­la, 175g cuk­ru kru­pi­ce, 35g vajec, 65g roz­puš­tě­né hoř­ké čoko­lá­dy, 50g nahru­bo nase­ka­ných suše­ných meru­něk

Postup:

Z mou­ky, kakaa, kyp­ří­cí­ho práš­ku, soli, más­la, cuk­ru, vajec a roz­puš­tě­né čoko­lá­dy vypra­cu­je­me těs­to, ze kte­ré­ho tva­ru­je­me kulič­ky o veli­kos­ti cca 15g. Kuličky mír­ně zmáčk­ne­me a vzniklou pla­cič­ku pokla­de­me čoko­lá­dou a meruň­ka­mi. Sušenky peče­me asi 12-15 minut na 170 °C, režim hor­ko­vzduch.

Několik slov o auto­ro­vi:

Vojtěch Vrtiška je mla­dý a talen­to­va­ný ama­tér­ský cuk­rář, kte­rý zví­tě­zil ve tře­tí řadě popu­lár­ní peči­cí sou­tě­že. Posouval se sám, bez kur­zů a uči­te­lů. Metodou pokus-omyl. A vel­mi brzy našel svůj ori­gi­nál­ní, až takřka umě­lec­ký ruko­pis, kte­rý nejen na Instagramu obdi­vu­je spous­ta fanouš­ků. Svůj um rád pře­dá­vá dál a pořá­dá kur­zy pro veřej­nost pod zášti­tou růz­ných zna­ček. Vojta stu­du­je medi­cí­nu na 1. lékař­ské fakul­tě Univerzity Karlovy a rád by se spe­ci­a­li­zo­val na urgent­ní medi­cí­nu.

Autor: Vojtěch Vrtiška

Žánr: moder­ní kuchař­ka

Fotografie na obál­ce: Vladimír Kiva Novotný

Vydáno: Nakladatelství CPress v Brně, ve spo­leč­nos­ti Albatros Media, Praha, 2024

Počet stran: 199

Vazba kni­hy: váza­ná s lami­no­va­ným pota­hem

ISBN: 978-80-264-5469-4

Knihu může­te kou­pit zde:

Vojtěch Vrtiška: Kuchařka | Albatrosmedia.cz


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,05144 s | počet dotazů: 251 | paměť: 62732 KB. | 13.12.2024 - 01:42:07