Kritiky.cz > Recenze knih > RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Autor:
Radek Pálka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 136
Vazba: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-271-3540-0

Krásy Šumavy na talíři

Anotace:
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny krásy Šumavy – NA TALÍŘI!

Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina... spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.

Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka.

Autor, který sice pochází z Podkrkonoší, si díky své manželce velice oblíbil Šumavu a napsal o ní tuto kuchařskou knihu. Stará, tradiční šumavská kuchyně byla velmi prostá. Skládala se především z brambor, hutných polévek, zelí a hub. Maso se na talíři objevovalo výjimečně, v podstatě pouze v neděli a ve svátky. V kuchařce nám autor připomíná i některá už téměř zapomenutá jídla, jako třeba vošouch, povidloň, volarské koláče a další. Šumava je také označována jako knedlíkový kraj, tudíž nechybí ani recepty na různé druhy knedlíků. V šumavských lesích najdete kromě hub po celé léto báječné borůvky, takže určitě nechybí sladká jídla s těmito modrými bobulkami. Takový kynutý knedlík s borůvkovým žahourem, to je prostě báseň.


Kniha je rozdělená tematicky na pět částí a sice na houby, polévky, maso, ryby a zvěřinu, přílohy a sladká jídla. Nyní na podzim je aktuální hned první část kuchařky, která se věnuje právě houbovým pokrmům. Na své si přijdou také milovníci zvěřiny, protože tato kniha ukrývá několik lákavých receptů na zpracování tohoto druhu masa. Jinak zde najdete vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, skopové, ryby, no myslím, že na své si přijde úplně každý.


Recepty jsou z mého pohledu dobře zpracované a vhodné i pro kuchařské začátečníky. Rozpis a poměr surovin je určen vždy pro čtyři porce a následuje podrobný postup přípravy pokrmu. Nechybí samozřejmě fotografie.

Těším se, až z knihy vyzkouším spoustu těch úžasně lákavých receptů. Mám ráda, když se recepty skládají z dostupných surovin a nemusím kvůli vaření trávit hodiny běháním po obchodech, abych sehnala potřebné ingredience. Jelikož jsme za poslední měsíc nasbírali spoustu hub, uvařila jsem nám podle kuchařky šumavské kyselo, které máme moc rádi. 

Za mě má Šumavská kuchařka vše, co správná kuchařka má mít. Nenašla jsem nic, co by mi chybělo, co se týče receptů a jejich zpracování. Takže já knihu ráda doporučím. Jen upozorním, že jde opravdu o klasickou kuchařku, pro milovníky a vyznavače diet a zdravějšího životního stylu to nebude to pravé ořechové.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu zde můžete zakoupit.


Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Expedice: Džungle (Jungle Cruise) – Recenze – 70%29. července 2021 Expedice: Džungle (Jungle Cruise) – Recenze – 70% Píše se rok 1916 a ctižádostivá britská průzkumnice Lily (Emily Blunt) se snaží před londýnskou akademickou obcí obhájit expedici do Amazonské džungle, kde se podle dávné pověsti z dob […] Posted in Filmové recenze
  • Padesát odstínů černé (Fifty Shades of Black) – Recenze – 10%3. února 2016 Padesát odstínů černé (Fifty Shades of Black) – Recenze – 10% Parodie na Padesát odstínů šedi v režii tvůrce dvojice filmů Pár nenormálních aktivit (prvnímu dílu jsem kdysi dal 0%) je založená na tom, že oba hlavní hrdinové jsou černoši a milionáře […] Posted in Filmové recenze
  • Grinch31. prosince 2022 Grinch 6/10 – Přišli takhle Yarrow Cheney a Scott Mosier do Hollywoodu a předstoupili před správní komisi MBAC (Milking Banknotes out of Aged Classics). V prezentaci z PowerPointu jim […] Posted in Krátké recenze
  • Color Me Blood Red (1965)3. ledna 2021 Color Me Blood Red (1965) Nejlepší barva pro malování obrazů je údajně lidská krev. Tedy alespoň podle Herschella Gordona Lewise. Malíř Adam Sorg neprožívá zrovna nejplodnější období. On byl vždycky podivín, […] Posted in Horory
  • Pampeliškový med s citróny a pomerančem3. července 2014 Pampeliškový med s citróny a pomerančem Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Na základní med je potřeba 300 až 400 květů […] Posted in Domácí rady
  • LaVey: Satanská bible9. května 2018 LaVey: Satanská bible Pod nutně zabarveným slovníkem autora se skrývá elementární příručka osobního psychologického rozvoje zaobalená do magie a pochopitelné kritiky křesťanství kvůli jeho ještě […] Posted in Recenze knih
  • American Mary (2012)23. ledna 2014 American Mary (2012) Chcete se stát chirurgem a nemáte potřebnou praxi? Určitě se najde dost zvrhlíků ve vašem okolí, kteří vám ji dopřejí v míře vrchovaté… Mary studuje medicínu, chirurgii […] Posted in Horory
  • Farma SK – 9. série – 19. díl (duel)30. září 2017 Farma SK – 9. série – 19. díl (duel) https://www.youtube.com/watch?v=IrlRLxtD-0Y Posted in Reality show
  • Nabídka a odmítnutí: Julia Ormond a hledání Sabriny v remaku klasického filmu Billyho Wildera4. ledna 2024 Nabídka a odmítnutí: Julia Ormond a hledání Sabriny v remaku klasického filmu Billyho Wildera Winona Ryder dostala nabídku na roli Sabriny v remaku filmu Billyho Wildera z roku 1954. Roli odmítla, protože se domnívala, že nedokáže nahradit Audrey Hepburnovou. Do hlavní ženské role […] Posted in Zajímavosti
  • 187 - recenze DVD27. července 2006 187 - recenze DVD Do kin právě přichází historický opus Tristan a Isolda od režiséra Kevina Reynoldse. Ten ale mimo jiné před devíti lety natočil i středoškolské drama 187 se Samuelem L. Jacksonem v hlavní […] Posted in Filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,51959 s | počet dotazů: 257 | paměť: 72072 KB. | 01.05.2024 - 10:19:40