Kritiky.cz > Recenze knih > RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

rp 135400 1 350 0 fit.jpg
rp 135400 1 350 0 fit.jpg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Autor:

Radek Pálka
Nakladatelství: Grada
Rok vydá­ní: 2022
Počet stran: 136
Vazba: pev­ná / váza­ná
ISBN: 978-80-271-3540-0
Krásy Šumavy na talí­ři
Anotace:
Vydejte se s Radkem Pálkou na pro­cház­ku šumav­ský­mi hvozdy, plný­mi hub a borůvek, oko­lo zur­čí­cích vod, přes maleb­ná údo­lí a pas­t­vi­ny. Čeká tam na vás hou­bo­vá polév­ka, hově­zí líč­ka na pivu, škvar­ko­vé bram­bo­ry, mari­no­va­ný lín nebo slad­ký povi­dloň. A nejen to. Poznejte všech­ny krá­sy Šumavy – NA TALÍŘI!

Houby, kned­lí­ky, les­ní ovo­ce, polév­ky, ryby, vep­řo­vé i zvě­ři­na... spous­ta deli­kát­ních recep­tů na sla­ná a slad­ká jíd­la dopl­ně­ná úžas­ný­mi foto­gra­fie­mi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbí­hat sli­ny.

Pojďte s námi ochut­nat Šumavu a poznat tro­chu jinak ten­to krás­ný, své­byt­ný kus Česka.
Autor, kte­rý sice pochá­zí z Podkrkonoší, si díky své man­žel­ce veli­ce oblí­bil Šumavu a napsal o ní tuto kuchař­skou kni­hu. Stará, tra­dič­ní šumav­ská kuchy­ně byla vel­mi pros­tá. Skládala se pře­de­vším z bram­bor, hut­ných polé­vek, zelí a hub. Maso se na talí­ři obje­vo­va­lo výji­meč­ně, v pod­sta­tě pou­ze v nedě­li a ve svát­ky. V kuchař­ce nám autor při­po­mí­ná i někte­rá už téměř zapo­me­nu­tá jíd­la, jako tře­ba vošouch, povi­dloň, volar­ské kolá­če a dal­ší. Šumava je také ozna­čo­vá­na jako kned­lí­ko­vý kraj, tudíž nechy­bí ani recep­ty na růz­né dru­hy kned­lí­ků. V šumav­ských lesích najde­te kro­mě hub po celé léto báječ­né borův­ky, tak­že urči­tě nechy­bí slad­ká jíd­la s těmi­to mod­rý­mi bobul­ka­mi. Takový kynu­tý kned­lík s borův­ko­vým žahou­rem, to je pros­tě báseň.

Kniha je roz­dě­le­ná tema­tic­ky na pět čás­tí a sice na hou­by, polév­ky, maso, ryby a zvě­ři­nu, pří­lo­hy a slad­ká jíd­la. Nyní na pod­zim je aktu­ál­ní hned prv­ní část kuchař­ky, kte­rá se věnu­je prá­vě hou­bo­vým pokr­mům. Na své si při­jdou také milov­ní­ci zvě­ři­ny, pro­to­že tato kni­ha ukrý­vá něko­lik láka­vých recep­tů na zpra­co­vá­ní toho­to dru­hu masa. Jinak zde najde­te vep­řo­vé, hově­zí, kuře­cí, jehně­čí, sko­po­vé, ryby, no mys­lím, že na své si při­jde úpl­ně kaž­dý.

Recepty jsou z mého pohle­du dob­ře zpra­co­va­né a vhod­né i pro kuchař­ské začá­teč­ní­ky. Rozpis a poměr suro­vin je určen vždy pro čty­ři por­ce a násle­du­je podrob­ný postup pří­pra­vy pokr­mu. Nechybí samo­zřej­mě foto­gra­fie.
Těším se, až z kni­hy vyzkou­ším spous­tu těch úžas­ně láka­vých recep­tů. Mám ráda, když se recep­ty sklá­da­jí z dostup­ných suro­vin a nemu­sím kvů­li vaře­ní trá­vit hodi­ny běhá­ním po obcho­dech, abych sehna­la potřeb­né ingre­di­en­ce. Jelikož jsme za posled­ní měsíc nasbí­ra­li spous­tu hub, uva­ři­la jsem nám pod­le kuchař­ky šumav­ské kyse­lo, kte­ré máme moc rádi. 

Za mě má Šumavská kuchař­ka vše, co správ­ná kuchař­ka má mít. Nenašla jsem nic, co by mi chy­bě­lo, co se týče recep­tů a jejich zpra­co­vá­ní. Takže já kni­hu ráda dopo­ru­čím. Jen upo­zor­ním, že jde oprav­du o kla­sic­kou kuchař­ku, pro milov­ní­ky a vyzna­va­če diet a zdra­věj­ší­ho život­ní­ho sty­lu to nebu­de to pra­vé oře­cho­vé.
Hodnocení: 100%
Za poskyt­nu­tí recenz­ní­ho výtis­ku vel­mi děku­ji nakla­da­tel­ství Grada. Knihu zde může­te zakou­pit.

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,87083 s | počet dotazů: 259 | paměť: 63632 KB. | 26.03.2025 - 14:53:35