Také už vám dochází inspirace na to, co vařit? Ostatně, komu by se v létě chtělo stát a vařit před rozpálenou troubou, natož pak jíst těžká a hutná jídla? Není divu, že dáváme raději přednost nejrůznějším salátům.
Kniha „Saláty ze Svatojánku“ se jeví, že by vám mohla doslova vytrhnout trn z paty, neboť obsahuje velké množství zdravých a chutných salátů, které lze připravovat a jíst doslova po celý rok. Všechny uvedené saláty jsou lehké, vyvážené, a ať už je budete jíst jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k hlavnímu, vždy vás dokonale zasytí.
Všechny recepty jsou rozděleny do čtyř základních skupin, a to dle ročních období tj. na saláty, které lze připravovat na jaře, v létě, na podzim a v zimě.
Kapitola „Jaro“ je podbarvena do zelena. Obsahuje recepty, u nichž je hlavní surovinou např. ředkvičky, hlávkový salát, rukola, jarní divoké bylinky (řeřešnice luční, lístky pampelišky, orseje, řebříčku, jitrocele, šťovíku, popence či kvítka sedmikrásek).
„Léto“ je podbarveno červenou barvou. Do jednotlivých receptů je zahrnuta prakticky všechna zelenina a bylinky, ovšem v největším zastoupení okurkou a rajčetem.
„Podzim“ v barvě béžové až hnědé zaujímá suroviny jako je dýně, řepa, zelí, ořechy a poslední letní zelenina. Autorka do jídelníčku zahrnuje větší množství luštěnin a obilovin.
Modře podbarvená kapitola patří „Zimě“, tj. období, kdy moc salátům neholdujeme. Recepty jsou tedy zaměřeny na saláty jakožto přílohu k hlavnímu jídlu z luštěnin, obilovin, hub, zelí a kořenové zeleniny.
Každý recept je rozložen na celou dvoustranu knihy. Na levé straně jsou vždy přiloženy dvě fotografie. Horní obrázek znázorňuje hlavní ingredienci daného receptu a dolní naopak výsledného, hotového jídla. Na protější, pravé straně pak naleznete stručný popis receptu; žádné dlouhé chození kolem horké kaše.
V barevném rámečku dle daného ročního období je uveden název receptu a pod ním napsána stručná charakteristika či postřeh např.:
1) Ředkvičky jsou přímo symbolem jarní zeleniny, ale proč ty kupované vůbec nepálí?
2) Zelí je salátová stálice a především na podzim a v zimě bychom jím šetřit neměli.
Ale i spoustu jiného.
Poté následuje velmi krátký a jednoduchý popis přípravy jídla. A teprve ve spodní části stránky, vlastně úplně nakonec, naleznete výčet použitých surovin. Abych řekla pravdu, většina ingrediencí byla pro mě velkou neznámou např. avokádový sirup, rostlinný jogurt, červená ovocná sůl, pistáciový olej, kukuřičný sirup, ořechový olej a spoustu jiného.
Na knihu jsem se moc těšila, ale jakmile jsem se víc a víc začetla postupně do všech receptů a jejich surovin, moje prvotní nadšení opadlo a byla jsem více méně z knihy dost zklamaná. Čekala jsem totiž kuchařku, kterou bych mohla použít ve svém každodenním běžném životě na přípravu jednoduchých, rychlých a lehkých salátů, jež dokonale zasytí celou rodinu.
Bohužel, ať se snažím jak se snažím, tato kniha bude asi zase jednou z těch, která u mě skončí na poličce, a bude se na ní jen prášit. I když recepty vypadají velmi skvěle a lákavě, tak pro jejich přípravu musíte nejprve vykoupit „Speciální prodejnu“, abyste měli vůbec k dispozici všechny uvedené „pro českou kuchařku atypické“ ingredience, tedy pokud se nechystáte ve velkém experimentovat a doslova většinu suroviny nahradit „klasickými, českými“ surovinami.... ale to byste se zas ochudili o chuťovou variaci dle „Svatojánu“.
Kniha „Saláty ze Svatojánu“ je po grafické stránce moc hezky zpracovaná s omyvatelnou obálkou a velmi kvalitním papírem. Škoda, že u většiny z nás díky „netradičním“ surovinám moc využití nedojde, a většinou zůstane jen u prolistování a zpětnému založení do knihovničky.
Příště raději sáhnu po knize s recepty na saláty z vyloženě dostupných ingrediencí, neboť nemám čas „běhat po specializovaných prodejnách“ a shánět suroviny, protože pro vytíženou a pracující matku dvou dětí je to totiž nadlidský úkol. Bohužel nejsem BIO matka, jinak bych si asi v téhle knize pěkně rochňala a ujížděla na všech receptech.
Saláty ze Svatojánu
Napsala: Eva Francová
Vydalo nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media a.s.
Vydání první
Praha 2019
Počet stran: 199
ISBN 978-80-267-1522-11
Nejnovější komentáře