Svět miluje skvělá vína od Vini grandi – překlad těchto dvou italských slov, jež použila společnost Vinigrandi jako svůj název, tak nejspíš nikoho nepřekvapí. Znamenají totiž skvělá vína. A tato vína opravdu skvělá jsou. Ve svém středu si hýčkají kvalifikované sommeliery, kteří se vždy pečlivě věnují výběru vín, která svým klientům nabídnou.
Vína vinigrandi.cz - vstupenka do světa krásných vín
Pojďme tedy společně objevit to pravé a nejvhodnější víno, které se bude hodit přesně pro náš účel, na web www.vinigrandi.cz, díky jemuž můžeme poznat a ochutnat spoustu krásných vín a vinných specialit. Ty pocházejí nejen ze dvou vinařských velmocí – Itálie a Francie, ale také například z Rakouska, Jihoafrické republiky, Portugalska nebo Španělska.
Na tomto webu oceníte mimo opravdu širokou škálu nabízených vín také úžasnou možnost výběru vína podle pokrmu, ke kterému se hodí. Pokud plánujete například oslavu nebo důležitou společenskou akci, můžete svoje hosty oslnit správným výběrem vína ke konkrétním chodům vašeho menu. Tento výběr pro Vinigrandi sestavili vybraní sommeliéři. Stačí označit, zda-li budete podávat smaženou rybu, předkrm nebo třeba asijské speciality. Ke každému druhu pokrmu vám na webu nabídnou konkrétní vhodná vína. A hosté budou okouzleni.
Víno, víno a zase víno...
Víno je v odborné terminologii definováno jako nápoj, který vzniká částečným nebo úplným kvašením hroznů vinné révy nebo moštu z vinných bobulí. Minimální obsah alkoholu je u vína stanoven na 8,5 %. Evropská Unie dovoluje vyrábět víno výhradně z vinné révy, jejíž latinský název je Vitis vinifera. Z latiny pochází také název vinum (český víno). Pěstováním révy a jejím šlechtějím se zabývá obor zvaný enologie.
Třídění vín
Víno se dá třídit podle několika růžných kritérií. Mezi základní formu třídění vín patří rozdělení na:
- tiché víno – bílá a červená vína bez bublinek
- likérové víno – víno s přídavkem alkoholu, který je původem z vinné révy, například vermuty
- šumivé víno – víno s bublinkami, které vzniklo buď kvašením v lahvi nebo v tanku
- perlivé víno – víno s perlivostí, které vzniká bud sekundárním kvašením ve větší nádobě s přídavkem CO2 a nebo také víno, které vůbec nekvasilo a bylo jen oxidem uhličitým nasyceno.
- částečně zkvašený hroznový mošt – u nás velmi oblíbený takzvaný burčák
Jste znalcem vína?
Každý, kdo si občas rád nalije sklenku kvalitního vína nebo bublinek, se možná o tento nápoj zajímá i hlouběji. Bezpočet odrůd, způsobů výroby, doby zrání, metod míchání odrůd, délka skladování… Výroba vína je věda, to vám potvrdí každý zkušený vinař. Je k němu potřeba opravdu velkých znalostí a zkušeností. Otestujte se s námi v malém testu: co víte o víně.
Vinařská tematika
Pokud jste v tomto testu neuspěli, je třeba udělat řádnou nápravu.Seznamte se s několika zajímavých vinařských termínů, jako jsou například: botrytický sběr, panenské víno nebo barrique. Vědomostí není nikdy dost... A pokud jsou právě o vinařské tematice, rozhodně s nimi uděláte dojem třeba hned na nejbližší oslavě.
A jaké zážitky spojují zrovna vás s vínem, degustacemi nebo návštěvou vinného sklepa? Byli jste už ve Francii v pravém vinném sklepě? Nebo alespoň v naší domovině? Nebo jste zapřísáhlí abstinenti a víno si dáte jen jednou za rok třeba na Silvestra? Víte, že během pandemie koronaviru stoupl počet lidí, kteří více pijí alkohol? Neváhejte a vstupte do naší diskuze!
Nejnovější komentáře