Kritiky.cz > Recenze knih > Zkvašeno: Kuchařka na doma

Zkvašeno: Kuchařka na doma

Foto: Andrea Bátovská & Nakladatelství JOTA, s.r.o.
Foto: Andrea Bátovská & Nakladatelství JOTA, s.r.o.
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Už když jsem popr­vé spat­ři­la kni­hu „ZKVAŠENO. KUCHAŘKA NA DOMA „, tak jsem se nemoh­la dočkat chví­le, až ji budu koneč­ně držet v ruce. Ostatně žiji na ves­ni­ci s vel­kou zahrád­kou, kte­rá nás kaž­dý rok obda­ří spous­tou ovo­ce a zele­ni­ny, jež je nut­né oka­mži­tě zpra­co­vat, a pokud mož­no ucho­vat i na del­ší čas.

Možná prá­vě pro­to mi do oka padl ten­to skvě­lý pomoc­ník a rád­ce od auto­rů Zuzany Ouhrabkové a Vládi Sojky na kon­zer­vo­vá­ní potra­vin pomo­cí kva­še­ní a kysá­ní. Je to sice meto­da, do kte­ré jsem se nikdy moc dva­krát nehr­nu­la a radě­ji jsem dala před­nost zava­řo­vá­ní a zamra­žo­vá­ní, ale teď vím, že oba­vy byly napros­to zby­teč­né.

Po pře­čte­ní totiž zjis­tí­te, že se nemá­te oprav­du čeho bát, a navíc se jed­ná o vel­mi jed­no­du­chý a nej­star­ší způ­sob kon­zer­va­ce jíd­la, kte­rý vám neza­be­re ani moc času. Lehce to zvlád­ne nejen zku­še­ná, ale i začí­na­jí­cí hos­po­dyň­ka.

ZKVAŠENO je vel­mi roz­sáh­lá pub­li­ka­ce věnu­jí­cí se téma­tům jako je např. proč kva­sit s vyjme­no­vá­ním argu­men­tům PRO, základ­ní prin­ci­py fer­men­ta­ce, jaké potí­že mohou nastat při samot­ném pro­ce­su kva­še­ní, čeho se vyva­ro­vat, jaké potřeb­né vyba­ve­ní bude­te potře­bo­vat a samo­zřej­mě auto­ři mys­le­li i na pate­ro pro „nás“ začá­teč­ní­ky.

Moc se mi líbí, jak je kni­ha zpra­co­va­ná a pře­hled­ně uspo­řá­da­ná. V úvo­du (tj. v prv­ní čás­ti) se auto­ři zamě­ři­li pře­váž­ně na popis pro­ce­su kva­še­ní a kysá­ní potra­vin, kde tuto pra­sta­rou meto­du do detai­lu popsa­li a dopo­drob­na vše vysvět­li­li, tak­že vás urči­tě poz­dě­ji nic neza­sko­čí. Vše totiž nalez­ne­te na těch­to strán­kách.

V dru­hé čás­ti může­te nalez­nout jed­not­li­vé návo­dy na výro­bu fer­men­tů. Já osob­ně jsem zde nej­ví­ce oce­ni­la, jak vel­kou prá­ci si auto­ři dali s popi­sem „suro­vin“ fer­men­tů, hlav­ně jak je nej­lé­pe zpra­co­vat a při­pra­vit, a čeho se nao­pak vyva­ro­vat.

Nejvíce čte­ná­řů však asi oslo­ví posled­ní část kni­hy, a to vel­kým množ­stvím chut­ných recep­tů roz­dě­le­ných na sní­da­ně, sva­čin­ky, polév­ky, leh­ká jíd­la, hlav­ní jíd­la, sla­né a slad­ké dob­ro­ty. Jako třeš­nič­ka na dor­tu jsou u recep­tů dopl­ně­ny nej­čas­těj­ší dota­zy a potí­že, jak se s nimi nej­lé­pe vyrov­nat, jakési poznatky auto­rů z běž­né pra­xe.

Tuto úžas­nou kni­hu ZKVAŠENO jsem pře­čet­la jed­ním dechem. Navíc mě hod­ně inspi­ro­va­la a hlav­ně navna­di­la na to, abych se niče­ho nebá­la a napl­no se vrh­la do samot­né­ho pro­ce­su fer­men­ta­ce. 

Je napsa­ná vel­mi pou­ta­vou for­mou, sro­zu­mi­tel­ně a se vše­mi potřeb­ný­mi infor­ma­ce­mi, jež vyu­ži­je oprav­du kaž­dý, kdo si chce při­pra­vit skvě­lé a neotře­lé pochout­ky. Inspiraci může­te záro­veň hle­dat na „láka­jí­cích“ foto­gra­fií jed­not­li­vých pokr­mů, jež poří­di­la Lucia Švorcová a Vláďa Sojka.

Kniha můžu vře­le dopo­ru­čit, u mě doma urči­tě zaujme před­ní mís­to na polič­ce v kuchy­ni, abych ji měla stá­le při ruce.


  • ZKVAŠENO. KUCHAŘKA NA DOMA
  • Autoři: Zuzana Ouhrabková, Vláďa Sojka
  • Ilustrace: Kristýna Lešková
  • Fotografie: Lucia Švorcová, Vláďa Sojka, iStock
  • Vydalo: Nakladatelství JOTA, s.r.o.
  • Brno, 2023
  • Vydání prv­ní
  • Počet stran: 310
  • ISBN: 978-80-7565-939-2


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,60414 s | počet dotazů: 249 | paměť: 72081 KB. | 28.04.2024 - 15:33:26