Holubinka je typem houby, která obsahuje jedlé druhy hub. Obvykle jsou poměrně velké a mnoho z nich má jasné barvy, takže jsou obvykle velmi snadno viditelné. Mezi druhy existují některé extrémně lahodné, jako je Russula vesca, která chutná jako ořechy. Jak je ale poznat od jiných hub a jak identifikovat, které z holubinek jsou jedlé?
Jak poznat holubinky?
Zjistit, zda je houba součástí rodu holubinek, je ve skutečnosti poměrně snadná. Obvykle mají zářivě zbarvené kloboučky, které mohou být žluté, červené, hnědé, nazelenalé, bílé, černé nebo jakýkoli odstín mezi nimi. Obvykle budou mít výšku mezi 6 a 10 centimetry, takže nejsou příliš velké, ale v lese jsou snadno viditelné.
Všechny druhy holubinek mají také následující charakteristiky, které se používají k jejich identifikaci:
- Na stopce nemají žádné kroužky.
- Stonka je masitá, pokud nebyla zkonzumována brouky nebo slimáky.
- Většina z nich má bílou stopku a bílé maso, ale existují i některé výjimky.
- Neobsahuje mléko ve svých žlábkách.
- Struktura je velmi odlišná od většiny ostatních hub.
- Holubinky nejsou ohebné – pokud je ohnete, zlomí se. To platí pro stonek i pro klobouček. Pokud tedy najdete houbu, o které si myslíte, že by to mohla být holubinka, hoďte ji oproti skále. Pokud „exploduje“ na mnoho kusů, je to holubinka.
Jak poznat jedlou holubinku?
Pokud jste si jistí, že houba, kterou jste našli, je holubinka, můžete učinit jednoduchý test, jestli je to také jedlá holubinka. Odrhněte kousek z kloboučku holubinky a přiložte holubinku na špičku jazyka. Pokud cítíte mírnou chuť, holubinka je jedlá. Avšak pokud vás holubinka pálí na jazyku (podobně jako chilli paprička), znamená to opak. Holubinku vyplivněte, zapijte vodou. Chuť nejedlých holubinek je opravdu velmi výrazná, takže budete s jistotou vědět, které z holubinek sbírat.
Toto ochutnávání je zcela bezpečné, ale ujistěte se, že nespolknete ani malinkatou část této nejedlé houby.
Foto
Popis |
??????????: ???????? ???????. Russula vesca Fr. |
||||||||
Datum | 25.06.2008 12:23 | ||||||||
Zdroj | ????? | ||||||||
Autor | Kagor | ||||||||
Svolení (Užití tohoto souboru) |
Kagor at the Ukrainian language Wikipedia, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuje za podmínek následující licence:
|
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře