Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě nezbyla ani kapička. Od té doby jsem dala recept všem svým kamarádkám, které si ho nemohou vynachválit! Zelňačka může sloužit jako polévka před hlavním jídlem, ale nebojte se ji servírovat i jako hlavní chod s rohlíkem nebo chlebem. Je to skutečně výživné jídlo, takže se skvěle hodí pro velké jedlíky. Podívejme se na, jak tuto pochoutku udělat třeba na slavnostní večeři:
Recept pro 4 osoby:
50 dkg kysaného zelí
cca 30 dkg oloupaných a nadrobno nakrájených brambor
2 nožičky klobásy (já preferuji čabajku, ale můžete použít i jinou, vaši oblíbenou)
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
kostka masoxu
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce červené papriky
trocha majoránky
2 lžíce zakysané smetany
sůl
troška chilli papriček
Pokrájené kysané zelí vaříme asi v 1,5 litru vody s masoxem a kořením, zvlášť si uvaříme nakrájené brambory. Mezitím si uděláme cibulovou jíšku: na oleji osmahneme cibuli, když začíná dostávat pěknou barvičku, přisypeme hladkou mouku, osmažíme, přidáme červenou papriku, s tou pracujeme rychle, jinak by nám mohla zhořknout. Zalijeme vodou, do hotové jíšky následně nadrolíme majoránku a přidáme chilli.
Jíšku nalijeme do polévky, přidáme rozetřený česnek a ještě 18-20 minut vaříme na mírném ohni s klobásou nakrájenou na tenké plátky. Zakysanou smetanu přidáváme, až když je polévka na talíři.
TIP: Jíšku si vždy naředím studenou vodou. Poté je krásně hlaďoučká a nedělají se žmolky!
Zkusila jste udělat zelňačku podle Týny? Jak vám chutnala?!
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
22. ledna 2023 Andor Po delší době se konečně v předaleké galaxii opět objevil příběh, který Vás potěší. Dospělý špionážní a politický příběh pro dospělé fanoušky, kteří vyrostli na dětské vesmírné […] Posted in Krátké recenze
26. ledna 2022 Survivor - Matěj Paprčiak Narodil se 3. května 1991 v Praze. Je fotbalistou, jeho nejslavnější angažmá je ve Slavii Praha, kde hrál nejvyšší soutěž. Vzhledem k jeho výkonům (a také kvůli zranění) v A týmu […] Posted in Články
12. listopadu 2023 Zabiják – nejlepší film v historii Netflixu? Režisér David Fincher bezesporu patří k mistrům svého řemesla. V r. 2020 poprvé spojil svoje síly s Netflixem a natočil snímek Mank. Pocta Hollywoodu 30. let 20. století však trpěla […] Posted in Filmové recenze
30. května 2017 Marissa Meyerová: Bez srdce Předtím, než se stala Srdcovou královnou, byla jen obyčejnou dívkou, která toužila po vlastním pekařství, nezávislosti a lásce. To, co se odehrálo před slavným příběhem Alenky v Říší divů […] Posted in Recenze knih
19. února 2020 Shtisel (2013 - ?) tv seriál Ze své lásky k izraelským seriálům jsem se na tomto webu vyznával už několikrát, opakovat to by bylo jen nošením sov do Atén. Dnešní doba navíc seriálům více než přeje. (Nejenom) televizní […] Posted in TV Recenze
18. února 2019 Hans Rath: Když vám Bůh přijde říct, že mu musíte pomoci! Existuje Bůh? Představte si, že za vámi přijde a bude po vás chtít pomoc. A kdyby jen jednou, ale on už přijde potřetí. A to se jednou, dalo se tak říct, schovával za tvář ďábla. Tak to už […] Posted in Recenze knih
16. dubna 2023 Perempuan Bergaun Merah Slušná duchařina z Indonésie od režiséra, který má potenciál. Kimo Stamboel poslední dobou stojí za houby a novinka Williama Chandry ( Matianak, sekte) na mne udělala slušný dojem. […] Posted in Krátké recenze
Nejnovější komentáře