Nechte se zlákat pikantností a zažehněte v sobě plamen prostřednictvím Red Hot Chilli kuchařky

Načítám počet zob­ra­ze­ní...

S touhle kni­hou se nau­čí­te hra­vě vytvá­řet nejen ze suše­né­ho, uze­né­ho, ale hlav­ně z čer­stvé­ho chil­li vel­mi lahod­né a pod­ma­ni­vé pokr­my, jež si vás zís­ka­jí svo­jí neza­mě­ni­tel­nou a neo­do­la­tel­nou chu­tí.

Ve sklad­bě jídel a výbě­ru jed­not­li­vých recep­tů si sku­teč­ně na své při­jde oprav­du kaž­dý tj. jak milov­ní­ci vydat­ných jídel, tak i mlsouni, jež dáva­jí před­nost slad­kým jídlům.

Díky této kuchař­ce se sta­ne­te svěd­ky nevšed­ních a gur­mán­ských zážit­ků, pozná­te nej­růz­něj­ší kuchy­ně z celé­ho svě­ta, i těch exo­tic­kých; a nech­te se kouz­lit jejich ostrou exo­ti­kou....

„Pálivé, páli­věj­ší, nej­pá­li­věj­ší.... ale vždy lahod­né!“

V před­mluvě této kni­hy se sezná­mí­me něco málo z his­to­rie paprik a jejich nej­růz­něj­ších odrů­dách, kte­ré svou mír­nou, šťav­na­tou či ohni­vou páli­vos­tí pro­půj­ču­jí pokr­mům zce­la zvlášt­ní aro­ma a chuť.

Začátek kni­hy je vel­mi vtip­ně roze­psán do tří úsměv­ných názvů kapi­tol: „Požární poplach“, „Požární ochra­na“ a „Hasící pro­střed­ky“.  Už samot­né názvy kapi­tol nazna­ču­jí, jaké­mu kon­krét­ní­mu téma­tu se věnu­jí.

V požár­ním popla­chu vás autor sezná­mí s „páli­vos­tí“ tj. s jed­not­li­vý­mi páli­vý­mi slož­ka­mi Chilli. Dočtete se, co dělá na vita­mí­ny boha­té chil­li tak ost­ré a dráž­di­vé. Kromě toho vás i navíc sezná­mí s jed­not­li­vý­mi stup­ni páli­vos­ti, kte­ré kdy­si v roce 1912 sta­no­vil ame­ri­čan Wilbur Lincoln Sloville, a to pomo­cí tes­tů ost­ros­ti jed­not­li­vých paprik.

A co by to bylo za výčet, kdy­by chy­běl seznam 18 odrůd jed­not­li­vých Hot Chilli Peppers, a to od mír­ných odrůd až po ty páli­vé, včet­ně uve­de­ní jejich mís­ta půvo­du a samot­né­ho aro­ma.

Po požár­ním popla­chu násle­du­je kapi­to­la věno­va­ná požár­ní ochra­ně, kte­rá vás chce upo­zor­nit, a tak tro­chu ochrá­nit od „popá­le­nin“.  Z toho důvo­du vám před­lo­ží něko­lik málo věcí, na kte­ré bys­te roz­hod­ně měli dávat pozor, a před­chá­zet jim, abys­te tak zabrá­ni­li pří­pad­ným „popá­le­ni­nám“, a co si může­te dopře­du nachys­tat jako prv­ní pomoc na zahná­ní „nesne­si­tel­né­ho“ pále­ní.

Zklidňující pro­střed­ky, jež pomá­ha­jí ost­rost v ústech neutra­li­zo­vat, bys­te měli mít stá­le na pamě­ti, až se pus­tí­te do samot­né­ho vaře­ní dle recep­tů této kni­hy. Poradí vám zázrač­ná jíd­la, bez kte­rých se zce­la urči­tě neo­be­jde­te, a jež pří­pad­ně zmír­ní vaše utr­pe­ní. A co by to bylo za kuchař­ku, kdy­by navíc nepři­ho­di­la i recep­ty na lahod­né „hasí­cí pro­střed­ky“, jež mohou být podá­vá­ny buď spo­lu s jíd­lem ane­bo po něm.

Všechny recep­ty jsou opat­ře­ny stup­ni páli­vos­ti, tak­že hned před samot­nou pří­pra­vou recep­tu víte, do čeho jde­te a vel­mi rych­le se zori­en­tu­je­te v to, zda je recept určen pro nováč­ky, pro pokro­či­lé nebo pro pro­fí­ky, kte­rým neva­dí ani ohni­vá páli­vost a vzru­šu­jí­cí „vel­mi ost­rý“ záži­tek.

Všechny recep­ty jsou roz­dě­le­ny do čtyř vel­kých kapi­tol, a to „Omáčky, dipy a spol.“ , „Předkrmy“ , „Hlavní jíd­la“ a „Svačinky & Sladkosti“.

A jak jsou jed­not­li­vé recep­ty pre­zen­to­vá­ny? Každému z recep­tů či podob­ných recep­tů je věno­vá­na dvou­stra­na kni­hy, kde na jed­né stra­ně je zob­ra­ze­na foto­gra­fie výsled­né­ho recep­tu a na stra­ně dru­hé samot­ný recept.

Recept obsa­hu­je název spo­lu s uve­de­ním počtu stráv­ní­ků nebo hoto­vých kous­ků, samo­zřej­mě nesmí chy­bět ani stu­peň páli­vos­ti, dále  ingre­di­en­ce a v nepo­sled­ní řadě i samot­ný a vel­mi podrob­ně popsa­ný recept pří­pra­vy.

Všechny zvo­le­né ingre­di­en­ce jsou snad­no dostup­né, vel­mi zná­mé suro­vi­ny běž­né­ho pou­ží­vá­ní, kte­ré najde­te v kaž­dé domác­nos­ti. V závě­ru kaž­dé­ho recep­tu může být, ale není to pra­vi­dlem, TIP na malou obmě­nu recep­tu nebo vychy­táv­ku.

Fotografie jsou vel­mi barev­né, ost­ré, zamě­ře­né na jed­not­li­vý detail. Všechny zob­ra­ze­ná jíd­la jsou krás­ně naser­ví­ro­va­ná, food-stylista si s tím sku­teč­ně vyhrál, neboť je to pas­tva pro oči a chu­ťo­vé pohár­ky, zde sku­teč­ně design jíd­la vysti­hl jeho samot­nou chuť i vůni.

Nechte se vést odbor­ní­kem a nauč­te se, jak si vybí­rat jed­not­li­vé papri­ky, s čím je kom­bi­no­vat, a jak je per­fekt­ně snou­bit s ostat­ní­mi chu­tě­mi a ingre­di­en­ce­mi. Budete mile pře­kva­pe­ni tím, jak se s nimi dá kouz­lit a dělat sku­teč­né zázra­ky....

„Nechte se zlá­kat pikant­nos­tí a zažehně­te v sobě pla­men lás­ky k chil­li!“

Red Hot Chilli kuchař­ka

Anton Enns, Nadja Buchcziková

Překlad: Eva Nakládalová

Vydalo nakla­da­tel­ství CPress v Brně roku 2018 ve spo­leč­nos­ti Albatros Media a.s.

Vydání prv­ní

Počet stran: 94

ISBN 978-80-264-1998-3

Bezlepková dieta
10. června 2024Bezlepková dietaByla vám diagnostikována celiakice či jste se jen rozhodli jíst více zdravě, tedy bez lepku, a moc nevíte, jak se nyní stravovat? Inspiraci můžete najít v knize Bezlepková dieta, kde najdete 148 receptů od nutriční terapeutky.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najde
15. května 2024Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najdeHledáte inspirace pro vaše vaření a pečení? Chystáte oslavu, chcete oslnit vaše blízké i známé? Novinka s názvem Recept na oslavu vám bude rozhodně nápomocna.  Každý recept je detailně popsaný. O jaký typ receptu se jedná,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Upeč si svou lásku z kvásku
15. května 2023Upeč si svou lásku z kváskuPečení vlastního chleba z kvásku se stalo v posledních letech docela oblíbené. Pokud vás láká si upéct svůj chleba, ale nevěříte si, nebo nevíte, kudy do toho, pak tato kniha je tu pro vás. Zajímavé informace zde ale…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HRAD VE SKOTSKU
12. března 2023HRAD VE SKOTSKUDopřát si příjemnou romantickou slaďárnu s neodolatelnými pokrmy a atmosférou blížících se Vánoc teď - na začátku jara? Proč by ne? Máte-li chuť se přenést v čase do příjemného předvánočního shonu a toužebného očekávání, je kniha…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedení
3. prosince 2022Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedeníHledáte inspiraci pro své vánoční pečení? Chcete se naučit péct cukroví v moderním podání podle ověřených receptů Marie Sandtnerové? Tak právě vám je určena novinka výborné cukrářky Ivety Fabešové, která se jmenuje Vše sladké. Pojďte se…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokem
10. září 2022Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokemJídlo patří k našemu každodennímu stereotypu. Záleží na nás, jak a co si připravíme, zda to bude nudné nebo si uděláme z každého jídla báječnou událost. Kuchařka pro děti vám bude velkou inspirací pro přípravu různých…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakes
20. srpna 2022Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakesPečete rádi? Chcete si vyzkoušet nové recepty na cupcakes nebo se držet těch tradičních? Tak právě vám je určena kuchařka s názvem Cupcakes, kterou vydala Grada Publishing a.s., v Praze.  Co v této nádherné kuchařce najdete?…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma sami
21. června 2022Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma samiNěkdo považuje veganství za životní styl, jiný zase za zbytečnost, další jako nutno zlo, se kterým se musí vypořádat. Ať už to máte jakkoli, přeji vám, ať je vám tato kuchařka dobrým rádcem a pomocníkem. Abyste…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Plevel na talíři - 50 receptů z divokých bylin
8. května 2022Plevel na talíři - 50 receptů z divokých bylin28 druhů plevelu a jak se ho zbavit anebo si na něm báječně pochutnat Experimentujete rádi v kuchyni? Máte velkou zahradu a nevíte, jak se zbavit plevele? Tak právě vám je určena kniha Plevel na talíři,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Slunečná kuchařka - 70 tradičních pokrmů z hospody na statku Slunečná
8. července 2021Slunečná kuchařka - 70 tradičních pokrmů z hospody na statku SlunečnáMáte rádi seriál Slunečná? Chcete si doma připravit dobroty, které umí jen hospodyně Běta, která má nejen nadpřirozené schopnosti, ale také výborně vaří? Tak právě vám je určena novinka s názvem Slunečná kuchařka. Najdete v ní…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře