Pečete rádi? Chcete si vyzkoušet nové recepty na cupcakes nebo se držet těch tradičních? Tak právě vám je určena kuchařka s názvem Cupcakes, kterou vydala Grada Publishing a.s., v Praze.
Co v této nádherné kuchařce najdete? Především 60 ověřených receptů na vynikající dortíky různých barev, chutí a vůní. Hned na začátku kuchařky se dozvíte něco z historie těchto úžasných dortíků, také co budete na jejich výrobu potřebovat, zásady pečení, zdobení a plnění. Dále také náplně, které do cupcaků můžete použít. Tu hlavní část tvoří vlastní recepty na klasické, z arašídů, plněné tvarohem, s mascarpone, se zakysanou smetanou, máslovým krémem, s kokosem, s ovocem, pudinkem, čokoládou, ale i ořechy, dětské variace na různé narozeninové cupcakes s polevami, pro dospělé s alkoholem - whiskey, amaretto, rum, také s kávou či se sněhem. Variací je opravdu hodně. Nesmí chybět např. marcipán, red velvet provedení, ale také svatební či vánoční.
Budete překvapeni s čím vším se dají tyto výborné dortíky udělat. Z několika surovin s minimem pomůcek, dokážete vykouzlit ty nejhezčí dobroty. Na konci kuchařky dala autorka prostor pro vaše poznámky. Pokud budete během pečení něco potřeba zaznamenat, neváhejte a tuto část rozhodně využijte.
Kuchařka mě opravdu nadchla a při jejím listování se mně sbíhaly sliny. Jelikož trávím mnoho času ve své báječně prostorné kuchyni, cupcakes patří také k našim oblíbeným dobrotám, proto bude tato kuchařka mým velkým pomocníkem a úžasnou inspirací. Sama mám mnoho receptů, ale díky této kuchařce už nemusím žádné jiné hledat. Je srozumitelně psaná, s bohatou fotogalerií již hotových dortíků, s podrobným návodem i radami navíc jako bonus. Tuto kuchařku ocení jak začínající hospodyňky, tak i zkušené, které hledají nové inspirace a chtějí vyzkoušet výbornou variaci. Z receptů, které si chci vyzkoušet je popelčino přání s oříšky, rumem a čokoládou a dadánkův mls s vanilkovým pudinkem, rumem a mletou kávou. Pojďte se inspirovat, upéct a pochutnat na těch nejlepších cupcakes, které jste kdy jedli.
Co jsou vlastně cupcakes? Jsou to zákusky s vynikajícím krémem, různých příchutí, zdobené voňavou skořicí, křupavými oříšky, čokoládou dodávající pocit štěstí, v papírovém sáčku, s různými druhy ovoce, jedlými bylinkami nebo jen posypané cukrovými ozdůbkami. Malé dortíčky - krásky pečené v papírovém sáčku.
Poprvé byly cupcakes zmíněny v americké kuchařce z roku 1796. Původně se pekly v šálcích a od toho je také odvozen název cup= šálek, cake=dort. Jsou to malé dortíčky, dnes pečené v papírových košíčcích různých velikostí, barev i tvarů. Mají velkou výhodu v tom, že jsou naporcované, hygienické k jídlu, vypadají lákavě a dají se podávat ke všem příležitostem, od svateb až po malé rodinné oslavy.
Ukázka z knihy:
OSM DŮLEŽITÝCH BODŮ PRO PEČENÍ:
1) Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu
2) Tuk používáme zásadně změklý nebo roztopený a vlažný
3) Troubu předehříváme na 170 °C
4) Košíčky plníme jen do 3/4, protože při pečení nabudou
5) Pečeme zhruba 20 minut, po patnácti minutách je dobré vyzkoušet špejlí, zda jsou již korpusy dostatečně propečené. Zůstane -li špejle čistá, je korpus již hotov
6) Nepečeme je déle než je potřeba, protože těsto bude příliš suché
7) Upečené korpusy necháme vychladnout na mřížce. Je nutné, aby byly dobře vychlazené před zdobením
8) Těsto, které obsahuje jedlou sodu je třeba ihned po naplnění košíčků vložit do trouby, aby kypřící účinek sody předčasně nevyprchal
Několik slov o autorce:
Anna Šmalcová (*12.8.1955 v Opavě) výtvarnice, kreslířka, malířka, šperkařka, autorka knižních ilustrací a omalovánek pro děti, též ruční práce.
Jak říká, do vínku dostala kapku výtvarného nadání. Aplikace z ovčího rouna je její autorská technika. Miluje vše krásné a ryzí co povznáší ducha. Samota, ticho, krása Myslíkovských hůrek a děti, které se stále vracejí do rodného hnízda, to dává jejímu životu pocit štěstí a radosti.(zdroj životopisu: http://annasmalcova.cz)
Autor: Anna Šmalcová
Fotografie v knize: Jiří Šmalc
Vydáno: 2022, Grada Publishing, a.s, Praha
Počet stran: 144
Vazba knihy: měkká
ISBN 978-80-271-2509-8
Knihu můžete koupit zde
Nejnovější komentáře