Kritiky.cz > Recenze knih > Vše sváteční – tradiční cukroví v moderním provedení

Vše sváteční – tradiční cukroví v moderním provedení

Fab
Fab
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Hledáte inspiraci pro své vánoční pečení? Chcete se naučit péct cukroví v moderním podání podle ověřených receptů Marie Sandtnerové? Tak právě vám je určena novinka výborné cukrářky Ivety Fabešové, která se jmenuje Vše sladké. Pojďte se společně se mnou pokochat, inspirovat či naučit péct výborné recepty na vánoční cukroví. 

fabesova obalka 195x255mm 03 page 0001

Hned na začátku této kuchařky naleznete životní příběh Ivety Fabešové, která neměla nikdy jak se říká na růžích ustláno, ale s její úžasnou vervou, se kterou se do všeho vrhá, dokáže prostě nemožné. Na jaké recepty se můžete těšit? Především ty sladké a nejen to. Např. jak se peče vánočka, jak se plní cukrářský sáček, jak dělat různé polevy a krémy, jak vyrobit lanýže, vaječný likér i indický punč. Naučíte se netradiční čokoládové a vanilkové rohlíčky, čokoládové řezy, jablečný závin, ale také třeba citronovou bábovku. Autorka nezapomněla i na tradiční zázvorky, perníčky, pracny, linecké cukroví, ořechy plněné krémem. Můžete se pokochat nádherným novoročním dortem, košíčky s karamelem nebo smaženou růží.

Věřte, že se vám budou samou krásou oči přecházet a budou se vám sbíhat sliny. Předvánoční období s sebou přináší všechny tyto báječné chutě a vůně. Vánoce si bez vanilky, oříšků či kandovaného ovoce nedokážu představit. Tato kuchařka je opravdu povedená a bude patřit ke skvostům v mé kuchyni i knihovničce. Jelikož mám mnoho kuchařek, těším se, že tuto kuchařku po Vánocích do ní zařadím. Vzhledem k tomu, že jsem se také do pečení již pustila, chtěla bych se touto kuchařkou inspirovat. Ráda vyzkouším máslové trojhránky, půlměsíčky se žloutkovou polevou a kočičí tlapky ze strouhaných mandlí. Kuchařka je přehledná, srozumitelně psaná, s jednoduchými recepty, doplněna fotografií hotového cukroví. Suroviny jsou běžně k sehnání v obchodech a najdete zde vše typické pro vánoční pečení a to je vanilka, kandované ovoce, ořechy, čokoláda a mnoho dalších surovin.

Životní příběh Ivety Fabešové sleduji od začátku soutěže a nesmírně ji fandím.

Autorka se nechala inspirovat tradičními recepty od Marie Sandtnerové. V kuchařce vás čekají desítky ověřených receptů na oblíbené české sváteční cukroví v moderním podání.

Ukázka z knihy:

Půlměsíčky se žloutkovou polevou

Těsto:

240 g hladké mouky, 80 g polohrubé mouky, 320 g mandlové mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g strouhané hořké čokolády (55-70%), špetka skořice, 220g másla, 1 vejce, 2 žloutky, džem na slepení, mouka na posypání

Poleva:

45 g rozpuštěného a vychladlého másla, 3 žloutky, 60 g moučkového cukru

Postup:

Nejprve připravíme těsto. Na vál prosejeme mouky, cukr,mandlovou mouku, čokoládu, skořici a do všeho přidáme na kousky nakrájené máslo.

Přilijeme vejce a žloutky a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie. Dáma na hodinu do lednice odležet.

Poté těsto na pomoučněném vále vyválíme na tloušťku 3mm a vykrajujeme z něj půlměsíčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme asi 20 minut. Mezitím se připravíme polevu.

Upečené měsíčky pomocí nože potřeme polevou a ozdobíme.

Můžeme také vždy slepit džemem. V tom případě pak polevou potřeme pouze vrchní měsíček.

Postup přípravy polevy:

Všechny suroviny na polevu dáme do mísy a pomocí vařečky a třeme tak dlouho dokud směs úplně nezhoustne. Bude to chvíli trvat.

S touto polevou se skvěle pracuje a klidně ji můžete použít i na jiné cukroví.

Několik slov o autorce:

Iveta Fabešová (13.4.1984) – účastnice kuchařské soutěže „Na nože“. Studovala na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a několik let pracovala jako Office Manager v jedné úspěšné developerské zahraniční společnosti. Její velkou vášní a láskou je cukrařina a po velkém úspěchu v reality show oblíbeného a nekompromisního kuchaře Zdeňka Polreicha „Na nože“ vydala svoji první publikaci plných nejlepších francouzských dezertů s názvem Iveta a sladká Francie, dále vydala knihu Ivetiny české dezerty, Sladké a veselé s Ivetou, Slavnostní pečení s Ivetou.

  • Autorka: Iveta Fabešová
  • Ilustrace: Vladimír Staněk
  • Obálka: Eliška Ungerová
  • Fotografie: Marek Bartoš
  • Žánr: kuchařka
  • Počet stran: 176
  • Vydalo: Nakladatelství XYZ v Praze roku 2022 ve společnosti Albatros Media, a.s
  • ISBN 978-80-7683-234-3


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,44982 s | počet dotazů: 257 | paměť: 56937 KB. | 11.10.2024 - 19:35:03