Lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, to mají docela těžké, protože si nemůžou vzít to, co v uvozovkách normální člověk. Právě pro ně, ale nejenom, vznikla speciální kuchařka, která je plná bezlepkových sladkostí. Kniha je rozdělená na čtyři roční období a začíná se tedy logicky jarem. Najdeme tu například kakaovou roládu, která skrývá uvnitř sebe překvapení v podobě náplně z čokoládového pudinku, do kterého je ještě přimíchán kokosový olej. Tahle sladká směs se natře na roládu a poklade se posléze banánem nakrájeným na kolečka a zatočí. Než se bude konzumovat, tak je dodržet pravidlo o chladnutí v podobě minimálně šesti hodin, klidně i celé noci v ledničce.
Oddíl léto skrývá zvláštnost v podobě receptu zvaného Levandulový cupcake. Nemusí se někdo bát, že by se do receptu přimíchávala levandule, ne, jenom se přidává extrakt z této květiny. Mimoto je doplněn náplní, v níž se kupříkladu skrývá krémový sýr, máslo, moučkový cukr, brandy, potravinářské barvivo, ale to není nutné, opět spolu s levandulovým extraktem. Tyto mini dortíčky mají díky levanduli intenzivní kořenitou vůni, která autorce evokuje léto na jihu Francie. Jelikož je tam alkohol, tak by to neměli děti, nicméně se dá pro ně vynechat, protože bezlepkáři si moc vybírat v jídle bohužel nemohou.
Co je zajímavého z hlediska bezlepkové kuchařky na podzimu – štrúdl z ovesných vloček. Všichni znají klasický štrúdl, ale tohle je něco docela jiného. Těsto se skládá z úplně jiných surovin – ovesné vločky, bílý jogurt, kokosový olej, skořice a datlový sirup. Ano, i takovýto typ štrúdlu se plní ovocem, v tomto případě ne jen jablky, ale i hruškami. Je doporučeno po nastrouhání ovoce přidat ještě datlový sirup, případně jiné sladidlo. Samozřejmě se to dá péct do trouby a ti, kteří musí jíst bezlepkové potraviny, si mohou pochutnat. Jistě, může jim chybět klasický štrúdl, jako jedí ostatní, ale tímto receptem se dá docela dobře nahradit.
No, a máme tu zimu a s ní vydatné bezlepkové dezerty. Samozřejmě se tu najdou čistě vánoční recepty, ale také ty, které si může strávník dopřát i mimo tyto svátky, například krupicovou kaši. Ano, je to trochu zvláštní, ale tady je to znovu řešeno jako v celé kuchařce, pro lidi s bezlepkovou dietou. V tomto případě se krupicová kaše skládá z kukuřičné mouky, kukuřičné krupice, mléka, másla a soli. Jediný rozdíl kromě surovin je v tom, že se ještě před samotným vařením dává na minimálně hodinu odpočinout do lednice. Po uvaření se už klasicky ozdobí.
I když zima je vánočním obdobím, tedy co se týká prosince, tak v této kuchařce se najdou i opravdové bomby, například speciální dost jménem Pavlova, který je původem z Ruska. Tahle varianta, kterou použila autorka, je vylepšení klasiky. Stačí vlastně jen moučkový cukr, ocet, bílky, sůl a kakao z neražených bobů. To je na těsto. Následují suroviny na náplň, a to je právě to vylepšení. Stačí k tomu smetana ke šlehání, mučenka jedlá, zrníčka z granátového jablka a kiwi. V podstatě se jedná o sněhové těsto, které se doplní už zmíněnou náplní. Rodilí Rusové by to pravděpodobně neskousli, ale bezlepkáři si nemohou příliš vybírat.
Tahle kuchařka se bude lidem, kteří mají bezlepkovou dietu určitě hodit. Jelikož se mezi nimi najde mnoho těch, kteří mají rádi sladké, tak ji zcela jistě využijí. Kromě receptů je zde také mnoho fotografií, jak má ta která sladkost vypadat a navíc je to napsané tzv. po lopatě. Má 124 stran.
Knihu můžete zakoupit za 197 Kč zde.
- Autor: Zuzana Zachová
- Žánr: kuchařky
- Nakladatelství: Albatrosmedia
- Datum vydání: 2017
Nejnovější komentáře