Ač si Miroslava Macka vybaví většina z nás jako porevolučního politika v barvách nejmenované pravicové strany, který rozdával facky, aby obhájil čest své ženy, v několika posledních letech jsme o něm slyšeli spíše jako o znalci dobrého jídla, anglické literatury a odvážném muži, který se pustil do pokračování legendárního Saturnina. Téměř všechny uvedené zájmy spojil dohromady ve své nové knize Labužníkem na plný úvazek, kterou sepsal společně se svou manželkou Petrou Mackovou Hrochovou. Mimochodem, není to tatáž manželka, kvůli níž padaly facky.
Sami autoři o sobě často mluví jako o požitkářích a ve svých nárocích na kvalitu jídla a prostředí nehodlají slevit ani o píď. Jejich nová kniha se skládá ze dvou částí, které na sebe tematicky navazují. V prvním oddíle se dozvíme vše o etiketě stolování, servírování, nápojích, nádobí… Není opomenuto opravdu nic a najdeme zde i kapitoly věnované prostírání, osvětlení, hudbě a dnes tolik diskutovaná témata zvířecích mazlíčků a dětí u stolu. Druhá část pak přináší recepty na oblíbené pokrmy této dvojice.
Vzhledem k tomu, že jíme i očima, je drobným nedostatkem této knihy absence obrazové části, alespoň u vybraných receptů. Fotografie by určitě zlákaly více čtenářů k tomu, aby se sami pokusili vybrané jídlo uvařit a zároveň by tak autoři poskytli i názornou ukázku, jak servírovat. U tohoto typu publikace by čtenář obrazový doprovod nejen uvítal, ale dokonce očekával.
Recepty jsou napsány srozumitelně a pro toho, kdo má už něco odvařeno, by neměl být nejmenší problém s jejich reálnou přípravou. Možná také proto, že se ve většině případů jedná o jídla, která jsou všeobecně známá a kdo vaří pravidelně a z poctivých surovin, tak se s nimi určitě už v praxi setkal.
Což platí i pro informace v první části knihy. Pokud se vařením, a stolováním obecně, nějaký čas zabýváte, budou pro vás informace zde uvedené spíše opakováním nežli něčím novým, co jste dosud nevěděli. Ovšem při zhlédnutí nejmenovaného televizního pořadu, který se prezentuje jako reality show o vaření v českých domácnostech, je nutno uznat, že řada soutěžících by mohla a měla z knihy čerpat neomezeně, aby dosáhla alespoň na minimální kulinářskou úroveň. Takže ano, podobná kniha jako Labužníkem na plný úvazek na trhu chyběla a pokud s vařením začínáte a myslíte to vážně, bude pro vás na začátek to pravé.
- Název knihy: Labužníkem na plný úvazek
- Autoři: Miroslav Macek, Petra Macková Hrochová
- Rok vydání: 2018
- Nakladatelství: x.y.z (Albatros Media)
Nejnovější komentáře