Sladké hrušky, zkaramelizovaný med, skořice, která teď v zimě krásně zahřeje. To je koláč mnoha chutí, který slaví úspěch i na narozeninových oslavách. A jako bonus vám krásně provoní byt!
Tento recept je úžasný ve své variabilitě. Je výborný z hladké pšeničné mouky, z hladké špaldové, z celozrnné pšeničné a pohankové a ve výběru ovoce je ještě lepší! Pro začátek ho zkuste s hruškama, protože ty jsou prostě nepřekonatelné, ale můžete nahradit jablky, meruňkami, banánem... zkrátka vším, co doma najdete po ruce. Na ovoce můžete nasypat i vlašské ořechy nebo mandle, semínka, prostě vše, na co budete mít chuť.
Pár slov ke zdraví...
Hrušky obsahují velké množství vitamínů a mineralů, ale jejich hlavní léčitelské schopnosti pomáhají hlavně střevům. Dodávají jim živiny, pročisťují je a dokáží zakročit při různých střevních problémech a při potížích se zácpou. Hrušky také podporují náš imunitní systém, chrání tělo před rakovinou a udržují vápník v těle. Což je dobré například při překyselení těla (nadměrné množství bílé mouky, kávy, alkoholu, sladkostí,...), kdy se vylučuje nadměrné množství vápníku z kostí a zubů.
8 porcí - 20 minut příprava + 50 minut pečení
Ingredience
Ovocný základ
- 5 měkkých oškrábaných hrušek, rozkrojených na poloviny a zbavených jádřince (pokud budete mít jen pevné hrušky, stačí je povařit na 2 minuty ve vodě)
- 5 lžic medu
- skořice na posypání
Těsto
- 200 g změklého másla
- 3 vejce
- 200 g medu
- 200 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (prodává DM drogerie)
Ozdoba
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem, stěny můžeme vymazat máslem.
2.
Vezmeme změklé hrušky a opatrně je nařízneme po jejich necelé délce, aby se mohly hezky rozložit do vějířku. 5 lžic medu dáme rozpustit do kastrůlku a chvilku necháme probublat, aby med zkaramelizoval. Nalijeme ho na pečící papír do formy a lžící opatrně rozetřeme. Na med naskádáme rozložené hrušky a posypeme skořicí.
3.
Ručně vařečkou utřeme máslo do pěny. Vezmeme mixér a vyšleháme vajíčka s medem. Až vznikne krémovitá pěna, zašleháme i mouku, v které jsme předtím rozmíchali prášek do pečiva. Do vzniklé hmoty opatrně vmícháme vařečkou máslovou pěnu.
4.
Na hrušky nalijeme těsto a dáme do trouby cca na 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je koláč hotový. Necháme chvilku vychladnout a vyklopíme na talíř. Jako tečku na závěr vyšleháme smetanu ke šlehání se skořicí a můžeme podávat se skořicovou šlehačkou.
Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
Nejnovější komentáře