Kritiky.cz > Domácí rady > Medový hruškový koláč

Medový hruškový koláč

img 1246n
img 1246n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Sladké hruš­ky, zka­ra­me­li­zo­va­ný med, sko­ři­ce, kte­rá teď v zimě krás­ně zahře­je. To je koláč mno­ha chu­tí, kte­rý sla­ví úspěch i na naro­ze­ni­no­vých osla­vách. A jako bonus vám krás­ně pro­vo­ní byt!

IMG_1246n.jpg

Tento recept je úžas­ný ve své vari­a­bi­li­tě. Je výbor­ný z hlad­ké pše­nič­né mou­ky, z hlad­ké špal­do­vé, z celo­zrn­né pše­nič­né a pohan­ko­vé a ve výbě­ru ovo­ce je ješ­tě lep­ší! Pro začá­tek ho zkus­te s hruš­ka­ma, pro­to­že ty jsou pros­tě nepře­ko­na­tel­né, ale může­te nahra­dit jabl­ky, meruň­ka­mi, baná­nem... zkrát­ka vším, co doma najde­te po ruce. Na ovo­ce může­te nasy­pat i vlaš­ské oře­chy nebo man­dle, semín­ka, pros­tě vše, na co bude­te mít chuť.

Pár slov ke zdra­ví...

Hrušky obsa­hu­jí vel­ké množ­ství vita­mí­nů a mine­ra­lů, ale jejich hlav­ní léči­tel­ské schop­nos­ti pomá­ha­jí hlav­ně stře­vům. Dodávají jim živi­ny, pro­čis­ťu­jí je a doká­ží zakro­čit při růz­ných střev­ních pro­blé­mech a při potí­žích se zácpou. Hrušky také pod­po­ru­jí náš imu­nit­ní sys­tém, chrá­ní tělo před rako­vi­nou a udr­žu­jí váp­ník v těle. Což je dob­ré napří­klad při pře­ky­se­le­ní těla (nad­měr­né množ­ství bílé mou­ky, kávy, alko­ho­lu, slad­kos­tí,...), kdy se vylu­ču­je nad­měr­né množ­ství váp­ní­ku z kos­tí a zubů.

8 por­cí - 20 minut pří­pra­va + 50 minut peče­ní

Ingredience

Ovocný základ

  • 5 měk­kých oškrá­ba­ných hru­šek, roz­kro­je­ných na polo­vi­ny a zba­ve­ných jádřin­ce (pokud bude­te mít jen pev­né hruš­ky, sta­čí je pova­řit na 2 minu­ty ve vodě)
  • 5 lžic medu
  • sko­ři­ce na posy­pá­ní

Těsto

  • 200 g změk­lé­ho más­la
  • 3 vej­ce
  • 200 g medu
  • 200 g hlad­ké špal­do­vé mou­ky
  • 2 lžič­ky kyp­ří­cí­ho práš­ku bez fos­fá­tů (pro­dá­vá DM dro­ge­rie)

Ozdoba

  • 150 ml sme­ta­ny ke šle­há­ní
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
Postup

1.
Předehřejeme si trou­bu na 180 stup­ňů. Kulatou dor­to­vou for­mu vylo­ží­me pečí­cím papí­rem, stě­ny může­me vyma­zat más­lem.

2.
Vezmeme změk­lé hruš­ky a opa­tr­ně je nařízne­me po jejich nece­lé dél­ce, aby se moh­ly hez­ky roz­lo­žit do vějíř­ku. 5 lžic medu dáme roz­pus­tit do kas­t­růl­ku a chvil­ku nechá­me pro­bublat, aby med zka­ra­me­li­zo­val. Nalijeme ho na pečí­cí papír do for­my a lží­cí opa­tr­ně roze­tře­me. Na med naská­dá­me roz­lo­že­né hruš­ky a posy­pe­me sko­ři­cí.

3.
Ručně vařeč­kou utře­me más­lo do pěny. Vezmeme mixér a vyšle­há­me vajíč­ka s medem. Až vznik­ne kré­mo­vi­tá pěna, zašle­há­me i mou­ku, v kte­ré jsme před­tím roz­mí­cha­li prá­šek do peči­va. Do vznik­lé hmo­ty opa­tr­ně vmí­chá­me vařeč­kou máslo­vou pěnu.

4.
Na hruš­ky nali­je­me těs­to a dáme do trou­by cca na 50 minut. Vyzkoušíme špej­lí, jest­li je koláč hoto­vý. Necháme chvil­ku vychlad­nout a vyklo­pí­me na talíř. Jako teč­ku na závěr vyšle­há­me sme­ta­nu ke šle­há­ní se sko­ři­cí a může­me podá­vat se sko­ři­co­vou šle­hač­kou.


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,72530 s | počet dotazů: 262 | paměť: 63835 KB. | 09.11.2024 - 01:25:39