Kritiky.cz > Domácí rady > Medový hruškový koláč

Medový hruškový koláč

img 1246n
img 1246n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Sladké hruš­ky, zka­ra­me­li­zo­va­ný med, sko­ři­ce, kte­rá teď v zimě krás­ně zahře­je. To je koláč mno­ha chu­tí, kte­rý sla­ví úspěch i na naro­ze­ni­no­vých osla­vách. A jako bonus vám krás­ně pro­vo­ní byt!

IMG_1246n.jpg

Tento recept je úžas­ný ve své vari­a­bi­li­tě. Je výbor­ný z hlad­ké pše­nič­né mou­ky, z hlad­ké špal­do­vé, z celo­zrn­né pše­nič­né a pohan­ko­vé a ve výbě­ru ovo­ce je ješ­tě lep­ší! Pro začá­tek ho zkus­te s hruš­ka­ma, pro­to­že ty jsou pros­tě nepře­ko­na­tel­né, ale může­te nahra­dit jabl­ky, meruň­ka­mi, baná­nem... zkrát­ka vším, co doma najde­te po ruce. Na ovo­ce může­te nasy­pat i vlaš­ské oře­chy nebo man­dle, semín­ka, pros­tě vše, na co bude­te mít chuť.

Pár slov ke zdra­ví...

Hrušky obsa­hu­jí vel­ké množ­ství vita­mí­nů a mine­ra­lů, ale jejich hlav­ní léči­tel­ské schop­nos­ti pomá­ha­jí hlav­ně stře­vům. Dodávají jim živi­ny, pro­čis­ťu­jí je a doká­ží zakro­čit při růz­ných střev­ních pro­blé­mech a při potí­žích se zácpou. Hrušky také pod­po­ru­jí náš imu­nit­ní sys­tém, chrá­ní tělo před rako­vi­nou a udr­žu­jí váp­ník v těle. Což je dob­ré napří­klad při pře­ky­se­le­ní těla (nad­měr­né množ­ství bílé mou­ky, kávy, alko­ho­lu, slad­kos­tí,...), kdy se vylu­ču­je nad­měr­né množ­ství váp­ní­ku z kos­tí a zubů.

8 por­cí - 20 minut pří­pra­va + 50 minut peče­ní

Ingredience

Ovocný základ

  • 5 měk­kých oškrá­ba­ných hru­šek, roz­kro­je­ných na polo­vi­ny a zba­ve­ných jádřin­ce (pokud bude­te mít jen pev­né hruš­ky, sta­čí je pova­řit na 2 minu­ty ve vodě)
  • 5 lžic medu
  • sko­ři­ce na posy­pá­ní

Těsto

  • 200 g změk­lé­ho más­la
  • 3 vej­ce
  • 200 g medu
  • 200 g hlad­ké špal­do­vé mou­ky
  • 2 lžič­ky kyp­ří­cí­ho práš­ku bez fos­fá­tů (pro­dá­vá DM dro­ge­rie)

Ozdoba

  • 150 ml sme­ta­ny ke šle­há­ní
  • 1 lžič­ka sko­ři­ce
Postup

1.
Předehřejeme si trou­bu na 180 stup­ňů. Kulatou dor­to­vou for­mu vylo­ží­me pečí­cím papí­rem, stě­ny může­me vyma­zat más­lem.

2.
Vezmeme změk­lé hruš­ky a opa­tr­ně je nařízne­me po jejich nece­lé dél­ce, aby se moh­ly hez­ky roz­lo­žit do vějíř­ku. 5 lžic medu dáme roz­pus­tit do kas­t­růl­ku a chvil­ku nechá­me pro­bublat, aby med zka­ra­me­li­zo­val. Nalijeme ho na pečí­cí papír do for­my a lží­cí opa­tr­ně roze­tře­me. Na med naská­dá­me roz­lo­že­né hruš­ky a posy­pe­me sko­ři­cí.

3.
Ručně vařeč­kou utře­me más­lo do pěny. Vezmeme mixér a vyšle­há­me vajíč­ka s medem. Až vznik­ne kré­mo­vi­tá pěna, zašle­há­me i mou­ku, v kte­ré jsme před­tím roz­mí­cha­li prá­šek do peči­va. Do vznik­lé hmo­ty opa­tr­ně vmí­chá­me vařeč­kou máslo­vou pěnu.

4.
Na hruš­ky nali­je­me těs­to a dáme do trou­by cca na 50 minut. Vyzkoušíme špej­lí, jest­li je koláč hoto­vý. Necháme chvil­ku vychlad­nout a vyklo­pí­me na talíř. Jako teč­ku na závěr vyšle­há­me sme­ta­nu ke šle­há­ní se sko­ři­cí a může­me podá­vat se sko­ři­co­vou šle­hač­kou.


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Altaïr komiks – #0048. září 2016 Altaïr komiks – #004 Posted in Komiks
  • Matthew Syed - Odraz: Na cestě za úspěchem (97%)18. dubna 2017 Matthew Syed - Odraz: Na cestě za úspěchem (97%) Kto z nás nezatúžil v živote po tom, aby bol v niečom úspešný? Líšime sa síce v tom, čo si ako úspech predstavujeme, ale  po nejakom úspechu každý z nás túži. Autor knihy Matthew Syed […] Posted in Recenze knih
  • Evil Dead (2013)28. února 2015 Evil Dead (2013) Hodně nepovedený remake dnes již legendárního hororu. Mia nedávno neúspěšně proděla odvykací kůru, ale brzy do všeho toho svinstva opět spadla a jen zázrakem přežila […] Posted in Horory
  • The Damned22. ledna 2025 The Damned 6/10. The Damned mne strhnul svým trailerem a patřil pro mne k velmi očekávaným hororům, byť se jednalo o filmový debut, tak jsem zkrátka věřil, ale nakonec velké nadšení sdílet nemohu. […] Posted in Krátké recenze
  • Avatar [90 %]13. prosince 2022 Avatar [90 %] Po dvanácti letech pečlivých příprav k nám James Cameron přichází se svou stylizovanou hrou na Indiány, ve které se Costnerův poručík Dunbar zamiluje do Disneyovy Pocahontas a stane se […] Posted in Retro filmové recenze
  • ARGO - Ben Affleck za to dostal Oscara za nejlepší film30. října 2018 ARGO - Ben Affleck za to dostal Oscara za nejlepší film Zachránit život šesti pracovníků velvyslanectví USA z prostředí bouřlivého Teheránu je úkol jen pro nejlepší profesionály a tím je Tony Mendeze. Je agent CIA s odborným zaměřením na […] Posted in Retro filmové recenze
  • F1 - 202018. července 2021 F1 - 2020 F1 již ze svého názvu – Formula 1 prozradí, že se jedná o další ročník série F1. Codemasters nás opět nezklamali a my si můžeme užít nově nadesignovanou hru a závodit s několika novými […] Posted in Recenze her
  • Backcountry (2014)14. dubna 2015 Backcountry (2014) Kanadská divočina je ideálním místem pro romantiku a dobrodružství. Každá mince má však dvě strany a v tomto případě dokáže být i velice nebezpečná a krutá. Mladý pár Alex a Jenn […] Posted in Horory
  • Můžete mít všechno, jen ne vše najednou7. června 2021 Můžete mít všechno, jen ne vše najednou Kniha od Romi Neustadt "Můžete mít všechno, jen ne vše najednou je knihou, tak trochu i drobným průvodcem pro všechny ženy, které chtějí bez jakéhokoliv stresu dosáhnout pokud možno všech […] Posted in Recenze knih
  • Survivor - 14. díl (SK-23,24.) - Souboj titánů6. března 2022 Survivor - 14. díl (SK-23,24.) - Souboj titánů Koncem týdne se vracíme k mé oblíbené části s kmenovou radou. A ve 14. epizodě jsme přišli o jednoho z nejvýraznějších soutěžících. SK-23. epizoda Začínáme hned soutěží o imunitu. […] Posted in Reality show
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 5,17741 s | počet dotazů: 265 | paměť: 62980 KB. | 09.02.2025 - 19:02:26