Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #2141: U283

#2141: U283

u283
u283
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

 

U283

Vydal Rostislav Bakula v bro­žo­va­né vaz­bě v roce 2021. Vydání má 144 stran a pro­dá­vá se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Rostislav Bakula
Kresba: Rostislav Bakula
Když mě Rostislav Bakula oslo­vil s tím, že má HitHit kam­paň, kde vydá­vá komiks, jest­li bych ho nechtěl ale­spoň tro­chu pro­pa­go­vat pro­střed­nic­tvím Comics Blogu, nějak moc jsem nevá­hal. Jsem rád, že vychá­ze­jí čes­ké pro­jek­ty, kte­ré jsou na prv­ní pohled cel­kem zají­ma­vé, jen je ško­da, že si to musí vydá­vat auto­ři sami. Ale chá­pu, jak se to s vydá­vá­ním má, tohle je věč­ný autor­ský boj, sám to vidím na svém nakla­da­tel­ství Golden Dog. Ono pros­tě nejde vydat kaž­dé­ho a nakla­da­te­lé se jed­no­du­še nepří­liš s nad­še­ním díva­jí na auto­ry, kte­ří v pod­sta­tě nejsou moc zná­mí. A i když se Rostislav Bakula v oblas­ti gra­fi­ky pro­fi­lu­je, je to jeho zaměst­ná­ní, tak se komiks „U283“ tak jeho prvo­ti­nou. Myslím si, že je dob­ře, že se mu komiks poda­ři­lo vydat, i když to muse­lo být ces­tou crowd­fun­din­gu. Tím nijak nekri­ti­zu­ji to, jakou for­mou je crowd­fun­ding, nao­pak, pokud je dílo dob­ré a ofi­ci­ál­ní nakla­da­te­lé na to kaš­lou, jinak to moc nejde. Buď samo­ná­kla­dem, ane­bo prá­vě for­mou crowd­fun­din­gu.
Kampaň na HitHit vyšla a komiks „U283“ mohl spat­řit svět­lo svě­ta, a to již v červ­nu 2021. Jsem rád, že se ke mně jeden kou­sek také dostal, pro­to­že se jed­ná o čte­ní, kte­ré plní jeden z hlav­ních úče­lů, proč chce­te číst, ať už kla­sic­kou kni­hu nebo komiks - chce­te se poba­vit. A přes­ně tohle komiks „U283“ nabí­zí. Dostane se vám zábav­né čte­ní, ve kte­rém asi nemá smy­sl hle­dat něco hlub­ší­ho, není to čte­ní na hlou­ba­vé veče­ry, ale je to čte­ní, kte­rá vás může strh­nout svým pří­bě­hem a při­mět vás jed­not­li­vé strán­ky pře­lous­kat vel­mi rych­le. A není se moc čemu divit. Třeba za mě jsou v kni­ze pou­ži­ty prv­ky, kte­ré mám jed­no­du­še v akč­ním žán­ru rád - je tam tro­chu fan­tas­tič­na, v tomhle pří­pa­dě vědec­ké­ho, má to spád, má to něja­ké tajem­ství, a do toho ten hlav­ní prvek - nacis­ti. Nemůžu si pomoct, ale pokud se jed­ná o pří­běh, kte­rý se nebe­re tolik váž­ně a jsou v něm nacis­ti, chci si ho pře­číst. Mohlo by to být dob­ré.
Komiks „U283“ je z mého pohle­du dob­rý. Není skvě­lý a je na něm pros­tě tro­chu vidět, že to nepro­šlo redak­tor­ský­mi úpra­va­mi, ale to nic nemě­ní na tom, že jsem se při jeho čte­ní bavil. Základní pre­mi­sa pří­bě­hu vychá­zí z toho, že Američané náho­dou nara­zí na dva zají­ma­vé obje­vy - v Antarktidě je to tajem­ná základ­na, kte­rá by klid­ně moh­la být nacis­tic­ké, a v Evropě je to ponor­ka. Na obje­ve­ní sta­ré ponor­ky by asi neby­lo nic až tak div­né­ho, kdy­by ta ponor­ka nevě­ze­la ve ská­le, a to na stov­ky kilo­me­t­rů od moře. Tohle jsou obje­vy, kte­ré není mož­né nechat jen tak. Hlavně pokud se dění ode­hrá­vá na kon­ci 70. let a Studená vál­ka je v plném prou­du. A už v to máme Pentagon, jen­že je zde samo­zřej­mě ješ­tě němec­ká stra­na, a to jak ta ofi­ci­ál­ní, tak i ta pod­zem­ní, kte­rá se i dlou­ho po skon­če­ní dru­hé svě­to­vé vál­ky hlá­sí k nacis­mu a sto­jí si za tím, že Hitlerovy myš­len­ky jed­nou opět povsta­nou a ovlád­nou svět. Skoro to vypa­dá, že teď k tomu mají vel­mi blíz­ko, pro­to­že nacis­tům se do rukou dostá­vá nejen ato­mov­ka, ale navíc ješ­tě vyná­lez, kte­rý by sku­teč­ně hýb­nul svě­tem.
Na komik­su „U283“ se mi líbí sku­teč­nost, že je to oprav­du komiks, kte­rý chce bavit. Chce str­nout pří­bě­hem, chce být akč­ní, což se mu daří. Čtení jsem si více méně uží­val, jsou zde ale urči­té nešva­ry, bez kte­rých bych se obe­šel. Místy je komiks nesmír­ně popis­né a v pod­sta­tě to, co se děje v okně a co posta­vy řek­nou, je ješ­tě polo­pa­tic­ky vysvět­le­no v rámeč­cích. Přišlo mi, že kdy­by se komiks zba­vil tak polo­vi­ny popis­ných rámeč­ků, nesmír­ně by to jeho čti­vos­ti pro­spě­lo. Přece jen, má to být akč­ní komiks, ne něja­ký popis­ný ela­bo­rát. To se týká i toho, že v někte­rých pří­pa­dech je komiks moc vysvět­lu­jí­cí - pou­ží­va­jí se zde cizí slo­va, spe­ci­fic­ké tech­no­lo­gie... Od toho bych také upus­til, nechal všech­no ply­nout při­ro­ze­něj­ší ces­tou. Někdo by mohl namít­nout, že kres­ba je jed­no­du­chá, nebo není moc hezká, ale nemůžu so pomoct, mně se líbi­la, sedě­la mi k pří­bě­hu a nesta­lo se mi, že bych se v ní neo­ri­en­to­val. Za mě je komiks „U283“ parád­ní béč­ko­vé čte­ní, u něhož bych si užil i pokra­čo­vá­ní.

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,49177 s | počet dotazů: 256 | paměť: 72317 KB. | 05.05.2024 - 10:17:27