Ajurvéda má kořeny v indických spisech zvaných Védy. Nejde tedy jen o indickou filozofii žití, ale i nauku o preventivní péči o zdraví a léčení. Dle tohoto učení jsou příčinami nemocí chyby v našem žití, které vycházejí z porušení přírodních zákonů, ale i naší vnitřní moudrosti. Naše podstata je složena ze tří těl – fyzického, astrálního, kauzálního, v západním světě tuto trojici známe jako tělo, mysl a duše. Fyzickou formu má naše tělo proto, abychom mohli provozovat sádhany, tj. prospěšné aktivity, díky nimž pochopíme svá tři těla, neboli tři aspekty podstaty. Ajurvéda vidí potravu jako klíčový prvek pro nastavení rovnováhy v našem životě. Lidské tělo má podobu tří dóš, tělesných typů. Ajurvéda se snaží o život v rovnováze, což je pro náš život podstatné.
Kniha obsahuje nejprve jakýsi úvod, kde čtenáře seznamuje s principy ajurvédy, její podstatou. Jsou zde vymezeny tělesné typy, konkrétně sedm tělesných typů, protože málokdo má v sobě pouze jenom jednu dóšu. Tři základní typy jsou pak podrobněji popsány, kdy nechybí ani test, kde si dle vzhledu těla, ale také povahy a jednání ve stresu můžete určit vlastní tělesný typ. Dále jsou více charakterizovány jednotlivé tělesné typy z pohledu povahy osobnosti, sexuality, kariéry a také sezónních a každodenních činností, které jednotlivým typům prospívají. V další kapitole jsou rozebrány chutě, které jsou charakteristické pro jednotlivé typy a potraviny jakých chutí by měly jednotlivé typy jíst, aby byly v harmonii.
Po teoretické části následuje kapitola Ajurvéda v praxi, jež se zaměřuje na stravování dle tělesného typu. V knize je tabulka potravin pro jednotlivé typy. Které z potravin by měly být v jídelníčku hlavní, které jako doplněk a také, které potraviny by daný typ neměl jíst, protože jej oslabují. Zároveň jsou i zde informace, jaké potraviny jíst dle konkrétní sezony, některé se hodí více na zimu, jiné zase na léto. Následuje příklad jídelníčku vždy pro konkrétní typ a dané roční období.
Následují informace o tom, jak jíst, jak připravovat potraviny, jak by měla vypadat naše kuchyně, že nemáme vařit, pokud máme v sobě negativní emoce apod. Čtenáři jsou předloženy i informace o základních potravinách, v čem je jejich síla, komu prospívají. Doplněny jsou pro jednotlivé typy i běžné rituály, které bychom v určitou denní dobu do svého života měli začlenit. Závěr knihy předkládá univerzální hodnoty, neboli nepsaný kodex správného jednání.
Kniha jistě zaujme každého, kdo má zájem o zdravý životný styl, o život v rovnováze a v souladu se sebou samou. Zaujme i ty, kteří hledají novou cestu ve svém stravování a ajurvéda je jednou z cestou, kterou se lze vydat. V knize zájemci naleznou dostatek informací, ať už základní teoretické informace, tak i spoustu praktických rad do života, především co se týče správného stravování. Kniha mi přijde hodně zajímavá a přínosná.
Autor: Tiwari Maya
Nakladatelství: Alferia
Počet stran: 320
Žánr: Alternativní životní styl, zdraví, strava
Hodnocení: 90 %
Nejnovější komentáře