Josefa Maršálka, slavného českého cukráře a autora kuchařek, jehož umění ocenila i britská královská rodina, zná jistě každý. Ve své nové publikaci nás tentokrát seznámí s moderní českou cukrařinou dle jeho inovativních a nápaditých receptů.
V Úvodu s láskou vzpomíná na své babičky, jimž je kniha věnována, a ve zkratce vypráví příběh svého života. Zdůrazňuje, jak důležité jsou kvalitní ingredience a jmenuje pomůcky, bez nichž se neobejdeme. Na 190 stranách se naučíme pražské koule, ruby špičky, indiánky z mučenky, růže a hřebíčku, bezé z malin, červené řepy a lékořice, větrníčky z jahod a jasmínového čaje, koláč z hořké čokolády, mořské soli a kmínu, máslové lanýže s mořskou solí či například citronový krém s olivovým olejem a rozmarýnem.
Kuchařka je rozdělena na pět oddílů, a to na Šlehané hmoty, Odpalovanou hmotu a listové těsto, Pevná těsta a jádrové hmoty, Třené hmoty a kynutá těsta a Cukrovinky a sladké pomazánky. Obsahuje celkem 47 inovativních receptů s podrobným popisem přípravy, obohacených o množství fotografií.
Z knížky dýchá láska k poctivému řemeslu i touha po originalitě. Líbí se mi autorův inovativní přístup k tradičním receptům, do nichž přidává neobvyklé ingredience, například růži, rebarboru, červenou řepu, lékořici, kmín, levanduli, olivy, fialky, rozmarýn či tymián. Návody jsou srozumitelné i nápadité a obsahují počet kousků na určené množství, stupeň obtížnosti i čas na přípravu.
Zaujala mě cukrářova snaha o vylepšení osvědčených receptů, mimo jiné na indiánky, špičky, laskonky, bezé, větrníčky, labutě, kremrole, marokánky nebo drobenkový koláč.
Zkrátka nepřijdou ani milovníci dortů, nalezneme zde postup na zlatý pařížský dort, datlový dort s balsamikovým karamelem, top floridu či doboš. Objevíme tu i vánočku, bábovku s borůvkovým džemem a mandlemi, frgál, marshmallows, kandované mandarinky nebo džem s tymiánem.
Knížka potěší všechny milovníky pečení sladkostí, kteří chtějí zkusit něco nového, a určitě se k ní budu vracet.