Kritiky.cz > Recenze knih > Moderní česká cukrařina – k potěše očí i chuťových buněk

Moderní česká cukrařina – k potěše očí i chuťových buněk

20250528 180702
20250528 180702
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Josefa Maršálka, slav­né­ho čes­ké­ho cuk­rá­ře a auto­ra kucha­řek, jehož umě­ní oce­ni­la i brit­ská krá­lov­ská rodi­na, zná jis­tě kaž­dý. Ve své nové pub­li­ka­ci nás ten­to­krát sezná­mí s moder­ní čes­kou cuk­ra­ři­nou dle jeho ino­va­tiv­ních a nápa­di­tých recep­tů.

V Úvodu s lás­kou vzpo­mí­ná na své babič­ky, jimž je kni­ha věno­vá­na, a ve zkrat­ce vyprá­ví pří­běh své­ho živo­ta. Zdůrazňuje, jak důle­ži­té jsou kva­lit­ní ingre­di­en­ce a jme­nu­je pomůc­ky, bez nichž se neo­be­jde­me. Na 190 stra­nách se nau­čí­me praž­ské kou­le, ruby špič­ky, indi­án­ky z mučen­ky, růže a hře­bíč­ku, bezé z malin, čer­ve­né řepy a léko­ři­ce, větr­níč­ky z jahod a jasmí­no­vé­ho čaje, koláč z hoř­ké čoko­lá­dy, moř­ské soli a kmí­nu, máslo­vé laný­že s moř­skou solí či napří­klad cit­ro­no­vý krém s oli­vo­vým ole­jem a roz­ma­rýnem.

Kuchařka je roz­dě­le­na na pět oddí­lů, a to na Šlehané hmo­ty, Odpalovanou hmo­tu a lis­to­vé těs­to, Pevná těs­ta a jádro­vé hmo­ty, Třené hmo­ty a kynu­tá těs­taCukrovinky a slad­ké poma­zán­ky. Obsahuje cel­kem 47 ino­va­tiv­ních recep­tů s podrob­ným popi­sem pří­pra­vy, obo­ha­ce­ných o množ­ství foto­gra­fií.

Z kníž­ky dýchá lás­ka k pocti­vé­mu řemeslu i tou­ha po ori­gi­na­li­tě. Líbí se mi auto­rův ino­va­tiv­ní pří­stup k tra­dič­ním recep­tům, do nichž při­dá­vá neob­vyk­lé ingre­di­en­ce, napří­klad růži, rebar­bo­ru, čer­ve­nou řepu, léko­ři­ci, kmín, levan­du­li, oli­vy, fial­ky, roz­ma­rýn či tymi­án. Návody jsou sro­zu­mi­tel­né i nápa­di­té a obsa­hu­jí počet kous­ků na urče­né množ­ství, stu­peň obtíž­nos­ti i čas na pří­pra­vu.

Zaujala mě cuk­rá­řo­va sna­ha o vylep­še­ní osvěd­če­ných recep­tů, mimo jiné na indi­án­ky, špič­ky, laskon­ky, bezé, větr­níč­ky, labu­tě, kremro­le, maro­kán­ky nebo dro­ben­ko­vý koláč.

Zkrátka nepři­jdou ani milov­ní­ci dor­tů, nalez­ne­me zde postup na zla­tý paříž­ský dort, dat­lo­vý dort s bal­sa­mi­ko­vým kara­me­lem, top flo­ri­du či doboš. Objevíme tu i vánoč­ku, bábov­ku s borův­ko­vým dže­mem a man­dle­mi, frgál, mar­shmallows, kan­do­va­né man­da­rin­ky nebo džem s tymi­á­nem.

Knížka potě­ší všech­ny milov­ní­ky peče­ní slad­kos­tí, kte­ří chtě­jí zku­sit něco nové­ho, a urči­tě se k ní budu vra­cet.

 

Autor: Josef Maršálek
Název: Moderní čes­ká cuk­ra­ři­na
Jazyk: češ­ti­na
Počet stran:192
EAN: 9788076831520
Datum vydání18.08.2022
Věk od15
Formát206x235 mm
Nakladatelství: XYZ
Hmotnost: 0,758
Hodnocení: 75 %

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,82082 s | počet dotazů: 261 | paměť: 65954 KB. | 22.07.2025 - 03:05:01