Jiří Babica na cestách je kuchařka rozdělená podle světadílů a následně i některých zemí. Evropa je dost rozlehlá, tedy co se týká receptů v této knize. Nejvíce předpisů najdete z Německa – pět – Myslivecký řízek, Cibulový koláč, Lipská dobrůtka, Vepřová pečeně na zelenině, Salát ze sleďů. Kdo má rád tzv. mořské potvory, tak by měl jít na stranu 28, kde se nachází Belgie a její mušle. Pochopitelně není opomíjená ani Francie – Brokolicový quiche.
U Itálie najdeme klasiku – těstoviny. Naši sousedé z Polska se prezentují dvěma recepty. Pirohy s borůvkami a smetanou jsou jednoduché na přípravu a k tomu sladké, takže není problém. Polský bigos je docela hutné jídlo s příměsí sušených švestek. Pokud se budeme bavit o Asii, tak to tu není jenom o Číně nebo Japonsku. Jiří Babica trochu zariskoval a přidal recepty z Afghánistánu. Ale milovníci klasické asijské kuchyně se nemusí bát, je tu i Japonsko a jeho standard v podobě sushi.
Afrika je trochu sporná, protože čeští lidé nejsou na tahle jídla zvyklí – Durbanská játra. Amerika a pro změnu její klasika – Burger, wrap, chicken wings. K tomu tu máme ovšem i jih – Banány v karamelu, Coxinha, Empanadas. Austrálie je závěrečný a asi nejlehčí z pohledu v uvozovkách zatížení žaludku, světadíl. Máme tu saláty nebo Slaninový koláč, k tomu Pavlova s jahodami.
Tahle kuchařka je zase to samé, co ostatní. Je tu něco dobré i něco zlé. To je tak všude, ale je to i věc názoru. Některé recepty se dají připravit bez sebemenší změny, jiné zase znovu předělat. Vesměs patří však mezi povedené. Má 204 stran.
Věnovalo nakladatelství Eminent.
- Autor: Jiří Babica
- Žánr: kuchařky
- Nakladatelstvi: Eminent
- Datum vydání: 2012