Moje první opravdová kuchařka

Hodnocení článku
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehod­no­ce­no)
Loading...
Načítám počet zob­ra­ze­ní...

Ráda bych se s vámi podě­li­la u čte­nář­ský záži­tek z kuchař­ky mla­dé autor­ky Ájy Dokoupilové, kte­rá je oprav­du rari­tou na kniž­ním trhu. Tato kuchař­ka je urče­na všem, kdo začí­ná vařit. Je tře­ba se nebát a pus­tit se do toho s ver­vou. Ne vždy se vše poda­ří, ale to vůbec neva­dí. Takže nejen pro všech­ny klu­ky a hol­ky, ale i pro VŠECHNY, kte­ří s vaře­ním začí­na­jí. Na věku totiž vůbec nezá­le­ží. 

Všechny recep­ty v této kuchař­ce jsou jed­no­du­ché, pou­ži­té suro­vi­ny jsou snad­no k sehná­ní a jsou vyzkou­še­né. Časově nejsou nároč­né. Do 30 minut, do 60 minut, nad 60 minut. U kaž­dé­ho recep­tu je uve­de­na ikon­ka času, jak dlou­ho bude pří­pra­va trvat. Hned na začát­ku kuchař­ky je uve­de­no pár rad, kte­rý­mi se může­te řídit, aby se vám  při­pra­vo­va­ný pokrm vždy pove­dl. Kniha je roz­dě­le­na na 12 kapi­tol, 12 měsí­ců v roce. Na kon­ci kuchař­ky nalez­ne­te tipy a tri­ky, jak tře­ba nakrá­jet cibul­ku s správ­ně jí zpě­nit na ole­ji, jak oddě­lit žlou­tek od bíl­ku či vyma­zat for­mu na bábov­ku. Dále také podě­ko­vá­ní autor­ky a abe­ced­ní seznam všech recep­tů celé kuchař­ky. Recepty jsou řaze­ny od led­na až do pro­sin­ce. U kaž­dé­ho měsí­ce je vždy uve­de­na drob­ná cha­rak­te­ris­ti­ka dané­ho měsí­ce, co v něm autor­ka při­pra­ví za dob­ro­ty.

Jaké pokr­my si vlast­ně může­te při­pra­vit? V kuchař­ce jsou uve­de­ny recep­ty na hlav­ní jíd­la, dezer­ty a slad­ká jíd­la, výteč­ní pří­lo­hy a růz­né ovoc­né a zele­ni­no­vá jíd­la. Můžete si uva­řit např. maso­vé kulič­ky, rybu peče­nou v papi­lo­tě, boloň­ské špage­ty, vep­řo­vé kot­le­ty na sme­ta­ně, kuře­cí maso na gri­lu či domá­cí bur­ge­ry. Dále např. lívan­ce, jableč­ný štr­ú­dl, muf­fi­ny s kré­mem, ovoc­ný dort, veli­ko­noč­ní­ho berán­ka, vloč­ko­vou kaši s ovo­cem či pohád­ko­vě sme­ta­no­vou zmrz­li­nu. Využít může­te i sezón­ní ovo­ce nebo zele­ni­nu pří­pra­vou sla­né­ho kolá­če z lis­to­vé­ho těs­ta, bro­ko­li­co­vým salá­tem s jabl­kem, hráš­ko­vou polév­kou, mrkvo­vý­mi pla­cič­ka­mi či okur­ko­vý­mi toas­ty.  Autorka neza­po­mně­la ani na vánoč­ní cuk­ro­ví. Jak si tedy pora­dit s per­níč­ky, linec­kým cuk­ro­vím, vanil­ko­vý­mi rohlíč­ky, prac­na­mi nebo vosí­mi hnízdy? S tou­to kuchař­kou to bude roz­hod­ně hrač­ka.

Na kon­ci kuchař­ky je uve­de­na slad­ká teč­ka celé­ho peče­ní a tou je spe­ci­ál­ní recept paní Dity Pecháčkové, autor­ky knih o vaře­ní a to recept na Jahodový trifle.

Autoři foto­gra­fií jsou Marek Bartoš a Petr Pavlíček.

Několik slov o autor­ce:

Ája Drahokoupilová je pat­nác­ti­le­tá nad­še­ná kuchař­ka, kte­rá se v kuchy­ni pohy­bu­je oprav­du od dět­ství. Začínala tím, že si jako malá hrá­la s vařeč­ka­mi, mis­ka­mi a hrn­ci, a jak rost­la, plet­la se mámě do vaře­ní víc a víc. Ve třech letech pomá­ha­la oba­lo­vat říz­ky, v prv­ní tří­dě upek­la svo­ji prv­ní bábov­ku a v jede­nác­ti vaři­la s kuchař­kou Ditou Pecháčkovou v jejím maga­zí­nu.

Slova autor­ky:

“ Zjistila jsem, že spous­ta holek a klu­ků se vaře­ní a peče­ní bojí, a tak s ním rad­ši ani nezač­nou. Ale to je vel­ká ško­da. Ukáže vám, že na tom nic není složitého.Chce to jen zaho­dit strach a oba­vy a pus­tit se do toho. Díky téhle kuchař­ce sesta­ve­né spe­ci­ál­ně pro ty, kte­ří s vaře­ním a peče­ním začí­na­jí, se z vás sta­ne král nebo krá­lov­na kuchy­ně. “

Tato kuchař­ka je napros­to úžas­ná! Musím říci, že se autor­ce oprav­du poved­la. Jako malá hol­ka jsem se moc ráda plet­la v kuchy­ni. Svou prv­ní bram­bo­ro­vou polév­ku jsem sama uva­ři­la ve svých jede­nác­ti letech. I když se mě nepo­da­ři­la, ani to mě neod­ra­di­lo od toho, abych v té kuchy­ni zůsta­la dal­ších 26 let. Ráda vařím, peču i zava­řu­ji a tato kuchař­ka mě při­nes­la mno­ho dal­ších inspi­ra­cí, co dob­ré­ho pro svou rodi­nu při­pra­vit. Mám dva syny, kte­ří také v kuchy­ni rádi pomá­ha­jí a kuchař­ku si oba oblí­bi­li. Starší syn si ji při­vlast­nil, tak snad jí také půj­čí své mamin­ce. Ráda se inspi­ru­ji nový­mi recep­ty, ale i těmi tra­dič­ní­mi.

Na této kuchař­ce bych oce­ni­la její pře­hled­nost, ale i zají­ma­vos­ti o růz­ných suro­vi­nách, odkud pochá­zí atd. To dělá tuto kuchař­ku vyjí­meč­nou. Úžasný je i věk autor­ky, že vůbec šla do tak vel­ké­ho pro­jek­tu a s pomo­cí rodi­ny vyda­la svou „oprav­do­vou“ kuchař­ku. Doporučila bych jí začá­teč­ní­kům, kte­ří s vaře­ním začí­na­jí a hle­da­jí tako­vou tu kuchař­ku, kte­rá je pove­de krok za kro­kem, ale i těm zku­še­ným, kte­ří rádi expe­ri­men­tu­jí a chtě­jí vyzkou­šet něco dob­ré­ho, nové­ho, či neo­kou­ka­né­ho.

Autor: Ája Drahokoupilová

Ilustrace: Iva Gecková

Edice: Zdraví a život­ní styl

Vydáno: 2019, Vydala Grada, Praha

Počet stran: 400

Vazba kni­hy: pev­ná

ISBN: 978-80-271-2196-0

Autor: Lenka Štveráčková
Redaktorka webu Tvojechvilka.cz
Bezlepková dieta
10. června 2024Bezlepková dietaByla vám diagnostikována celiakice či jste se jen rozhodli jíst více zdravě, tedy bez lepku, a moc nevíte, jak se nyní stravovat? Inspiraci můžete najít v knize Bezlepková dieta, kde najdete 148 receptů od nutriční terapeutky.…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najde
15. května 2024Recept na oslavu-důvod k pečení se vždycky najdeHledáte inspirace pro vaše vaření a pečení? Chystáte oslavu, chcete oslnit vaše blízké i známé? Novinka s názvem Recept na oslavu vám bude rozhodně nápomocna.  Každý recept je detailně popsaný. O jaký typ receptu se jedná,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Upeč si svou lásku z kvásku
15. května 2023Upeč si svou lásku z kváskuPečení vlastního chleba z kvásku se stalo v posledních letech docela oblíbené. Pokud vás láká si upéct svůj chleba, ale nevěříte si, nebo nevíte, kudy do toho, pak tato kniha je tu pro vás. Zajímavé informace zde ale…Vydáno v rubrice: Recenze knih
HRAD VE SKOTSKU
12. března 2023HRAD VE SKOTSKUDopřát si příjemnou romantickou slaďárnu s neodolatelnými pokrmy a atmosférou blížících se Vánoc teď - na začátku jara? Proč by ne? Máte-li chuť se přenést v čase do příjemného předvánočního shonu a toužebného očekávání, je kniha…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedení
3. prosince 2022Vše sváteční - tradiční cukroví v moderním provedeníHledáte inspiraci pro své vánoční pečení? Chcete se naučit péct cukroví v moderním podání podle ověřených receptů Marie Sandtnerové? Tak právě vám je určena novinka výborné cukrářky Ivety Fabešové, která se jmenuje Vše sladké. Pojďte se…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokem
10. září 2022Kuchařka pro děti – bezva recepty krok za krokemJídlo patří k našemu každodennímu stereotypu. Záleží na nás, jak a co si připravíme, zda to bude nudné nebo si uděláme z každého jídla báječnou událost. Kuchařka pro děti vám bude velkou inspirací pro přípravu různých…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakes
20. srpna 2022Cupcakes - 60 ověřených receptů na ty nejkrásnější cupcakesPečete rádi? Chcete si vyzkoušet nové recepty na cupcakes nebo se držet těch tradičních? Tak právě vám je určena kuchařka s názvem Cupcakes, kterou vydala Grada Publishing a.s., v Praze.  Co v této nádherné kuchařce najdete?…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma sami
21. června 2022Veganská kuchařka - 123 veganských alternativ - zkuste to doma samiNěkdo považuje veganství za životní styl, jiný zase za zbytečnost, další jako nutno zlo, se kterým se musí vypořádat. Ať už to máte jakkoli, přeji vám, ať je vám tato kuchařka dobrým rádcem a pomocníkem. Abyste…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Plevel na talíři - 50 receptů z divokých bylin
8. května 2022Plevel na talíři - 50 receptů z divokých bylin28 druhů plevelu a jak se ho zbavit anebo si na něm báječně pochutnat Experimentujete rádi v kuchyni? Máte velkou zahradu a nevíte, jak se zbavit plevele? Tak právě vám je určena kniha Plevel na talíři,…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Slunečná kuchařka - 70 tradičních pokrmů z hospody na statku Slunečná
8. července 2021Slunečná kuchařka - 70 tradičních pokrmů z hospody na statku SlunečnáMáte rádi seriál Slunečná? Chcete si doma připravit dobroty, které umí jen hospodyně Běta, která má nejen nadpřirozené schopnosti, ale také výborně vaří? Tak právě vám je určena novinka s názvem Slunečná kuchařka. Najdete v ní…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře