Raw recepty jsou trendy, o tom není pochyb. Co se ale na tento způsob stravování podívat pěkně pomalu, zapomenout na nádherné fotky raw dortů na instagramu a zkusit raw pokrmům porozumět hezky od základu? S novou českou kuchařkou Rawmania se pro vás raw jídlo stane nejen velkou výzvou a inspirací, ale také obrovským potěšením i pochutnáním.
Rawmanii, kuchařku s více jak 70 raw recepty, má na svědomí nadaná Barbora Karchová, která je autorkou této inspirativní knihy a také provozuje svůj stejnojmenný online blog, který se těší velké popularitě. Já jsem Rawmanii znala již před jejím tištěným vydáním a některé online recepty jsem úspěšně vyzkoušela. Věděla jsem tak, do čeho jdu, což byl také jeden z důvodů, proč jsem se na knižní vydání tolik těšila. Věděla jsem, že mě čeká záplava zdravých, snadných a vynikajících nových receptů.
Než ale zabrousíme k samotným receptům, je důležité začít pěkně popořádku. A tak to udělala i autorka Barbora – pro čtenáře si připravila úvodní povídání o tom, co je raw, proč se ona často takhle stravuje a jaký vliv konkrétně na její tělo tahle syrová strava má. Hned se s námi také podělí o užitečné tipy a doporučení, co se základů syrové kuchyně týče. Vysvětlí, proč bychom neměli kombinovat příliš ingrediencí do jednoho jídla a proč je dobré namáčet ořechy a semínka. Dozvíme se i rady, jak udělat sladké raw koule bez mixéru a zjistíme, jak vyrobit domácí rostlinné mléko. A to vůbec není vše, to je jen malý výčet z toho, co na vás v knize čeká!
Ale pojďme se už vrhnout na recepty, protože ty jsou stejně asi tím nejatraktivnějším, co všechny zajímá. Recepty jsou naprosto nádherně nafocené a u každého pokrmu najdete fotografii, takže hned víte, jak dané jídlo vypadá. Fotky jsou mimochodem nesmírně (až nebezpečně!) lákavé. Jsou vážně moc povedené a jsem si jistá, že právě díky nim si cestu k raw stravě může najít i ten nejzarytější milovník masa.
Díky rozdělení do 11 kapitol se v jednotlivých receptech snadno zorientujete a rychle najdete pokrm vhodný pro jakoukoliv příležitost – ať už vás honí mlsná, chcete si připravit oběd či jen toužíte uzobnout nějaký ten krekr. Uvedu pár příkladů, na které si můžete začít dělat chutě: kokosky, mandlové kakao, banánové palačinky, hrášková polévka, kapustové chipsy, nakládaná zelenina, slunečnicový chléb, kešu dipy, raw čokoláda, višňový chia puding, perníkové cupcakes, mangový dort…
A je toho ještě mnohem, mnohem víc! Nesmím však zapomenout pochválit úžasnou přehlednost, jednoduše vysvětlené postupy a celkové rozvržení obsahu knihy. Její větší formát mi moc vyhovoval a napomohl k ještě větší přehlednosti. Musím také vzdát velké díky Barboře Karchové, která má o jednotlivých potravinách obrovský přehled a zároveň velký talent. Je vidět, že vaření a psaní ji opravdu baví a naplňuje, což se samozřejmě odráží i na Rawmanii. Barbora se ve svém oboru prostě vyzná a dokáže nám naservírovat skutečně to nejlepší, co raw strava může nabídnout.
Rawmania mi se svými recepty rozšířila obzory, přinesla kopu nápadů do budoucna, přiměla mě zamilovat si raw stravu – ach, jak jsou ty recepty neuvěřitelně jednoduché, rychlé a lahodné! – a posunula mě ve svém kuchařském umění zase o kus dál (troufám si tvrdit, že o docela pořádný kus!). Není důležité, zda raw stravu znáte, či jste se s ní ještě nikdy nesetkali – Rawmania je ideálním pomocníkem jak pro raw začátečníky, tak je zároveň skvělým rádcem i pro zkušené raw kulináře.
Knihu si můžete koupit na AlbatrosMedia.cz se slevou za 239 Kč.
Nejnovější komentáře