Návodný receptář plný vůně z barokní apatyky? Tak přesně to je takhle kniha. S velkou láskou a péčí sepsala takový soubor nejzákladnějších recepisů Vladislava Mlada Jirásková a je mi snad jen líto, že to není kniha velikosti bichle, protože nejen ty recepty, ale hlavně ten hladivý styl a nahlížení do šuplíčku historie, by si to skutečně zasloužil.
Polovinou na mne dýchly staré časy, o kterých se tu s péčí a laskavostí píše, najednou skutečně máte pocit, že cítíte všechny ty vůně a za okny drnčí dřevěná kola povozů… a polovinou je to klasická parádní kniha pro bylinkáře plná základních, i zapomenutých receptů. Vše v poměrech, které se dají nazvat léčivými pro duši.
Je dobré vědět, k čemu co je….
Základy by měl znát každý. A to i v případě, že chodí pro první pomoc do lékárny. Je dobré vědět, k čemu je heřmánek a na co pomůže máta. Jak vyrobit bylinný likér nebo elixír, jak uvařit pampeliškový med/sirup – protože to nejen může přijít tělu vhod kdykoliv v průběhu roku, ale také si z mnoha uvedených receptů můžete pořídit skvělé doma vyráběné dárky pro své blízké. Rázem máte program na celý rok, vyrábět dárky pro své blízké na Vánoce. Nebo si vypěstujete pěkný zvyk dát si kořeněné víno před spaním, nebo meduňkový čaj – a život bude hezčí.
Ano, řekla bych, že bylinky a takový celistvý přístup k životu, ho činí hezčím.
I kdybyste k bylinkám neměli žádný vztah, v tuhle chvíli si ho vypěstujtete. A uvařit si na nachlazení bezinkový čaj a osladit ho medem je přece jen o dost mystičtější zážitek než nalít si sypkou směs s paracetamolem do hrnečku. Na tyhle bylinkové léky se tak nějak od přírody lidská duše víc těší!
Autorka mne v této zdobné, i velmi praktické knize, přiváděla na různé myšlenky. Dolovala jsem ze sebe dávno zapomenutou, či spíše zapomínanou, lásku k bylinkám, kterou jsem kdysi v dětství jen hořela. Okouzlily mne obrázky, které vzbuzují chuť na čaje, ovoce, především však na vůně, péči a svět jako takový.
A víte co?
Zkusme třeba Elixír věčného života:
2 l plodů černého bezu
500 g cukru
1 l rumu
1 l vody
3 lžíce mleté kávy
Plody černého bezu operte a povařte s 1 litrem vody 15 minut. Sceďte šťávu, do které přidejte cukr a kávu. Vše ještě 10 minut svařte do rozpuštění cukru. Když šťáva vychladne, přilijte rum. Elixír užívejte denně, jen menší sklenku.
Stejně jako se autorka díky této knize vrátila k sobě, tak i vám v tomhle pomůže.
Najít radost v drobnostech, v detailech...
O autorce: Vladislava Mlada Jirásková je malířka obrazů a slov, publicistka a bylinkářka. Autorka knihy Léčivá domác(t)nost a Síla léčivých polévek. Inspiraci čerpá z přírody, tradic a kořenů naší země. Nejvíc od života získala, když bydlela několik let na samotě v malé vesničce na jihu Čech. Vrátila se k sobě, do přirozenosti a lůna Matky Země. Tehdy se jí splnil sen, který měla odmalička. Chtěla se totiž stát poustevníkem v lesním království a v něm malovat, tvořit, sbírat bylinky a žít v souladu s přírodou.
I když dnes žije v městské divočině, většinu času tráví pořád v přírodě. Kráčí cestou srdce, na svých výstavách nebo seminářích inspiruje druhé. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz
Nejnovější komentáře