Kniha „FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin“ od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let. Publikaci vydalo nakladatelství Grada Publishing.
Fermentované potraviny a nápoje jsou nedílnou součástí naší tradice jako je například kváskový chléb, sýr z nepasterizovaného mléka, nakládaná zelenina, zavařované ovoce či bublající nápoje. A právě s přípravou této skupiny potravin vám pomůže stále se usmívající Holly Davisová.
Sama autorka se věnuje umění fermentace více než 44 let a hodně s ní experimentuje, díky čemuž se jí podařilo nashromáždit velmi bohaté a letité zkušenosti z této různorodé oblasti. Na poli přirozených potravin se stala uznávanou a vyhledávanou průkopnicí, restaurátorkou, soukromou šéfkuchařkou a pedagožkou.
Na stránkách této knihy vás seznámí s jednotlivými tradičními postupy a technikami, jež kdysi využívali naši předkové k uchovávání všech sklizených plodin, a které lze pak bezpečně konzumovat celé týdny, měsíce a v některých případech i celé roky od chvíle, kdy byly ještě v čerstvém stavu.
Mě osobně překvapila obrovská škála různorodosti, komplexnosti chutí a jednotlivých textur použitých při uchovávání nadbytků sezonních plodin. S pomocí tohoto knižního rádce (stejně jako já) zjistíte, že příprava kvašených potravin není zas tak složitá, spíše naopak, a zvládne ji doopravdy každý. Navíc jejich samotná příprava nezabere ani moc času a vaši domácnost promění v útulné místo, kde to šustí, praská a příjemně syčí.
Holly Davisová se v knize dopodrobna podělila o své fermentační triky a tipy, které byte si s její pomocí měli dokonale osvojit. Naučí vás základy fermentace jako je: správný čas, teplota a poměr surovin, co ve fermentaci znamená úsloví „velmi čisté“, poodhalí kouzlo mořské soli, filtrované vody a samozřejmě nezapomene ani na základy používání a skladování těchto zdravých pokrmů.
Z obsahu se dozvíte vše, co se týká aktivace, osídlení, nakládání, naočkování, kynutí, zrání a nasolení. Metody, které hravě využijete při samotném procesu fermentace. V závěru knihy je přiložen i fermentační slovníček s jednotlivými pojmy, vybavením, přísadami a ingrediencemi.
Knihu „Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život“ ocení všichni, koho nejen láká prastarý svět kultivování potravin, ale hlavně chce konečně i zdravě žít. Vše je srozumitelně vysvětleno a doplněno o jednoduché a hravé recepty, jež se rychle zabydlí ve vaší domácnosti.
„Vaření beru spíše jako alchymické učení než jako exaktní vědu.“
- FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život.
- Autorka: Holly Davisová
- Přeložili: Jan a Dina Podzimkovi
- Vydala Grada Publishing, a.s.
- První vydání, Praha 2021
- Počet stran: 272
- ISBN: 978-80-271-3152-5
Foto: Andrea Bátovská & Grada Publishing, a.s.
Nejnovější komentáře