Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #1856: Sedmikráskov - 75 %

#1856: Sedmikráskov - 75 %

sedmikraskov 1
sedmikraskov 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Sedmikráskov
Vydalo nakladatelství Fragment v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Richard Svitalský
Kresba: Richard Svitalský

Richard Svitalský je kmenovým spolupracovníkem redakce "Čtyřlístku", a tak příběhy, které jsou společně titulovány jako "Sedmikráskov" nejsou vyloženě novinkou. Poprvé se "Sedmikráskov" objevil v roce 1994 v sešitě "Čtyřlístek 221", což byl příběh "Konzervy". I přesto, že komiks vychází více jak dvacet let (stále je aktuální součástí "Čtyřlístku"), tak mu rozhodně nic nechybí na moderním pojetí a na tom, že dokáže svoje čtenáře bavit. Tedy tak mohu soudit alespoň podle toho, jak na mě působila kniha "Sedmikráskov" a samozřejmě také podle toho, že se série ve "Čtyřlístku" tak dlouho udržela, což také není úplně standardní. Richard Svitalský má ale dobrý smysl pro humor a v případě deseti příběhů v knize "Sedmikráskov" vás tímto svým humorem dovede krásně okouzlit. Je to moderní, je to vtipné, v šílené kadenci a je to parádně prdlé.

Na knize "Sedmikráskov" je v prví řadě zajímavé to, že se nejedná o sbírku komiksů, které vycházely v rámci "Čtyřlístku" - alespoň jak jsem pochopil - ale je to deset příběhů, které jsou úplně nové. O to zajímavější je, že je zde vlastně podán původ hrdinů a je prezentováno, jací jsou a jak se někteří z nich takovými stali. Když jsem si četl úvodní dvě stránky, kde je představena šestice hrdinů, říkal jsem si, že to bude takový ten klasický komiks, kde je každý hňup. Ale je lepší se tímhle nijak moc nenechat ovlivnit, protože o postavách si nakonec nejlepší představu uděláte sami. A je to vážně lepší. Ty postavičky mluví sami za sebe a celkem snadno si mezi nimi najdete svoje oblíbence.

Jak by bylo možné žánrově příběhy v knize "Sedmikráskov" zařadit? Asi celkem jednoduše. Je to fantasy. Navíc je to humorné fantasy. Fantasy, kde je důležitá magie. Jak na obálce vidíte, možná přijde i drak. Jsou tu i nějaké ty příšerky. Vlastně i jeden z hlavních hrdinů, Dyk, je sice ve skutečnosti krásný princ, ale vzhledem k tomu, že ho pokousal goblin, nakazil se trpasličí chřipkou, která je podle všeho nevyléčitelná. Anebo potřebuje hodně silné kouzlo. A tady vlastně příběh začíná. Dyk chce najít pomoc u starého čaroděje Samuela, ale vzhledem k tomu, že ten trpí pořádnou zapomnětlivostí, není pro něj jednoduché si vzpomenout na to správné zaklínadlo. Dyk proto zůstává v Samuelových službách a stává se čarodějovým asistentem, ale také učněm. Věrného parťáka mu dělá Vosák, s kterým neustále dělají problémy, které plynou z jejich nešikovnosti. A světe div se, tenhle celkem klasický formát výborně funguje.

Richard Svitalský má skvělou kresbu, výborně karikující, a to v rámci postav, které jsou samy karikaturami. Stačí se na postavičky podívat a je vám hned jasné, že mají být zábavné. A ony jsou, vlastně na první pohled, nemusí ani nic udělat. Navíc má Richard velkou východu - jeho kresba je rozpoznatelná. Díky tomu se vám příběhy v knize "Sedmikráskov" i pokud je neznáte ze "Čtyřlístku" - celkem snadno dostanou pod kůži a budete s těmi hrdiny chtít zažívat více skopičin. Komiks pro děti má u nás tradici a ani v současné době nic neztrácí na své zajímavosti. Richard Svitalský a jeho "Sedmikráskov" jsou toho skvělým důkazem a jsem rád, že se komiks v knižní podobě dostane i k těm, kdo "Čtyřlístek" pravidelně neodebírají. Tohle je zábavné, oddychové čtení, které rozhodně neurazí ani dospělého. Je vidět, že postavy jsou funkční a autor je má skvěle zažité.

Komiks "Sedmikráskov" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,58761 s | počet dotazů: 260 | paměť: 72269 KB. | 04.05.2024 - 01:08:49