Kritiky.cz > Recenze knih > Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - receptář plný nápadů a dobrého jídla

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - receptář plný nápadů a dobrého jídla

Načítám počet zobrazení...
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Naši před­ko­vé doká­za­li vyu­žít dary zahra­dy, lesa i dvo­ra úpl­ně na maxi­mum. Pekli nej­růz­něj­ší peči­vo, zava­řo­va­ly a kon­zer­vo­va­ly ovo­ce, zele­ni­nu, ale také maso. Produkty pou­ží­va­li bez uži­tí pří­dat­ných a kon­zer­vač­ních látek. Vše spo­tře­bo­va­li co nejdří­ve, aby se nic nezka­zi­lo. 

Dnešní doba je vel­mi uspě­cha­ná s vel­ký­mi mož­nost­mi si coko­li a kdy­ko­li kou­pit, tře­ba kaž­dý den. Řada potra­vin je zby­teč­ně při­bar­vo­va­ných a dochu­co­va­ných. Je to oprav­du ško­da, že máme ten­den­ci u řady potra­vin pro­dlu­žo­vat jejich mini­mál­ní dobu spo­tře­by. Používáme pří­liš mno­ho che­mic­kých pro­střed­ků v naší domác­nos­ti, aniž bychom pře­mýš­le­li, co v kuchy­ni za lev­né suro­vi­ny nám pomů­že vyčis­tit řadu nečis­tot, než abychom vyzkou­še­li sílu byli­nek ze zahrád­ky, jde­me radě­ji hned od lékár­ny pro léky. Myslím si, že to není dob­ře. Stálo by za to se nad tím pořád­ně zamys­let. Ale na dru­hé stra­ně jsou lidé, kte­ří kon­zu­mu­jí vše v bio kva­li­tě, vyu­ží­va­jí pří­rod­ní kos­me­ti­ku a tře­ba i oble­če­ní.

Tato kni­ha vznik­la pod­le divác­ky úspěš­né­ho pořa­du České tele­vi­ze a při­ná­ší mno­ho tipů a recep­tů, jak vyu­žít dary z pří­ro­dy a díky nim se vrá­tí­te do dob vašich babi­ček a pra­ba­bi­ček. Věřte, že to bude krás­ný návrat do dob minu­lých. Kniha je napros­to skvě­lý receptář na pří­pra­vu dob­rot, vyu­ži­tí byli­nek v kuchy­ni i pří­rod­ním léči­tel­ství, návrat k tra­dič­ním meto­dám zpra­co­vá­ní potra­vin jako je kva­še­ní, naklá­dá­ní a kon­zer­va­ce.

Touto kni­hou nás pro­vá­zí mode­rá­to­ři ze seri­á­lu Tereza Hátleová, Petr Pěknic a Simona Berková. Hned v úvo­du autor­ka před­sta­vu­je všech­ny tři mode­rá­to­ry. Dále kni­ha obsa­hu­je, jak tře­ba při­pra­vit pra­vý žit­ný kvá­sek, recep­ty na zpra­co­vá­ní vajec, naklá­dá­ní ovo­ce, zele­ni­ny, výro­ba pálen­ky, jak na pra­vou čes­kou zabí­jač­ku, dob­ro­ty z krá­lí­ka, ale také jak vyu­žít sůl, ocet i při výro­bě růz­ných pro­duk­tů pro lido­vé léči­tel­ství. Receptář vám před­sta­ví, jaké lev­něj­ší vari­an­ty kávy pou­ží­va­li naši před­ko­vé, jak moc je pro nás důle­ži­tá oby­čej­ná voda a jak ji vyu­žít v naší kuchy­ni. Jedna z kapi­tol pojed­ná­vá také o lese, jak půso­bí na naši duši jako bal­zám. Jeho vůně, barva, to je pros­tě nád­he­ra. Dřevo potře­bu­je­me např. k uze­ní masa. Víte, jak vyčis­tit skvr­ny od vše­ho mož­né­ho za pou­ži­tí toho, co máme doma v kuchy­ni? Na kon­ci pub­li­ka­ce nalez­ne­te jmen­ný rejstřík, kte­rý vám usnad­ní ori­en­ta­ci v kni­ze.

Přiznám se, že jsem vidě­la pou­ze kou­sek zmi­ňo­va­né­ho pořa­du České tele­vi­ze a musím říci, že mě to mrzí, že jsem se na něj nedí­va­la už dáv­no. Od teď se na něj začnu dívat pra­vi­del­ně. Je plný nápa­dů, kte­ré roz­hod­ně vyu­ži­ji ve své kuchy­ni při zpra­co­vá­ní ovo­ce, zele­ni­ny a byli­nek ze své zahrád­ky. Celé léto se vždy při­pra­vu­ji na to, jak se říká, až se zima zeptá, co jsi dělal v létě? Zavařuji, kon­zer­vu­ji, mra­zím, suším, pros­tě vše, abych všech­ny pro­duk­ty vyu­ži­la a při­pra­vu­ji polo­to­va­ry na zimu. Pak už je vaře­ní snad­né. Vím, že je to z kva­lit­ních suro­vin.

Kniha má boha­tou foto­ga­le­rii. Kniha i seri­ál v tele­vi­zi mají za cíl pod­po­řit zájem o zdra­vý život­ní styl, oži­vit to prak­tic­ké a léty pro­vě­ře­né návo­dy a recep­ty, ale také důvtip našich babi­ček, kte­ré si doká­za­ly pora­dit se vším i bez moder­ních tech­no­lo­gií.

Ukázka z kni­hy:

„Český duch může sice na čas blou­dit, roz­mach mohut­né­ho jeho kří­d­la může zanést někdy tře­ba až na kraj svě­ta, ale k pivu vrá­tí on se najis­to vždyc­ky zase!“

                                                                                  Jan Neruda

Publikace se mě moc líbi­la a roz­hod­ně bych ji dopo­ru­či­la všem, co rádi vaří, mají zahrád­ku, chtě­jí se něco zají­ma­vé­ho dozvě­dět a není jim lhos­tej­né, co jí a pijí. Velké plus dávám kni­ze za boha­tou foto­ga­le­rii a dále za to, že je skvě­lé, mít pohro­ma­dě, v tak uce­le­né for­mě tako­vé­to množ­ství námě­tů, recep­tů i infor­ma­cí z jed­no­ho pořa­du. Tato kni­ha by roz­hod­ně nemě­la chy­bět v kni­hov­nič­ce žád­né rodi­ny. Stojí za ten záži­tek si ji něko­li­krát jen tak pro­hléd­nout a čer­pat z ní inspi­ra­ce. Co bude dnes dob­ré­ho?

Autor: Michaela Učňová

Žánr: kuchař­ka, receptář

Počet stran: 208

Vydáno: 2019, Edice ČT, Praha

Vazba kni­hy: pev­ná, lesk­lá, bez pře­ba­lu

ISBN: 978-80-7404-316-1


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Podívejte se na nejlepší scénáře oceněné ve Varech během 59.MFF KV
8. července 2025Podívejte se na nejlepší scénáře oceněné ve Varech během 59.MFF KVFilmová nadace během filmového festivalu ocenila šest autorů nejlepších filmových scénářů, které dostanou šanci se přenést na filmové plátno. V hlavní kategorii si odnesli ocenění Diana Cam Van Nguyen a Milada Těšitelová jako spoluautorky jednoho díla…Vydáno v rubrice: MFF Karlovy Vary
Hell’s Kitchen: Nová gastronomická show, která změní život vítězi
28. srpna 2024Hell’s Kitchen: Nová gastronomická show, která změní život vítěziPodzimní televizní sezóna přináší jednu z nejočekávanějších novinek – gastronomickou reality show Hell’s Kitchen. Tato soutěž, která právem nese přízvisko "kuchařské peklo", představí šestnáctku profesionálních kuchařů rozdělených do dvou týmů. Ti budou muset čelit extrémnímu stresu…Vydáno v rubrice: Reality show
Režisérka filmu „Páni kluci“ slaví 90. narozeniny
28. května 2024Režisérka filmu „Páni kluci“ slaví 90. narozeninyVěra Plívová-Šimková, legendární česká režisérka známá svými filmy pro děti a mládež, oslaví 29. května 2024 své 90. narozeniny. K této příležitosti odvysílá Česká televize na stanici ČT art dokumentární film „Věra Plívová-Šimková“, který nabízí jedinečný…Vydáno v rubrice: Filmové a televizní aktuality
„Franz“: Předprodukce nového Kafkova životopisného filmu od Agnieszky Holland probíhá v Praze
18. prosince 2023„Franz“: Předprodukce nového Kafkova životopisného filmu od Agnieszky Holland probíhá v PrazeRežisérka Agnieszka Holland, jejíž poslední film Zelená hranice se těší velkému zájmu diváků, zahájila v Praze předprodukci svého nejnovějšího celovečerního filmu. Film Franz je inspirován životem slavného spisovatele Franze Kafky a začne se natáčet v dubnu…Vydáno v rubrice: Filmové a televizní aktuality
Krysáci - Pohádkový svět skrytý na moravské skládce
15. září 2023Krysáci - Pohádkový svět skrytý na moravské skládceMálokterý televizní seriál dokázal takovým způsobem přivést děti i dospělé do svého světa plného pohádkového kouzla a dobrodružství, jako to dokázali Cyril Podolský a Milan Šebesta se svým unikátním dílem nazvaným "Krysáci". Tento český animovaný seriál,…Vydáno v rubrice: Dětské seriály
MS v hokeji: sestřih nejvtipnějších momentů ve vysílání České televize
13. května 2023MS v hokeji: sestřih nejvtipnějších momentů ve vysílání České televizePojďme zase jednou zabrouzdat do hokejového rybníčku. U příležitosti 87. světového šampionátu v nejrychlejší kolektivní hře, který právě odstartoval, jsme si pro vás připravili sestřih těch nejkurióznějších momentů a nejhumornějších situací našich starých známých komentátorů, moderátorů a…Vydáno v rubrice: Články
Marek Wollner opouští Českou televizi
13. ledna 2023Marek Wollner opouští Českou televiziMarek Wollner se v redakci zpravodajství České televize skvěle uplatnil jako investigativní novinář. Dosáhl toho díky vzájemnému porozumění se svými kolegy; tento krok je náročný pro obě strany. Česká televize věří, že Marek Wollner je jedním…Vydáno v rubrice: Filmové a televizní aktuality
Když na bylinky, tak jedině se „Štědrým bylinářovým rokem II“
10. ledna 2023Když na bylinky, tak jedině se „Štědrým bylinářovým rokem II“Právě nyní je nejvyšší čas naplánovat si novou bylinkářskou sezónu, ať už se týče vlastní bylinkové zahrádky anebo tím, jaké bylinky letos obohatí naší domácí zelenou lékárničku. A na pomoc si k ruce můžete vzít nově…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Receptář prima nápadů
12. prosince 2022Receptář prima nápadůKniha "Receptář prima nápadů" je skvělou knihou pro všechny pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a pro všechny ty, co chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat a zdravě žít. Kniha inspirována nápady ze stejnojmenného pořadu, který kdysi…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Filmová nadace ocenila ve varech nejlepší scénáře
5. července 2022Filmová nadace ocenila ve varech nejlepší scénářeU FILMOVÉ NADACE zabodovaly čtyři scénáře Letos si pět autorů rozdělilo odměnu 730 000 Kč Za 17 let svého trvání podpořila nadace 117 scenáristů částkou bezmála 12,5 milionu Kč Dosud mělo premiéru 16 filmů podle scénářů oceněných nadací Karlovy…Vydáno v rubrice: MFF Karlovy Vary
Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin
9. března 2022Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravinKniha "FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin" od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let. Publikaci vydalo…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Štědrý bylinářův rok - kniha pro všechny milovníky bylinek
1. listopadu 2021Štědrý bylinářův rok - kniha pro všechny milovníky bylinekVaříte, pečete, či zavařujete? Hledáte zajímavý vánoční dárek pro své blízké? Tak právě vám je určena novinka vydavatelství Grada s názvem Štědrý bylinářův rok, jehož autorkou je Zuzana Švédová. Pojďte se společně se mnou inspirovat, nebo…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Uzdravte se svépomocí. Přírodní léčení.
5. ledna 2020Uzdravte se svépomocí. Přírodní léčení."Příroda nabízí hojnost rostlinných léčiv, která nám mohou přinést úlevu a pomoci při léčbě nemocí a řešení běžných zdravotních problémů. Na právě na stránkách knihy z příznačným názvem Přírodní léčení najdete vše, co potřebujete znát, abyste…Vydáno v rubrice: Články
Tradinář - rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů
24. září 2019Tradinář - rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálůDo rukou se mě dostala velice inspirativní kniha pro všechny, co mají rádi přírodu, vaření, pečení, tvořivého ducha a chtějí slavit různé svátky a není jim lhostejné dodržování tradic.  Hned na začátku knihy se dozvíte, proč…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Receptář z barokní apatyky: Zamilujte se do života!
8. května 2019Receptář z barokní apatyky: Zamilujte se do života!Návodný receptář plný vůně z barokní apatyky? Tak přesně to je takhle kniha. S velkou láskou a péčí sepsala takový soubor nejzákladnějších recepisů Vladislava Mlada Jirásková a je mi snad jen líto, že to není kniha velikosti…Vydáno v rubrice: Recenze knih
Podívejte se které televizní projekty budou usilovat o Českého lva
27. února 2019Podívejte se které televizní projekty budou usilovat o Českého lvaČeská filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila nominované televizní projekty, které se umístily na třech nejvyšších příčkách hlasování akademiků ve dvou televizních kategoriích. V kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérie se nejlépe umístily minisérie Dukla 61,…Vydáno v rubrice: Filmové a televizní aktuality
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 2,84485 s | počet dotazů: 269 | paměť: 40943 KB. | 26.08.2025 - 23:45:21