Naši předkové dokázali využít dary zahrady, lesa i dvora úplně na maximum. Pekli nejrůznější pečivo, zavařovaly a konzervovaly ovoce, zeleninu, ale také maso. Produkty používali bez užití přídatných a konzervačních látek. Vše spotřebovali co nejdříve, aby se nic nezkazilo.
Dnešní doba je velmi uspěchaná s velkými možnostmi si cokoli a kdykoli koupit, třeba každý den. Řada potravin je zbytečně přibarvovaných a dochucovaných. Je to opravdu škoda, že máme tendenci u řady potravin prodlužovat jejich minimální dobu spotřeby. Používáme příliš mnoho chemických prostředků v naší domácnosti, aniž bychom přemýšleli, co v kuchyni za levné suroviny nám pomůže vyčistit řadu nečistot, než abychom vyzkoušeli sílu bylinek ze zahrádky, jdeme raději hned od lékárny pro léky. Myslím si, že to není dobře. Stálo by za to se nad tím pořádně zamyslet. Ale na druhé straně jsou lidé, kteří konzumují vše v bio kvalitě, využívají přírodní kosmetiku a třeba i oblečení.
Tato kniha vznikla podle divácky úspěšného pořadu České televize a přináší mnoho tipů a receptů, jak využít dary z přírody a díky nim se vrátíte do dob vašich babiček a prababiček. Věřte, že to bude krásný návrat do dob minulých. Kniha je naprosto skvělý receptář na přípravu dobrot, využití bylinek v kuchyni i přírodním léčitelství, návrat k tradičním metodám zpracování potravin jako je kvašení, nakládání a konzervace.
Touto knihou nás provází moderátoři ze seriálu Tereza Hátleová, Petr Pěknic a Simona Berková. Hned v úvodu autorka představuje všechny tři moderátory. Dále kniha obsahuje, jak třeba připravit pravý žitný kvásek, recepty na zpracování vajec, nakládání ovoce, zeleniny, výroba pálenky, jak na pravou českou zabíjačku, dobroty z králíka, ale také jak využít sůl, ocet i při výrobě různých produktů pro lidové léčitelství. Receptář vám představí, jaké levnější varianty kávy používali naši předkové, jak moc je pro nás důležitá obyčejná voda a jak ji využít v naší kuchyni. Jedna z kapitol pojednává také o lese, jak působí na naši duši jako balzám. Jeho vůně, barva, to je prostě nádhera. Dřevo potřebujeme např. k uzení masa. Víte, jak vyčistit skvrny od všeho možného za použití toho, co máme doma v kuchyni? Na konci publikace naleznete jmenný rejstřík, který vám usnadní orientaci v knize.
Přiznám se, že jsem viděla pouze kousek zmiňovaného pořadu České televize a musím říci, že mě to mrzí, že jsem se na něj nedívala už dávno. Od teď se na něj začnu dívat pravidelně. Je plný nápadů, které rozhodně využiji ve své kuchyni při zpracování ovoce, zeleniny a bylinek ze své zahrádky. Celé léto se vždy připravuji na to, jak se říká, až se zima zeptá, co jsi dělal v létě? Zavařuji, konzervuji, mrazím, suším, prostě vše, abych všechny produkty využila a připravuji polotovary na zimu. Pak už je vaření snadné. Vím, že je to z kvalitních surovin.
Kniha má bohatou fotogalerii. Kniha i seriál v televizi mají za cíl podpořit zájem o zdravý životní styl, oživit to praktické a léty prověřené návody a recepty, ale také důvtip našich babiček, které si dokázaly poradit se vším i bez moderních technologií.
Ukázka z knihy:
„Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase!“
Jan Neruda
Publikace se mě moc líbila a rozhodně bych ji doporučila všem, co rádi vaří, mají zahrádku, chtějí se něco zajímavého dozvědět a není jim lhostejné, co jí a pijí. Velké plus dávám knize za bohatou fotogalerii a dále za to, že je skvělé, mít pohromadě, v tak ucelené formě takovéto množství námětů, receptů i informací z jednoho pořadu. Tato kniha by rozhodně neměla chybět v knihovničce žádné rodiny. Stojí za ten zážitek si ji několikrát jen tak prohlédnout a čerpat z ní inspirace. Co bude dnes dobrého?
Autor: Michaela Učňová
Žánr: kuchařka, receptář
Počet stran: 208
Vydáno: 2019, Edice ČT, Praha
Vazba knihy: pevná, lesklá, bez přebalu
ISBN: 978-80-7404-316-1
Nejnovější komentáře