Kritiky.cz > Recenze knih > Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin

275424474 10219641610422917 5271797664856216125 n
275424474 10219641610422917 5271797664856216125 n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Kniha „FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. Průvodce prastarým světem kultivování potravin“ od autorky Holly Davisové a s předmluvou od Sandory Ellix Katzové vás dokonale zasvětí do této kulinářské tradice staré již tisíce let. Publikaci vydalo nakladatelství Grada Publishing. 

Fermentované potraviny a nápoje jsou nedílnou součástí naší tradice jako je například kváskový chléb, sýr z nepasterizovaného mléka, nakládaná zelenina, zavařované ovoce či bublající nápoje. A právě s přípravou této skupiny potravin vám pomůže stále se usmívající Holly Davisová.

Sama autorka se věnuje umění fermentace více než 44 let a hodně s ní experimentuje, díky čemuž se jí podařilo nashromáždit velmi bohaté a letité zkušenosti z této různorodé oblasti. Na poli přirozených potravin se stala uznávanou a vyhledávanou průkopnicí, restaurátorkou, soukromou šéfkuchařkou a pedagožkou.

Na stránkách této knihy vás seznámí s jednotlivými tradičními postupy a technikami, jež kdysi využívali naši předkové k uchovávání všech sklizených plodin, a které lze pak bezpečně konzumovat celé týdny, měsíce a v některých případech i celé roky od chvíle, kdy byly ještě v čerstvém stavu.

Mě osobně překvapila obrovská škála různorodosti, komplexnosti chutí a jednotlivých textur použitých při uchovávání nadbytků sezonních plodin. S pomocí tohoto knižního rádce (stejně jako já) zjistíte, že příprava kvašených potravin není zas tak složitá, spíše naopak, a zvládne ji doopravdy každý. Navíc jejich samotná příprava nezabere ani moc času a vaši domácnost promění v útulné místo, kde to šustí, praská a příjemně syčí.

Holly Davisová se v knize dopodrobna podělila o své fermentační triky a tipy, které byte si s její pomocí měli dokonale osvojit. Naučí vás základy fermentace jako je: správný čas, teplota a poměr surovin, co ve fermentaci znamená úsloví „velmi čisté“, poodhalí kouzlo mořské soli, filtrované vody a samozřejmě nezapomene ani na základy používání a skladování těchto zdravých pokrmů.

Z obsahu se dozvíte vše, co se týká aktivace, osídlení, nakládání, naočkování, kynutí, zrání a nasolení. Metody, které hravě využijete při samotném procesu fermentace. V závěru knihy je přiložen i fermentační slovníček s jednotlivými pojmy, vybavením, přísadami a ingrediencemi.

Knihu „Fermentace. Kvašené potraviny pro zdravý život“ ocení všichni, koho nejen láká prastarý svět kultivování potravin, ale hlavně chce konečně i zdravě žít. Vše je srozumitelně vysvětleno a doplněno o jednoduché a hravé recepty, jež se rychle zabydlí ve vaší domácnosti. 

 

„Vaření beru spíše jako alchymické učení než jako exaktní vědu.“

 

  • FERMENTACE. Kvašené potraviny pro zdravý život. 
  • Autorka: Holly Davisová
  • Přeložili: Jan a Dina Podzimkovi
  • Vydala Grada Publishing, a.s.
  • První vydání, Praha 2021
  • Počet stran: 272
  • ISBN: 978-80-271-3152-5

Foto: Andrea Bátovská & Grada Publishing, a.s.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,00127 s | počet dotazů: 252 | paměť: 56929 KB. | 19.10.2024 - 19:39:31